Simond Alpinism Blue kängaKänga för alpinism och teknisk klättring.


Tillverkare: Simond
 
Betygsätt gärna: 55555
(betyg 5 baserat på 1 recension)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Stabila. Mycket gott stöd för anklarna. Kompatibla med alla stegjärn.

Minus:Möjligen att de är i kallaste laget för t.ex. skotsk vinterklättring

Kommentar: Sedan Decathlon köpte Simond har det fortsatt att komma fler och fler produkter i produktlinjen, med produkter för "alpinism". Det här är Simonds "grundkänga" för just alpinism - en känga med mycket vridstyv sula och med spår för fastsättning av stegjärn.

Kängan är hyfsat "lightweight" med högt skaft med bra stöd. Ytterlagret är av läder/nubbuck och inredningen är i polyester. Sula i Vibram-gummi (för bra grepp), ordentliga förstärkningar över tå och framdel och med skumfodring av polyeten.

Det här är materialval och egenskaper man förväntar sig av en alpin känga, men rättmätigen kan förvänta sig att betala ett mycket högre pris för.

Kängan kan sägas höra till "B2"- eller möjligen "B3"-segmentet (enligt någon form av brittisk klassning av alpinismskodon), då sulan har urfasningar för C2 (semi-automatisk) respektive C3 (helautomatisk)-bindningar för stegjärnen, men är inte lika varm som en renodlad B2- eller B3-känga.

Kängorna är i stället optimala för nordiska förhållanden - med kortare turer på uppåt ett par dagar (över en helg, t.ex.) och för isklätterdagar.

Jag köpte mina kängor efter att ha hållit upp med vinterklättring ("pga livet") under lite drygt ett decennium och behövde få tag på ett par kängor snabbt och till bra pris - för att ha "nåt" att sätta på fötterna, och fann då dessa. De var för mig "ett nödköp" men har kommit att bli mina favoritkängor för ändamålet, då de har bra stöd för vristerna och väldigt hårda sulor, samtidigt som skorna inte är lika tunga och klumpiga som plastskor.

Jag har använt dem med både stegjärn med flexibla bindningar (klassiska rembindningar), med "halvautomatiska" hybridbindningar (remmar fram och "kläpp" bak) och "helautomatiska" (bygel fram och kläpp bak) och de har fungerat utmärkt ihop med samtliga.

Kängorna är outsägligt mångsidiga och kan användas till allt från anmarscher till/från isen, på enklare "vinterfjäll"/"alpinism"-turer och - framförallt, så som jag använt dem - till teknisk isklättring på frusna vattenfall.

De har lånat en hel del design från LaSportiva Nepal Top-kängorna och Salomon Mountain 9 guide, men dessa modeller på kängor (som - om sanningen ska sägas - fick stå som mall för flera andra kängtillverkare än just bara Simond) kostar betydligt mer.

Så - i det fall att man klättrar på en budget - man kanske är ny i gamet och inte riktigt har råd att köpa isyxor, stegjärn, hjälm och kängor samtidigt, eller behöver byta ut utrustning, men inte vill köpa det dyraste - då är de här kängorna för dig!

De håller måttet! Och till ett bra pris.

Liknande produkter: Salomon Mountain 9 guide, La Sportiva Nepal Top, La Sportiva Makalu

Pris: 1699

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!