Storskor vs. telispjäxor

Skall inom kort skaffa isklätterprylar (och telemarks prylar). Är bara så trött på att ha tusen olika skor för tusen olika aktiviteter. Undrar därför om telispjäxor typ: Scarpa T1,T2,T4 el. Crispi CX A funkar bra tillsammans med ett par stegjärn, troligtvis blir det Simond Doberman. Är det överhuvudtaget bekvämt att isklättra i några av dessa pjäxor eller skall jag satsa på storskor i alla fall? Någon som kör med liknande lösning?
 
Tyvärr. Telispjäxor funkar dåligt till isklättring. Främst för att tåkläppen på pjäxorna sticker ut långt och kommer i vägen för fronttaggarna. Petzl gör en speciell tåbygel till sina stegjärn som är anpassad för telispjäxor, men det är främs för skidalpinism. Sen beror det lite på vad du har för pjäxor. Ett par knähöga pistracerpjäxor är på tok för klumpiga att klättra i. Ytterligare ett problem är att sulan inte är stel vilket gör att du tappar stabilitet. Om du har ett par gamla alpinpjäxor så använd hellre dem, eller om du är för snål att köpa storskor köp ett par gamla, låga slalompjäxor i din lokala second-hand butik.
 
Det går väl att klättra i alla skor, men frågan är bara hur bra det är! Själv har jag gått från Storskor till Telisskor i isklättring just för att slippa släpa på flera par skor på väg upp till fjälls.

Ett par låga telispjäxor med inte alltför kraftigt utstickande tåläpp, går bra att klättra lättare, inte alltför brant is med! Utsticken på frontläppen kan skilja sig rejält mellan olika skomodeller, ex. så har nyare Scarpa betydligt kraftigare (=sämre) än äldre.

Den stora skillnaden mellan telis och storskor, kommer när det är brant is (vertikalt), eftersom man då med Telispjäxorna är tvungen att "hänga ut" från väggen och belasta yxorna på ett helt annat sätt (=mycket tyngre). Just den tunga belastningen på yxorna vid vertikal is gör att, man bör vara lite mer erfaren när man leder vertikalt med Telispjäxor.

För att summera så funkar Telisskorna bra på flacka (gärna långa) isfall, som ex. Greven i stora Sjöfallet. På vertikal och teknisk svårare is, är de betydligt sämre, även om man till viss del kan kompensera med styrka och erfarenhet. Mitt råd är dock nog också att köpa ett par storskor eller gamla låga slalompjäxor i början.

/Björn, som kör med gamla Scarpa T3 på is.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Martin H Små storskor? Isklättring 2
sfrge Angående storskor. Isklättring 1
Kvitrafn Storskor, vad kör ni med? Isklättring 6
hebbe Storskor för isklättring Isklättring 16
chrille_krokodil Storskor Isklättring 6
perskane storskor-konstiga fötter Isklättring 1
salis Storskor? Isklättring 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.