Rennäring och fjällturism

Hur man än vänder och vrider på frågan och hur många oförrätter man gräver upp i historia och nutid så återkommer man till samma kärnfråga.

Ligger renbetesmarken i Sápmi eller i Sverige?
Lyder personer och näringsidkare i fjällvärlden och fjällnära områden under svensk lag eller inte?

Så länge det inte finns en suverän stat som heter Sápmi så är svaret glasklart:
Svensk lag gäller.
Svensk lag stiftas av riksdagen.
Riksdagen väljs av hela svenska folket.

Riksdagen kan stifta lagar som ger vissa organisationer (samebyar) speciella rättigheter.
Riksdagen kan stifta lagar som ger andra organisationer (turistföretag, gruvbolag, skogsbolag) rätt att bedriva verksamhet som stör annan verksamhet (typ rennäring)
Dessa lagar kan anses strida mot konventioner som vi förbundit oss att följa. Konventioner som (om man skulle följa dem strikt) ibland står i strid med varandra, eller helt enkelt inte är praktiskt applicerbara.
Ansvaret för detta faller återigen på sveriges riksdag och regering.

Sápmi (dess svenska del) har exakt det inflytande som riksdagen tillåter, på samma sätt som kommuner och regioner har det mått av självstyre som lagen medger.
Alternativet (och det står var och en fritt att förorda detta) är att Sápmi är en egen suverän stat, med de rättigheter och skyldigheter detta medför.
Men så länge det inte är fallet gäller svensk lag. Punkt.
 
Dessa frågor var alltför svåra att besvara.
Nej. Och jag vill också minnas att du lämnat en del frågor obesvarade.

Kort uttryckt (Gustav skriver det mer utförligt) så är Sveriges riksdag suverän och behöver inte agera efter vad FN tycker. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att FN tycker något fel, även om det gör det i det här fallet.
 
Kanske inte riktigt den statistik du eftersöker, men denna graf visar "gästnattsutvecklingen för Storulvån, Sylarna och Blåhammarens fjällstation 1965-2021"

Visa bilaga 43387
I STF:s årsrberättelser fanns tidigare statistik för fjällstationerna. Exempelvis i årsberättelsen 2008 - https://www.svenskaturistforeningen.se/app/uploads/2015/10/STF_arsberattelse_2008.pdf

Som exempel såg det ut så här för Sylarna:

1707824850048.png


Som ni ser är belastningen som väntat mycket större på sommaren än på vintern. Observera att både gäster och gästnätter redovisas och att antal gäster är nästan lika många som antal gästnätter.

2009 redovisas inte längre antal gäster. Från och med 2013 redovisas inte längre statistik för fjällstationerna.

Inför arrendeavtalet redovisade STF ”Statistik på nuvarande antal bäddar och gästnätter vinter 2023 och sommar 2022 på STFs fjällstationer och fjällstationer i egen drift Jämtland/Härjedalen.”.
  • Blåhammaren 51–75 bäddar. Gästnätter: vinter – 1 800, sommar – 5 800
  • Gåsen 51–75 bäddar. Gästnätter: vinter – 900, sommar 1 000
  • Sylarna 100 bäddar. Gästnätter: vinter – 3 300, sommar 8 900
  • Helags 76–100 bäddar. Gästnätter: vinter – 1 600, sommar – 5 500
Fredrik påpekade den 26/2 att de siffror som redovisades den 31/8 2023 var felaktiga - https://www.utsidan.se/forum/thread...stf-i-jaemtland-haerjedalen.95146/post-911904. STF har korrigerat detta.
 
Såg en tråd förut som @Elvah startade om fjällhajp, massiv marknadsföring och en del om STFs roll i detta. Tråden försvann spårlöst (kanske var frågorna i den för känsliga för naturmagasinet ;)). Men den hade med fjällturism och lite med rennäring att göra.

Helt klart i alla fall är att marknadsföringshantverket som föregick hajpen 2020 varit absolut enastående under lång tid, liksom reklamen. Sagolika fjällbilder. Vad som till slut triggar massor av folk att slå till vid samma tidpunkt kan man fundera på. Kanske covid och det mycket lyckade hemesterkonceptet.

Att 'alla' firmor i branschen massivt riktar in sig på fjällen just kan helt enkelt vara ett flockbeteende. Får väl anta att alla bevakar alla och om en, låt säga Lundhags har framgång med nåt så apar de andra efter. Få klarar att driva nåt helt eget i stor skala.

Man kan gott tänka sig att STF från början inte alls var drivande utan egentligen ett 'offer' för firmornas marknadsföring som så många andra. Även STF gick på den och, vad värre är tänket runt om. Det kanske kan förklara varför STF inriktning, enligt vad jag fattat började kännas främmande hos en del medlemmar. STF skulle leverera en upplevelse genom att förpacka, marknadsföra och sälja natur för allmänhetens konsumption. En viss skillnad trots allt är att att firmorna även trycker på att en upplevelse inte kan vara optimal om man inte också köper deras grejor.
... En lika intressant statistik borde vara hur turismen har förändrats vid de fjällstationer som är aktuella. För fyra år sedan diskuterades om- och utbyggnaden av Sylarna (https://www.utsidan.se/forum/threads/svar-pa-oeppet-brev-ang-bland-annat-stf-sylarna.88995/). Jenny Engström (presschef och kommunikationsansvarig på STF) skrev då:

"... 1) Det tog en enorm tid att lägga in alla siffror manuellt i diagrammen och vår årsberättelse blev väldigt lång och ganska så ointressant. ...
Det där är ju larvigt, om de möjligtvis inte är så att de sitter och *kalla kårar* klippåklistrar manuellt i kalkylark. Det hade jag också vägrat.
 
Senast ändrad:

lipfip

Forumvärd
Nej. Och jag vill också minnas att du lämnat en del frågor obesvarade.

Kort uttryckt (Gustav skriver det mer utförligt) så är Sveriges riksdag suverän och behöver inte agera efter vad FN tycker. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att FN tycker något fel, även om det gör det i det här fallet.
Så resonerar ledare i diktaturstater också.
 
Så resonerar ledare i diktaturstater också.

Ja, men Sverige är inte en diktatur.
Hade Sverige varit en diktatur hade ansvaret för vilka konventioner man följer respektive ignorerar (eller rättare sagt, hur man tolkar konventionerna och kompromissar mellan olika ideal och mellan idelaen och den krassa verkligheten) fallit på diktatorn.

I en demokrati faller ansvaret i slutändan på folket. Hela folket. Oavsett etnicitet.
 
Ja, men Sverige är inte en diktatur.
Hade Sverige varit en diktatur hade ansvaret för vilka konventioner man följer respektive ignorerar (eller rättare sagt, hur man tolkar konventionerna och kompromissar mellan olika ideal och mellan idelaen och den krassa verkligheten) fallit på diktatorn.

I en demokrati faller ansvaret i slutändan på folket. Hela folket. Oavsett etnicitet.
Jag antar att det här utbytet handlar om ratificeringen av ILO 169. Frågan utreddes grundligt av riksdagen för 25 år sedan och kan väl anses som död, även om den fortfarande uppenbarligen bjuder på ett brukbart argument för att Sverige inte lever upp till våra egna ideal. Tittar man närmare så finns politiker över hela skalan (v,mp s, och m) som inte är för ILO 169.

En intressant fråga - som väl aldrig har ställts offentligt - är varför ILO 169 fortfarande bara antagits av 24 länder. Eller vad konventionen har betytt för urfolk i Sydamerika, där de stora länderna faktiskt har skrivit under?

För mig står det klart att det knappast handlar om självklarheter utan om väldigt komplexa sammanhang. Därför är ILO 169 i praktiken ett fiasko. För Sveriges del är det kloka att först reda ut de nationella knäckfrågorna om samiska rättigheter innan vi skriver på något som riskerar att kasta det arbetet över ända. Det är förstås ett trist faktum att politikerna även på denna punkt har fegat ur och hellre passivt avvaktar åratal av domstolsprocesser än att själva sätta ner foten (och därmed skapa enklare juridiska ramar).
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.