Nja, är inte GTX-principen att värmen i skon är högre (förhoppningsvis åtminstone i kyla) och då ökar ångtrycket innifrån och trycker vattenånga ut från skon till yttertyget. sen kan det nog vara svårt att få det att avdunsta från ett genomblött yttertyg. GtXprincipen är väl att molekylar av vattenånga (enstaka molekyler) är mindre än vatttendroppar med många molkyler per droppe och därmed släpps ångan igenom membranet men inte dropparna.Jag förstår inte riktigt varför man ska ha membran i skor. membran andas eller är vattentätt, i princip, men inte båda samtidigt. Så om skon blir blöt så slutar den andas. Sen har vi fenomenet att om man sätter sig på en blöt bänk med membran byxor så kommer den varmare insidan förånga vatten som sugs in från utsidan, dvs du blir blöt. Det borde hända samma sak i blöta skor. Från början var ju iden att med en större yta på utsidan membranet så fick man en nettofukttransport innifrån ut. Men om utsidan blir blöt så blir det omvänt.
Sen är det lite intressant att gore varianten som var av teflon från början nu är samma material som alla andra, och inte nädvändigtvis bättre.
Att man blir blöt i rumpan om man sitter på en blötpanka är väl dels att ju fukten innifrån inte kan tryckas ut, ångtrycket är inte högre än tyngdkaftens tryck mot plankan och därmed kan du inte trycka ut vatten innifrån, och det kan nog till och med gå baklänges från plankan in genom byxbaken när plankan är varmare än baken innanför.
eller tänker jag fel fysikalist?
Sen är detta teori, i priktiekn kan fler faktorer tillkomma
/Patrik