Nu ska 17-åringen iväg på fjällvandring med sin skolklass! Härligt - men vi har just fått reda på att en av kompisarna i hennes matlag är mjölkproteinallergiker. Inte så svårt egentligen, men vi behöver ersätta allt smör och mjölk på den annars väl genomtänkta matsedeln med något garanterat mjölkproteinfritt alternativ. Det finns ju matfett som fixar problemet (även om det inte blir lika gott i allt), men det känns tråkigt för de andra två tjejerna att också avstå mjölken i morgongröten/muslin, och än mer i de hett emotsedda krabbelurerna, havrefräsen över äpplena, vaniljsåsen...
Är det någon, som kan tipsa om ett alternativt, mjölkfritt "mjölkpulver", som inte smakar apa, kan användas i t ex krabbelurer och gröt/musli, och går att hantera på fjället?
Nån som testat kokosmjölkpulver?
Vad gäller matfett har jag varit inne på koncentrerat smör (ghee), som ju skall vara mjölksocker- och proteinfritt, men vågar nog inte chansa, vare sig med den indiska, svenska eller hemmagjorda varianten. Eller är någon av dessa PERFEKT fri från varenda proteinmolekyl?
Men som sagt, matfettalternativ finns i handeln - värre med mjölk...
Är det någon, som kan tipsa om ett alternativt, mjölkfritt "mjölkpulver", som inte smakar apa, kan användas i t ex krabbelurer och gröt/musli, och går att hantera på fjället?
Nån som testat kokosmjölkpulver?
Vad gäller matfett har jag varit inne på koncentrerat smör (ghee), som ju skall vara mjölksocker- och proteinfritt, men vågar nog inte chansa, vare sig med den indiska, svenska eller hemmagjorda varianten. Eller är någon av dessa PERFEKT fri från varenda proteinmolekyl?
Men som sagt, matfettalternativ finns i handeln - värre med mjölk...