Hej Patrik, du har helt rätt i att detta fenomen kan förekomma pà gamla sulor efter en 6-7 âr, särskilt om skorna använts sällan (eller ens aldrig) och förvarats i sin lâda i garderoben mesta av tiden.. är det dessutom i en miljö med hög luftfuktiget ökar risken ytterligare.En annan sul-faktor är åldersbeständighet. Om man inte sliter ut sina sulor utan låter dem åldras i garderoeben eller garaget (tror de mår bättre av att vila svalt) så kan de ändå åldras. Mer än en i FM har drababts av sulor på någon batch av M/90-kängor vars sulor föll sönder i smulor efter ett antal års lagring. För mig har det hänt med finskor som inte användes så ofta.
Vet inte vad vibram och andra tillverkar lovar, om de lovar något.
Men är man flitig användare av sina kängor så sliter man kanske ut dem innan de smulas sönder. Men det går att göra åldersbeständiga sulor också, min grönskaftade Lundhags Alaska närmar sig 40 år med orginalsula - nu används de sällan men de finns kvar för vissa turer och sulan är fortfarande ok.
/Patrik
Dock, detta fenomen, som är en kemisk process som heter Hidrolys, drabbar enbart sulor och/eller mellansulor tillverkade av vissa typer av Polyuretan (PU).
Gummi eller EVA drabbas INTE av Hidrolys. Däremot kan en gummisula typ Vibram eller liknande drabbas OM mellansulan är gjord av PU.. dvs det är inte gummisulan i sig som drabbas, men är den fäst mot skon med en mellansula av PU, och denna mellansula drabbas av Hidrolys (smulas sönder), sâ lossnar naturligtvis hela sulan frân skon, nâgot som, beroende pà aktivitet, kan vara allt frân irriterande till direkt livsfarligt.
Har man skor/kängor med sula och/eller mellansula gjord av PU bör man därför kolla denna noga innan man beger sig ut pà äventyr när skon börjar fâ nâgra âr pà nacken.