Clas Ohlsons solcellladdare

Såg att Clas Ohlson har fått in en ny sollcellsladdare. 199 kronor.


383632A-1_X_2010-02-08_142358_583.jpg

Solcellsladdare för mobiltelefoner, MP3-spelare, kameror etc. (ej original). Liten och smidig nödladdare att ha med sig. Inbyggt batteri på 1100 mAh som automatiskt laddas när den exponeras för ljus. Kan även laddas externt via USB. Levereras med 6 st utbytbara proppar passande de flesta Sony Ericsson, Nokia, Samsung, samt mini USB. Storlek: 43x94x105 mm. Blandade färger.



http://www.clasohlson.se/link/m3/Product,Product.aspx?artnr=38-3632


Nån som provat den?
 
Urk för inbyggda batterier...vad är felet med att ha en lucka i vilken man kan aptera sina AA/AAA batterier och få dem laddade och i övrigt bygga den likadan?!?
 
Tog faktiskt och köpte den av nyfikenhet

Dessutom köpte jag för länge sedan IKEAS 'SUNNAN' och jag förstår fullständigt varför man inte vill ha vanliga R6/R03 NiMh-batterier i sådana solpaneler/laddare med så små ytor som det handlar om här.

Ikea-lampan solcellsyta är absolut minsta laget för att kunna hantera R6-batterier med någon nytta, NiMh-batteriernas laddningsverkningsgrad och dess höga självurladdningstakt gör att solceller som kanske bara ger 50 mA max (som clas Ohlsons solcelladdaren) inte kan tillgodogöras användbart med batterisystem baserat på NiMh-batterier. För mycket förluster helt enkelt som super bort den lilla energin som trots allt insamlas.

På Ikealampan kan man trycka ut batterikassetten med solcellen som den är ur själva lampan och ställa boxen i solen och om man vill så skulle man ganska enkelt skruva isär den då solcellsdelen är bara en platta med två sladd ut - man kanske måste sätta lite smältlim etc. över kablarna för att förstärka detta vid GDS-bygge.

Batterikassetten har hållare för 3 st standardbatterier av R6 storlek (dock inte lucka utan skruvas upp med solcellen som lock) - inget inlött utan med fjädrar och allt och kan ersättas med valfri R6-NiMh batteri - helst då av lågsjälvurladdningstyp - om man inte tar med den befintliga lilla kretskortet med liten säkring och backdiod i så måste man ha lågframspänningsfall-diod (schottky-diod)... i serie med solcellen mot batteriet (skall leda när strömmen går mot batteriets +pol från solcellens +-pol när spänningen från solcellen är högre än batteriets spänning)

eller så använder man den inbyggda.... ....men vänta - det går ju backström på 0.28 mA när solen är skymd av lätt molnslöja precis nästan att skuggor från solskenet inte syns - jaha man har till och med struntat i backdioden eller så är mitt exemplar felmonterad... (skruva, skruva) hehe... - en felkonstruktion i mina ögon eller så har man optimerat för en viss användningstyp med daglig 'solning' av boxen - det finns en diod till solpanelen, ingen problem med detta, men det finns en krets som skall ge konstanström ut för själva led-lampan så att den inte bränns om batterier är fulla - den drar tjuvström från batteriet hela tiden även när lampan är avknäppt då man har on/offknappen efter denna krets. - skall man hålla sina batterier laddade så får man ersätta denna lösning med egen diod och ta bort den här kretsen - dock går kassetten efter ombyggnaden inte längre att använda i lampan utan att riskera att dess lysdioder bränns

Detta med läckströmmen i regulatorn är inget problem om man "solar" lampan varje heldag närmare ekvaton, men det blir problem här i norden vintertid då kretsen förbrukar 6.72 mAh per dygn och att stoppa in dessa igen i batteriet kräver minst 10 mAh + vad kretsen och självurladdningen suger i sig under laddtiden. I gråmulet väder så ger solcellen bara 2-4 mA kortslutningsström och laddar inget alls med 3.6 - 4 Volt motspänning - skall den ladda så krävs det solsken med klart synlig solskiva.

I stark solsken i molnfri himmel kl 13:00 idag 3 april så uppmättse en ström av 124 mA när plattan riktades optimalt mot solen, spelade inte så stor roll om den laddade batteriet @ 4 Volt eller man mätte solcellens kortslutningsström, solceller fungerar som strömgenerator så det är precis som det skall. När den låg plant på marken med sned solinstrålning så sjönk det till ca 70 mA - har man grejorna bakom vanligt fönster i hus så halveras strömstyrkan ungefär - fönsterglas tar bort mycket solljus genom ytreflektioner i varje glaslager och glaset i sig absoberar + ev smuts.

---

OK, Clas Ohlsons solcellladdare då.

Den väger 56 gram exkl. sladd - faktiskt exakt lika mycket som 2 st 2100 mAh NiMh batterier från GP.

Utformningen är en 1200 mAh (4.07 Wh energi) LiPol-cell under en kretskort där man monterat solcellerna, lysdioderna som skall synas etc. och därefter hällt klar epoxy över det hela (förmodligen i vakum för att få det bubbelfritt), undersidan(batterisidan) har lite elektronik. kontakter mm. och är servicebara om man är elektronik-kunnig och kan löda ytmonterat. tex. batteriet är förmodligen utbytbar till en i samma storlek eller mot större kapacitet LiPol-batterier om man vill göra eget bygge och annan kapsling för större kapacitet

Den har ganska exakt halva solcellsytan gentemot ikeas 'sunnan' - (med koll med referens-lysrör så ger denna 12 mA och 'sunnan' 24 mA i kortslutningsström vid samma avstånd från lysröret)

I gråmulet väder mitt på dagen utomhus så är solcellens kortslutningsström 1.24 mA och beräknas gå upp till ca 60 mA i klar solsken som ovanstående test med sunnan - men kan inte mäta nu med samma premisser då det blev moln på himmeln...

Det är samma här att solintensiteten måste över 400 Lux för att överbrygga solcellens egen interna strömläckage i sig innan det börja ladda (med delar av mA) och vid 20000 LUX så tar det 48 timmar att ladda batteriet fullt - -allt enligt medföljande instruktion.

Vid klar solsken som ovanstående nämnda tillfälle så kan man räkna med ca 90000 - 100000 Lux och då med 50 mA laddningsström skulle då ta 22 timmar att ladda. dvs. två hela soliga dagar med solpanelen optimalt vänd mot solen hela tiden i 11 timmar per dag. - man skall komma ihåg att denna lilla platta sak motsvarar i energiinnehåll 3 st NiMh-batterier av 1200 mAh typ eller ungefär 2 st av 2100 mAh-typ - med skillnaden att denna självurladdar sig inte och även 1 mA laddström sparas med nära 100% strömeffektivitet (och inte med 60 -70% som med NiMh-batterier utöver NiMh-batteriets höga självurladdning på runt 1.5 mA per cell kontinuerligt - dvs. det krävs minst 2 mA kontinuerligt dygnet runt för att hålla en NiMh-cell laddad).

Det står på instruktionen (förmodligen felöversatt från kinesiska) att man måste trycka på (den) en(da) knapp(en) för att påbörja laddningen med solcell - helt fel, det laddar så fort solcellen är tillräckligt belyst så det är inga problem med sådant. Solcellen är kopplad via en schottky-diod (ca 0.4 V framspänningsfall vid 50 mA) direkt mot LiPol-batteriet och har ett 4.2 Volt zenerdiod som överspänningsskydd mot överladdning - efter lite simulering med SPICE så är det bara att konstatera att det kommer att fungera bra med den begränsade strömförmågan som en solcell har. Man får dock räkna med att det är svårt att få batteriet laddad över 80% med bara solbelysning om den inte är väldigt stark hela tiden.

I övrigt så är laddningen via mini-USB-port av intelligent typ med microprocessor-övervakning av laddningen - likaså övervakas urladdningen när den skall ladda önskad ansluten utrustning (från stora USB-porten med sladd och rätt adapterkontakt - det följer med 6 st för olika telefontyper och förståss mini-usb kontakt) med en liten spänningsomvandlare till 5.3 Volt enligt USB-standard och stänger av sig när LiPol-batteriet har för låg spänning, precis som det skall - det finns också en 'gauge' (laddningsstatusmätare) där man med enkel tryck på lilla knappen ser med 4 lysdioder ungefärliga batteristatusen (typ 1/4, 1/2, 3/4 och full) och håller man knappen inne i 2 sekunder så släpper det på ström på den stora USB-porten för att ladda annan utrustning - dock måste utrustningen anslutas inom en minut och börja dra ström, annars så stängs utgången av igen för att spara ström.

Med andra ord så finns det inget att anmärka på hur det var designat och monterat - det gör det den skall kort sagt och prismässigt högst rimlig nivå.

Med en lilla solcellsytan så får man betrakta laddningen av batteripacken med sol som just 'nödladdning' och inget annat med tanke på tiden som behövs - att ladda från annan USB-port går mycket snabbare och ger helfulla batterier, medans med solladdning kanske man når 80% efter flera dagar med klar solsken - med dom förutsättningarna med den lilla solcellsytan så går det nog inte göra så mycket bättre av detta.

---

Kort sagt, med solceller så måste man ha tålamod och inte slösa på den lilla effekten som samlas in av solen - vill man ha mycket el-effekt tillgänglig under sin vandring så får man vackert bära med sig några A4-ark stora eller tom. kvadratmeter stor solcellsyta för dyra pengar - det finns inga genvägar och det hjälper inte att drömma om något bättre här - lyser inte solen från klarblå himmel så har man inte ström oavsett om solcellen har 5% eller 10% verkningsgrad (beroende på hur dyr kisel man stoppat in - både clas-batteriet och ikea-lampans solceller ser trots allt ut som monokrstallin typ och därmed (oftast) bättre verkningsgrad än polykristallina typer som man ofta ser på takmonterade solpaneler) , då om ljusflödet är 1/10-del eller 1/20-del vid mulet väder av i jämförelse med klar sol så är också strömmen lika mycket mindre - så enkelt är det.

solceller och vindkraft är 'skräpenergi', dvs. enligt definitionen "mycket skrik för lite ull sa kärringen som klippte grisen"
 
Måtten skall enligt Classes hemsida vara 43x94x105 mm. Stämmer de med apparaten på bilden? Den ser ju ut att vara betydligt mer långsmal än så.
 
två mått stämmer - men '105' skall nog vara 10.5 mm - man har glömt en punkt/komma där

måtten är ungefär 43x94x11 mm dvs. 11 mm tjock med mitt måttband och det får definitivt inte plats med några R6/R03 på den tjockleken.
 
Mätte kortslutningsströmmen idag på clas ohlsons solcelladdare idag - ser ut att ladda med 51 mA vid full solsken kl. 13.:00 idag - ungefär som beräknat (0.3 watt / 5.5 Volt = 55 mA). förmodligen så når den 55 mA i sommar när solen lyser mer rakt på uppifrån

solcellers effektnivå brukar oftast (alltid?) anges för 100000 LUX , som solen kan nå upp till vid klarblå himmel, gärna i närheten av zenit (mindre luftlager att ta sig igenom då för ljuset - då minsta lilla solljushinder syns direkt på effekten/strömmen)

När sol går i moln sjunker ljusstyrkan till ca 1/10-del - 1/20-del och kortslutningsströmmen gör samma sak - dvs. går med från 50 mA till 2 - 5 mA och när det är gråmulet så hamnar det på strax över 1 mA.

Tyvärr är det inte kopplat så att man kan enkelt mäta laddströmmen till batteriet vid olika solstyrkor - men mätt från ikea 'sunnan' så är det väldigt liten skillnad i ström mellan kortslutningsströmmen och när det laddar batteri med runt 4 Volt motspänning, i allafall om det är mer än 10 mA i ström. Varför det är knepigt att bedömma vid låga ljusinfall beror på att solcellen i sig läcker ström baklänges med några procent av dess maxström och kortsluter man solcellen så ser man inte dess läckström då kortisen leder ström bättre. Därför är det alltid vanskligt att säga om det laddar eller inte om solcellens kortslutsningsströmmen ligger inom 1-5 mA

Med andra ord ingen ide att 'sola' enheten när det är gråmulet - vilket för övrigt gäller all utrustning med solpaneler då dessa lyder under samma regler. - ingen ljus -> ingen ström.

---

Sedan hade jag smula fel om zenerdiodens värde - då den är kopplad före backdioden och då backdioden har framspänningsfall på runt 0.35 - 0.4 Volt så måste Zenerdioden ha högre spänning än batteriets tillåta max 4.2 Volt (dock ser man allt för ofta att man går upp till 4.3 Volt, men sliter då mer på batteriet) och det ser ut som att zenerdioden (som är omärkt) ligger på 4.4 eller 4.5 Volt och är inte ett standardvärde (som annars är 4.3 eller 4.7 Volt ) då en 4.3 V zenerdiod inte skulle ge dom högre värdena jag mäter nu. Skall jag mäta noggrannare så måste jag ta loss zenerdioden och det tänker jag inte göra.

Att man har zenerdioden före backdioden och inte direkt över batteriet beror på att zenerdioden har lite för hög läckström för att passa LiIon.batterier och långtidslagring.

---

Att notera - den här saken är inte vattentät för fem öre - inget att ha utomhus/utanför på ryggsäcken när det är mulet/regnar/dimma - och det laddar ändå inte i dom situationerna.
är det soligt men risk för skurar - stoppa in i en plastpåse, dock drar sådant ned laddeffekten med typ 30% och mer.
 
Solladdare bör ha yta och vara byggda för att tåla normalväder. De solcellsladdare som Contras hade hade en yta som en tabloidtidning, utslagen. Dessutom förekommer som bekant ganska hyfsad sol oftast på näset.
Den lilla fjutten jag äger laddar batterier i ME och fyller i packningen här.....
 
Den kostade dock inte 199:- att köpa förmoda jag - och som du redan indikerar så behöver man tabloidformat på panelen om man skall få nyttig ström (dvs. 10 -100 mA området) vid ljust mulet väder.

Nu är den här inte avsett att vara vädertålig utomhusgrej - lika lite som standard mobiltelefon är (utom vissa hantverkarmodeller då) - men med lite silikongummi på rätt ställe så kan man ganska enkelt täta upp den så att den inte suger in vatten på alla håll och kanter - dock det som alltid ställer till det om det skall vara vädertåligt är anslutningsuttagen - det är den delen som kostar pengar att göra bra.

---

Har nu verifierat att det laddar mellan 40 - 50 mA även med motspänning @ 4 Volt på batteriet - dock börja det hända saker när spänningen är runt 4.3 - 4.5 Volt (från solcellen) och strömmen minskar från solcellsskedjan (11 celler) - en orsak är att mörkerströmmen/läckströmmen ökar väldigt snabbt med ganska liten ökad spänning - vid 3.27 Volt mot solcellen var det 0.3 mA, 3,6 Volt var det 0.9 mA, vid 3.7 Volt vad det 1.1 mA, 3.9 Volt var det 1.6 mA, 4.1 volt så var det 3 mA medans vid 4.3 Volt så hade den stigit till runt 7 mA backström - det betyder i sistnämda fallet att solcellen måste generera 7 mA för sin egen 'ofullkomlighet' och det som blir över går till laddning vid 4.3 Volt motspänning (4.0 volt batterispänning) - det gör att en sådan cell laddar ganska dåligt vid svag sol mot ganska fullt batteri då det mesta av sin strömkapacitet går åt för att tillverka kompensationström för sin egen läckström, medans läget är bättre vid tomt batteri @ 3.25 Volt och med solcellspänningen 3.6 Volt börja ladda med 1 mA redan när solcellens motsvarande kortslutningström når 2 mA (dessvärre var kortslutningsströmmen bara 1.24 mA vid gråmulet väder - om det laddar alls så är det banne inte mycket... )

Det här med med läckström i själva solcellen slåss alla solceller med så det är inget unikt för den här produkten.

---

Att tänka på - ingen del av solpanelen får vara skuggad - den cell-delen som har minst ljus är det som bestämmer strömmen för hela kedja och är den helt skuggad så är det noll i ström även om resterande 10 celler har full belysning - det gör att skräp, grässtrån etc.på solcellsytan har klar strömreducerande effekt, även om det bara är en liten hörna som skuggas.

Kan man reflektera in mer ljus så ger det mer ström, dubbel ljusmängd ger dubbel ström - dock se upp för ökade värmen på själva solpanelen med batteri bakom - skall man spegla in ljus under värsta solgasset för mer ström så måste man ordna kylning på något sätt - själva lådan med solcellen och batteri bör inte bli varmare än 45 grader eller så.

med den här övningen så lärde man sig ånyo att det ögat bedömer som halverad ljusstyrka i själva verket minska solcellens ström med en faktor 10 - en liten lätt molnslöja som sticker in i solen och som knappt märks så minskar strömstyrkan från 50 mA till 10 mA...
 
Senast ändrad:
Jag har svarta lådor på taket som matar varmvattenpannan, en ljus grådag kommer det ner 60° vatten, högsommartid är det 110° eller varmare. Värme samlas fort bakom svart yta.
 
Senast ändrad:
Nog så viktig information då batterier inte laddar om de blir för varma.
Onödiga kommentarer kan vi klara oss utan. God fortsättning!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Snödrivan Clas Olson picknikfilt och Tarp Utrustning allmänt 3
MonicaKa Reflextejp, Clas Ohlson Utrustning allmänt 12

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.