X-adventure i Kittelfjäll

Björn Lans berättar om vintermultisporttävlingen X-adventure i Kittelfjäll.

Av: Björn Lans

X-adventure Kittelfjäll

Björn Lans berättar den osminkade historien om vintermultisport-tävlingen i Kittelfjäll

Första deltävlingen i Salomon X-adventure avgjordes i Kittelfjäll 31 mars till 1 april. Lagen gick i mål vid 18-tiden på söndagen efter närmare 14 timmars tävlande.

Det blev en något rörig målgång där tierras.se:s förstalag kom i mål först och blev utropade som segrare. Tvåa i mål var Team Maxim, cirka fem minuter bakom. Efter ett tag visade det sig dock att Team Maxim hade tid som de kunde tillgodoräkna sig efter att ha väntat sju minuter mer och således vann med två minuter. tierra.se 2 blev trea efter att ha varit i ledningen efter drygt halva banan.

Krävande tävling
Tävlingen blev enormt krävande. Det var många lag som uttryckte att denna deltävling var jobbigare än någon annan deltävling de varit med om, även om den var kortare. Det kan också konstateras då det endast var fyra lag som klarade tidsgränsen och fick ge sig ut på den fjärde och avslutande rundan.

Vi själva kände oss helt slut i kroppen och tomma på energi. Jag har nog själv aldrig varit så slut och kraftlös någon gång. Tävlingen för två helger sedan i Åre gjorde mer ont i kroppen då vi fick kramp i benen men bortsett från krampen så fanns det då fortfarande kraft i kroppen.

Salomon passade i och med denna tävling att göra reklam för sitt nya koncept med nya korta skidor, snöskor och skridskor vilket flertalet lag tävlade med. Själva valde vi att använda mer traditionella, lätta turskidor med stålkant vilket visade sig vara ett mycket klokt val.

Fyra slingor
Helgens deltävling gick i fyra slingor kring en gemensam utgångspunkt. Den första slingan startade i mörker klockan 04.00 med en kort snöskolöpning uppför slalombacken. Därpå blev det skidåkning där slingans kontroller fick tas i valfri ordning. I praktiken tog alla lag samma väg i skenet av varandras pannlampor. Med mörker och 50 000-dels karta blev det intressant orientering för de främsta men i nysnön följde alla lag i varandras skidspår.

Annika i tierra.se 1 ramlade i en av de första utförslöporna och sträckte ut ett ledband i knäet. Det gjorde ont och var instabilt vid utförsåkning men hon kunde ändå fortsätta tävla.

Ut på den andra slingan låg tierra.se 1 tvåa och tierra.se 2 fyra. Det var tätt mellan lagen och vid den första kontrollen samlades ett helt gäng med lag då ingen hittade rätt. Sedan blev det tuff utförsåkning ned till Borkasjän där vi bytte till långfärdsskridskor som vi hade med i ryggsäckarna. På en uppskottad bana bar det sedan av över sjön. Den fantastiska fjällidyllen bröts av ett omfattande mediauppbåd med overkligt många skotrar och även en lågtflygande helikopter. tierra.se 2 jobbade ikapp täten men fick oväntat motstånd då helikoptern yrde upp snö och en stundtals stenhård motvind.

tierra.se 1 låg nu några minuter bakom och jagade. Nu följde en lång klättring upp på Borkafjället. Först skidor på skoterled och sedan spårning i björkskogen. Just spårningen sinkade de starkaste lagen och i tätklungan samlades drygt tiotalet lag. Även tierra.se 1 kom ikapp lagom till trädgränsen där snön blev fastare och mer vindpinad. Efter att ha hämtat andan lite i det lugnare tempot bakom de spårande lagen drog tierra.se 1 upp hastigheten uppför fjällsluttningen med tierra.se 2 strax bakom. Fältet splittrades nu upp men samlades upp något när det åter blev spårning efter en lång härlig utförslöpa. In mot andra slingans mål tog tierra.se 2 ett smart vägval och ledde med tre minuter med tierra.se 1 på en femte plats, sju minuter bakom.

Spektakulära moment
Tredje slingan innehöll lite mer spektakulära moment som reptravers, isklättring och repfirning. Efter lite inledande skidåkning orienterade vi oss fram till en djup ravin med en reptravers över ravinen. Här skulle vi åka som en linbana ut till mitten där vi sedan skulle fira oss ned till botten av ravinen. tierra.se 2 valde att följa ravinens botten och sedan klättra upp till kanten vilket tog längre tid så nu var Team Maxim i ledningen tätt följda av tierra.se 1. Endast en i laget fick traversera så Björn fick vänta några minuter medan Annika och Patrik klättrade ned i ravinen och Team Maxim traverserade färdigt. Per i tierra.se 2 var sedan tvåa ut på traversen men repbromsen krånglade för honom där han hängde 40 meter över marken för att fira sig ned från wiren. Han fick således dras in till kanten igen för att börja om på nytt vilket tog lite tid.

Nu följde en kort skidåkning till nästa moment, isklättring uppför ett isfall. Även här fick bara en i laget prova sina tekniska färdigheter. Patrik var först på plan att testa medan vi andra jobbade minst lika hårt för att klättra runt på sidan. Team Maxim var hack i häl men tierra.se 1 klev även på nästa moment som första lag. Det var en mycket häftig repfirning utför en 100 meter lodrät bergvägg. Här kan man säga att Team Maxim grundlade sin seger då deras väntan på sin tur utför berget kom att tillgodoräknas i mål. tierra.se 1 skejtade till tredje slingans mål cirka 11 minuter före Team Maxim med tierra.se 2 ytterligare 6 minuter efter.

Vem vann?
Fjärde slingan var ganska lätt med platt skidåkning fram till Borkasjön för lite långfärdsskridskor innan vi skulle klättra upp en bit i fjällsluttningen, åka ned till andra änden av Borkasjön och ta oss hem till det hägrande målet.

tierra.se 1 gjorde en liten orienteringsmiss på sjön och tappade lite tid. Det började nu kännas rejält att vi varit ute sedan tidigt i morse.

I sista utförsbacken kämpade Annika heroiskt med sitt vacklande knä och åter ute på isen igen hade tierra.se 1 fortfarande ett betydande försprång till Team Maxim. Vi visste inte riktigt hur det skulle räknas med väntetiderna vid repmomenten men fick besked från en journalist som hört med tävlingsarrangörerna att först i mål skulle vinna.

Inför de sista två kilometrarna med skidåkning mot mål var försprånget fortfarande några minuter och seger fanns inom räckhåll. tierra.se 1 gick i mål helt utpumpade men grymt nöjda. Speakern utropade tierras.se 1 till segrare även om vi fortfarande var lite fundersamma över tidräkningen. Team Maxim kom i mål fem minuter senare och gratulerade.

Efter 15-20 minuter hade tävlingsledningen räknat över alla tillgodotider och summa sumarum vann Team Maxim med drygt två minuter. tierra.se 2 kom i mål på en klar tredje plats.

Vi har alltså haft en fantastiskt lyckad internationell premiär för laget där vi verkligen presenterat vad vi har för ambitioner. Vi är nu på väg hem i vår hyrda minibuss för att ta igen oss, träna och återkomma på tävlingsbanan igen då Salomon x-adventure drar vidare till Spanien i mitten av maj.

tierra.se
genom Björn Lans

Hela resultatlistan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
AIM Challenge är en multisporttävling som är öppen för motionärer och elit. Man tävlar i lag om två personer, dam, herr eller mix. Var med och tävla ...

Elbrus Race

Efter att ha läst sloganen att "You can´t Race any higher in Europe" och med en brinnande längtan efter att äntligen få stå på Europas högsta berg, ... 3 kommentarer
Där stod de alltså. Mitt på fjället. Dimmorna svepte in med stor hastighet över det kala och öde fjällandskapet. Knäna protesterade vilt och magarna ... 4 kommentarer
Fotbollsungdomar på ett teambuildings läger med en äventyrare och fystränare. 1 kommentar