Samariaravinen 2007

Under en resa till Kreta vandrade Henrik Fröjd med sin familj genom Samariaravinen, en grön dal omgärdad av dramatiska bergstoppar.

Av: Leech

Ett antal hundratal höjdmeter nedåt skulle vi ta oss när vandringen började. Skicklig som jag är hade jag två dagar tidigare lyckats slå mitt knä sönder och samman med ett strandtennisracket, men delvis återhämtad från skadan bestämde jag mig ändå för att följa med. Efter att ha överlevt bussfärden dit var det bara att sätta igång och vandra (men först var jag tvungen att ta 26 bilder på ravinen och de omkringliggande bergen).

2119

Jag, brodern och modern i väntan på vandring

På höger hand tornade ett skapligt högt berg upp sig, jag har för mig att det mätte 2119 m.ö.h. En rad toppar på över 1000 meter skulle vi under vandringen få se, ganska självklart med tanke på att man utgår från en liknande höjd. Vi knatade på, och jag lyckades undvika att ramla ned, trots mina försök till genvägar, något som är ganska dumt att tillta med skadad knä och stup på ett tiotal meter.

Något som man inte riktigt räknat med var alla de "vätskestationer" som fanns var och varannan kilometer. Vi hade med oss säkert 5-6 liter vatten per person, men det räcker nog ganska bra med ungefär hälften, då man kan tanka vattenflaskorna med jämna mellanrum.

Jag fyller på vatten

Nedåt vandrade vi, och till slut kom vi fram till vad vi trodde var det smalaste passet, vilket vi senare skulle erfara var helt uppåt väggarna fel. Vi passade på att posera framför skyltar med varningstexter för stenras där man uppmanades gå snabbt, något som kanske inte precis var aktuellt när man halva tiden tittade upp på bergstoppar och resten av tiden försökte fotografera dem. Vid den här platsen mynnar också den lilla för tillfället uttorkade flodfåra som rinner genom dalen, och helt uttorkad var den väl inte ännu; min bror passade på att bada sina skor upprepade gånger...

Flodfåran, mestadels uttorkad under sommaren 

Passet smalnar av

Efterhand nådde vi det smalaste passet; 4 meter brett med bergväggar på flera hundra meter på båda sidor. Kanske inte så imponerande som man trott, men dalen i sig överträffade synnerligen alla förväntningar. Till slut nådde vi ett område med en enklare restaurang, och ansåg då vandringen som avslutad. Nu bar det ner till stranden för ett dopp i det blå och väntan på båten som skulle ta oss tillbaks mot Chania igen.

 Det smalaste passet, 4 meter brett

Ett gott råd är att tanka fullt vattenflaskorna på slutet, eftersom väntan på båten kan bli flera timmar beroende på när man avslutar vandringen. En upplevelse över det vanliga är det dock helt klart, och är ni på Kreta är Samariaravinen ett måste.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-02-28 21:43   Håkan Friberg
Tack för det tipset.
 
2008-03-04 12:40   Skogsanna
Alltid trevligt när någon annan fotat och beskrivit där man själv har varit. Minnena flödar.
Ett annat tips! Samariaravinen är trevlig men börjar vara ganska sliten av alla turister. Om man vill ha lite mera vildmark kan man vandra i grannravinen som heter Iriniravinen. Där finns också källor med jämna mellanrum men det är inte så tillrättalagt som i Samaria.
 
2008-03-04 18:27   Leech
Tackar för tipset, planerar att återvända till Kreta nåt tag. Hann inte med Idaberget och tillhörande grotta, så nån ravin borde man kunna ta med på nästa färd
 
2008-03-04 22:38   andre_sjodin
Missade Samariaravinen men hyrde bil och besökte många andra fina ställen i södra delarna av Kreta. Mycket fin ö när du kommer bort från turisthaken!
 
2008-03-09 22:38   Öhrnell
Härlig berättelse, och jag instämmer i din uppmaning. Jag vill bara passa på att inflika att denna nedförsvandring tär på otränade ben. Det tog mig några dagars återhämtande innan jag slutade oja mig när jag skulle kliva ner från en trottoarkant efter denna vandring...
 
2008-05-01 09:24   29 tum
Betygsätt gärna: 5
Inspirerande och välskriven berättelse! Nu funderar till och med jag på att åka till Kreta.
 
2008-05-03 14:56   Leech
Tackar så mycket. Det var riktigt vackert där nere, förbannat vackert.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.