BLF går med i UPDIG

BLF antar internationella riktlinjer för digital bildhantering Bildleverantörernas Förening har gått med i industrikonsortiet UPDIG (Universal Photographic Digital Imaging Guidelines) samt antagit deras riktlinjer för digital bildbehandling. BLF började samarbeta med UPDIG redan i våras. Men UPDIG:s tidigare riktlinjer var dåligt anpassade för svenska förhållanden. UPDIG visade sig vara lyhörda för BLF:s kritik och i med version två ingår BLF bland de organisationer som stödjer de gemensamma riktlinjerna.

Av: ulindh

UPDIG:s riktlinjer ger råd kring kalibrering av bildskärm, färgprofiler, bildupplösning, metadata och mycket annat. Det finns fortfarande en del formuleringar som främst gäller för den amerikanska marknaden, delvis på grund av att amerikanska tryckerier släpar efter när det gäller modern färgstyrning med ICC-profiler. Men i och med den allt större standardiseringen av tryck blir det lättare att skriva generella standarder som gäller för hela världen, något som blir allt viktigare när fler bilder används internationellt.

I dagsläget råder en viss anarki med många olika åsikter om hur bildbehandling ska ske. Det finns dessutom motstridiga riktlinjer från olika organisationer, vilket leder till osäkerhet kring vad som egentligen gäller. BLF har tidigare publicerat ”Färgguiden” med råd kring färgstyrning och bildbehandling. Vi anser dock att det är viktigt att det inte blir öar av ”nästan lika standarder”. Därför har BLF nu valt att gå in i detta samarbete. Vi hoppas att fler svenska - och europeiska - organisationer följer efter och antar UPDIG:s riktlinjer. BLF anser att det är viktigt att såväl leverantörer som kunder enas kring dessa gemensamma riktlinjer.

Version 2 av UPDIG.s riktlinjer offentliggjordes nyligen i samband med PhotoPlus i New York. Nu börjar arbetet med nästa version. BLF har för avsikt att vara aktiva i detta arbete och vice ordförande Ulrik Södergren sitter med i UPDIGS arbetsgrupp.

Du kan läsa hela dokumentet på www.updig.org

Om UPDIG
UPDIG är ett konsortium av ideella organisationer. För närvarande ingår 18 internationella medlemsorganisationer, varav de flesta är amerikanska. Men organisationen växer, och fler europeiska organisationer är på väg in.
Målet är att tillsammans med kreatörer och distributörer, samt kunder och andra aktörer skapa gemensamma standarder för fotografisk bildbehandling.
Läs mer på www.updig.org

Om BLF
Bildleverantörernas Förening (BLF) är en branschorganisation för professionella yrkesfotografer och bildleverantörer, bildbyråer, bildarkiv, nyhetsgrafiker samt film- och videoföretag. BLF är Sveriges största och äldsta bildbyråorganisation och näst störst i Europa efter BAPLA i England. Föreningen startades 1950 och organiserar idag 340 aktiva medlemsföretag med sammanlagt över 500 fotografer, filmare och producenter. BLF är medlem i CEPIC, www.cepic.org – en europeisk organisation av bildbyråorganisationer med över 900 bildbyråer som medlemmar i 16 europeiska länder. BLF ger årligen ut en rad publikationer med aktuell information om lagar och prissättning inom branschen.

Läs mer på hemsidan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu ... 1 kommentar
Efter att nära 13 år förflutit sedan första besöket och flera år av inställda resor blev det äntligen av i somras! Målet med resan var att åter få ... 4 kommentarer
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.