130 mil längs den Svenska fjällkedjan. Från Grövelsjön till Treriksröset. Med egen kraft.

Användarnamn: Fjällfararnas Vita och Gröna Band

Intressen:

Mer på profilsidan


Rekordmånga anmälda till årets Vita Bandet – Elijah först ut

Totalt ska 32 skidåkare och hundförare ta sig an Vita Bandet denna vinter, alltså den 130 mil långa utmaningen mellan Grövelsjön och Treriksröset. Först ut var Elijah Ourth som startade i Grövelsjön i lördags.

Foto: Fjällfararnas Vita & Gröna Band

Elijah Ourth startade i gång årets Vita Bandet-säsong.

Foto: Fjällfararnas Vita & Gröna Band

Fler än någonsin har anmält sig till Fjällfararnas Vita & Gröna Band i vinter, totalt 32 skidåkare eller hundförare. De ska alla ta sig genom hela den svenska fjällkedjan mellan Grövelsjön och Treriksröset. Turen sträcker sig ungefär 130 mil och tar två-tre månader att genomföra.

Först ut var 24-åriga Elijah Ourth från Frösön, men med rötterna i Chicago, som startade sitt Vita Bandet i lördags vid den klassiska ”Blå Dörren” på fjällstationen i Grövelsjön. Han har alltid varit på jakt efter olika äventyr och inspirerats av barndomens böcker om tidiga polarexpeditioner av Roald Amundsen och John Franklin.

– Jag ser mest fram emot att vara ute så länge att det blir vardag. Att vakna upp varje dag i tältet och följa mina rutiner för att sedan se den fantastiska utsikten, låta kroppen slita lite och stanna upp och fotografera de vackraste fjälltopparna och tokigaste stormarna. Min största utmaning blir nog att skida på ensam i mörkret de första veckorna när jag dessutom har ganska nära hem till värme, mys och familj, säger Elijah Ourth.

De som tar sig an äventyret kan själva välja sin färdväg och det är ingen tävling utan en utmaning och upplevelse som kräver både fysisk och mental styrka samt en hel del erfarenhet. Totalt har 97 Vita Bandare genomfört hela utmaningen av de totalt 143 som startat genom åren. I år är deltagarlistan fylld av internationella namn och förutom Sverige ser vi Tyskland, Finland, Schweiz, Nederländerna och Frankrike.

– Nu håller vi tummarna för att 2024 ska visa sig från sin bästa sida och att våra Vita Bandare får en fin säsong. Men en sak vet vi, det blir ett äventyr för alla som nu är på gång mot fjällkedjan, säger Torkel Ideström, en av de som driver Vita & Gröna bandet.

Idén till Fjällfararnas Vita & Gröna Band kom till under expeditionen Sverige Runt 1997, då Torkel och Annica Ideström tog sig för egen maskin runt landets gränser via skidor, vandring, kajak och cykel. Nu är Vita & Gröna Bandet synonymt med en svensk klassiker i fjällvärlden. 


Foto: Sara Wänseth

Foto: Sara Wänseth

Sara Wänseth, en av dem som driver Vita & Gröna Bandet, tog sig själv an utmaningen att skida mellan Grövelsjön och Treriksröset förra året. Läs hennes dagbok från det 1 300 kilometer långa äventyret.

Se vilka som tagit sig an Vita Bandet i år och följ deras färdspår här!

Funderingar kring Gröna och Vita Bandet diskuteras i denna tråd

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-01-15 15:10   HasseQ
Som sagt, vad jag skrev i en annan tråd. Alla som vill kan ju göra en sån fantastisk tur. Välj dina egna regler och sträckor. Och man behöver såklart inte betala avgift till någon om man inte vill.
 
Svar 2024-01-18 10:12   lipfip
Svar på Hasses kommentar finns här:
https://www.utsidan.se/forum/threads/groena-vita-bandet.59042/post-910424

Och här är alla förmåner som ingår i avgiften:
https://www.vitagronabandet.se/sv-SE/regler-anm%C3%A4lan-mm/f%C3%B6rm%C3%A5ner-35076638
 

Läs mer i bloggen

Fler Gröna Bandare än någonsin på väg längs den svenska fjällkedjan

Förra helgen gick starten för de första av totalt nära 100 äventyrslystna vandrare eller löpare som har som mål att färdas genom hela den svenska fjällkedjan i sommar.

Foto: Christophe Barbier & Emil Johansson

Vita bandet på rekordtid

I snitt är Vita Bandaren ute 61,7 dagar för att klara sträckan mellan Grövelsjön och Treriksröset. Johan Eriksson var lite snabbare ...

Det här är stort!! Johan Eriksson nådde igår Treriksröset efter 27 dagar på skidor från Grövelsjön! Nytt rekord! Stort grattis Johan, en grym prestation!

60 dagar i vinterfjällen – en dagbok från Vita Bandet

Sara Wänseth är en av dem som driver Vita & Gröna Bandet. Förra året tog hon själv sig an utmaningen att skida mellan Grövelsjön och Treriksröset. Här är hennes dagbok från det 1 300 kilometer långa äventyret.

Foto: Sara Wänseth


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.