Hit och dit i vår vackra natur.

Användarnamn: ulindh

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Skriva

Mer på profilsidan


Djurspår

Nu när snön har kommit då kan man se hur djuren rör sig. Visst kan man se spår i marken annars också men i snön ger även de små djuren avtryck. Räv- och harspåren hade snöat över när jag var ute men lite andra spår fick jag med på bild.

Det här bävergnaget hittade vi på landet, det var det enda trädet vi kunde se som var tuggat på, kan det ha varit en bäver på genomresa? Vi får se till våren om vi har fått en bäverfamilj till granne. Det rinner en å cirka 10 meter från där trädet står.

Här har rådjuret smugit över, vi brukar ofta se dem beta på ängarna men inte denna gång och det är kanske inte så konstigt när ängarna blev snötäckta.

En musöverfart, kanske de har matförråd  där inne i buskaget.

Ekorren hoppar ner från granen och upp i nästa, det var gott om ekorrspår just här.

En liten vacker och dunig fjäder låg alldeles ensam i snön, någon som har en gissning på vad det kan vara för fågel? Den var ungefär fyra centimeter på längden.

Alla träd har inte tappat sina löv ännu så de kan singla ner med snöflingorna och landa mjukt och skönt i den vita vadden. Snart är det översnöat.

Tungt lägger sig snön på träden, det knakar ibland och många träd mister en och annan gren, särskilt tallar brukar få sina grenar knäckta. Granen rakt fram verkar ha fällt in sina grenar.

Det är fantastiskt när det kommer så här mycket snö, det blir ett helt annat landskap och mycket tystare än annars.

Nästa tur i snön borde väl bli på skidor.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Nallar på grönbete


Foto: Christer Lindh

Så fick vi äntligen se björn i verkligheten och inte bara en björn utan en mamma med tre små ungar!

Vårkollen gjord

Nu har jag gjort en medborgartjänst och kollat av hur långt våren kommit. Det var inte svårt och tog inte lång tid och kul att kunna bidra med att samla in vårtecken. 

Observationerna ger Svenska Botaniska Föreningen (SBF) i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) underlag att analysera hur växterna tar emot våren och om det finns några trender som visar på att det är bestående skillnader från förr, på grund av klimatförändringar.

Skogen är härlig!

Den här vintern har snötäcket här i södra hälsingland varierat, snö har fallit och sen smält bort i flera omgångar. Skridskoisarna har varit fina långa perioder så en del skridskoåkning har det blivit, men inte mycket skidåkning eller snöskovandringar vilket vi hade hoppats på.


Fantastiskt fin skridskois i januari.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.