Ny-fjällfrälst skärgårdsfantast försöker sig på Himalaya till fots. ...och sen får vi väl se om jag fyller på med fler turbeskrivningar av mer eller mindre äventyrlig karaktär.

Användarnamn: tone.antonsson

Intressen:

Mer på profilsidan


Kategorier:


Annapurna Circuit: förberedelser och funderingar

Annapurna Circuit. Himalaya. Ensamvandring. Äventyr!

2.5 dagar kvar till avfärd. Har jag förberett mig nog? Inte riktigt tränat så hårt som jag tänkte mig. Tagit nästan alla vaccin som jag föresatt mig. Inhandlat nästan alla prylar som jag tänkt mig att jag behöver. Vad behöver man då? Otaliga bloggar och reseberättelser har jag läst. Och så en massa egna frilufts-äventyrs-erfarenheter förstås. Men aldrig tidigare på hög höjd, aldrig tidigare ensamvandring- aldrig tidigare LÅNG vandring! och aldrig tidigare Himalaya. Jag ryser lite av välbehag när jag tänker på att jag ska få vandra där det kanske, KANSKE! har tassat en snöleopard..

OK, så to the point.

På tors 31/10 flyger jag till Kathmandu där jag landar kl 11.30 på förmiddagen. Jag blir upphämtad av Himal Talang, som är någon form av chef (tror jag?) på trekkingföretaget visithimalayastrek.com som jag anlitat för min resa. Han har varit helt fantastisk och svarat inom ett dygn på alla mina frågor och funderingar, otroligt bra service. Han skjutsar mig i alla fall  till ett hotell i huvudstaden där jag sover en natt. Dag två blir jag upphämtad av mitt resesällskap, en guide och en bärare som talar engelska men har ursprung i Nepal. Vi åker jeep till Besisahar, och dag tre lokalbuss til Dharapani, vilket ligger på 1960 meters höjd. Här börjar fotarbetet. Vi ska vandra motsols runt Annapurnamassivet, via t ex Pisang, Manang, det höga passet Thorung La (5400m), Jomsom, Ghorepani, Poon Hill, och så avslutas vandringen i Naya pul där vi tar någon slags fordon till Pokhara, och så flyg tillbaka till Kathmandu.

Jag har lagt på några dagar på den tänkta 20-dagarsturen, eftersom jag är lite oroad över det där med höghöjdssjuka eller Acute Montain Sickness (AMS) och föreställer mig att jag kanske kommer behöva extra tid att acklimatisera mig. Det är av samma anledning som jag valt att inte vandra i grupp, eftersom det då kan innebära att man får bryta turen om man inte klarar att hänga med det förutbestämda tempot. Vi ska alltså inte vara tillbaka förrän 25-26e november, dvs 25 dagar istället för 20. 

Här är länken till turen i sitt grundutförande, utan mina 5 extradagar: http://www.visithimalayastrek.com/package_detail/annapurna-circuit-trek-20-days

Dagarna här innan take off klurar jag på om det är värt att ha med en systemkamera? Har ju velat ha en i många år, och vill ju (särskilt som jag vandrar utan kompis) kunna förmedla upplevelserna efteråt, och inte minst ha kvar bra bilder att i bästa fall sätta upp på väggen. Men jag har en vän som helt slutat fota, "man minns bättre då! Lev i nuet", säger han, "inte i sen-et" (som man kanske gör om man mitt på "världens tak" funderar på vem man ska visa bilder för, eller om jag nu lyckades ta en optimalt komponerad bild, istället för att insupa atmosfären. Nåja. Jag har två dagar på mig att besluta mig angående kameravalet. Någon form av kamera skall med i alla fall, det är ett som är säkert.

Tips och tankar emottages tacksamt!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-10-29 05:03   Magnus H
Faktum är att leden är vacker redan från Besi Sahar. Och i synnerhet kring Bahundanda. Om Ni åker jeep från Kathmandu kan Ni lätt börja vandra samma dag och se även denna sträcka.

Även om Du mår bra när Du kommer till Bragha/Manang så är området tillräckligt intressant för att stanna några extra dagar. Ice Lake är vackert supertidigt på morgonen. Vyerna över dalen är också bra från leden upp till Chongar viewpoint.

Bra plan att gå upp till Tilicho Lake. Det är grymt vackert både vid sjön och på vägen upp. Men Tilicho Base Camp ligger på 4100 meter och inte 3700 som Din kontakt skriver. Kräver således en del acklimatisering. Det är tufft att gå upp dit på en dag från Manang.

Bra att Du stannar i Kagbeni men jag skulle absolut inte missa Marpha som ligger bara timmen söder om Jomsom.

Ensamvandringen är alltså en grupp på 3 personer :-)

Lite väl mycket motorfordon för min smak. Men hur Du än gör så kommer det att bli kanon. Lycka till.
 
2013-10-29 08:28   tone.antonsson
Hej Magnus, tack för tipsen!
Ja precis, det är en "ensam"vandring, inte en ensamvandring ;) men poängen är ju att jag inte har någon jag känner med mig, och att jag inte behöver anpassa mig efter någon grupp.
Jag har läst om Tilicho och fick inte ihop det, bra att du kunde förtydliga! Jag tyckte nämligen också (trots felaktig höjdangivelse) det lät lite ambitiöst med en dag upp på den beskrivning jag läste. Men det finns utrymme för planändringar under tiden, så jag kommer kunna diskutera vägval med dem och så.
Jag skriver upp Marpha!
Wow, nu ska jag titta på alla dina Nepalbilder, vilken otrolig resa du verkar vara ute på!
Ha det gott!
 
2013-10-29 10:42   yakman
Jag fick mail från Himal nu på morgonen om din blogg, verkar som du får en trevlig vandring. Himal är duktig och mycket omtänksam. Lycka till!
 
Svar 2013-10-29 14:24   tone.antonsson
Hej! Tack för kommentar!
Oj, fick du mail OM min blogg? Från Himal? Jätteroligt att höra om ngn som har erfarenhet av honom! Vad har du gjort för tur då? Läste med förtjusning på din sida om dina pulk-eskapader :D
 
2013-10-29 17:01   yakman
Han mailade mig och var glad över att fler från Sverige anlitar honom och så skickade han med länken hit. Jag brukar oftast vandra utan guide och bärare men då jag och min fru skulle till Nar-Phu för några år sedan så behövdes en "liaison officer" eftersom det ligger i ett restricted area och då fick jag hjälp av Himal som ordnade en guide under den delen av vandringen och sedan kunde vi gå själva när vi lämnat området.
 
2013-10-29 23:44   MonicaKa
Hej,
Vi var några som vandrade Annapurna Sanctuary nu i oktober 2013. Härligt! Och innan dess hade jag mycket nytta av MagnusH:s Everest-Annapurna-tråd:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=67628

Tips på 2 bra guideböcker:
http://www.cicerone.co.uk/product/de...itle/annapurna
http://www.roughguides.com/shop/rough-guide-nepal/book/

Jag har skrivit en personlig reseberättelse med ganska många bilder, i bloggformat så delarna kommer i omvänd ordning om man bara läser inläggen i blogg-ordning... men ändå! Länkar i ordning kan jag ju bjuda på:
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/10/nepal-dag-1-2/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/11/nepal-dag-3/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/13/nepal-dag-4/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/14/nepal-dag-5/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/14/nepal-dag-6/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/15/nepal-dag-7/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/16/nepal-dag-8/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-9/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-10/
http://carlssonkarlsson.com/2013/10/17/nepal-dag-11/

De flesta av mina bilder är tagna med en bättre kompaktkamera, bara några få med systemkamera. Övriga sällskapet valde uteslutande systemkameror, med maffiga objektiv, jag har inte sett deras bilder ännu. Men, jag har lite en annan approach, som inte är extremt fotointresserad eller har maffigaste objektiven. En bra kompaktkamera, lätt åtkomlig i midjeväska eller höftbälte, blir bilder faktiskt tagna med, snabbt och enkelt! Även när vädret är sämre och många systemkameror ligger nerpackade mot regnet. Men, en smaksak såklart. Jag har en Canon S100, med bara 5x optisk zoom.

Och - ha en fin tur, det vet jag att du kommer att få!!!
 

Läs mer i bloggen

2013-11-07 Dag 5: Chame-Lower Pisang

Dag 5

Chame (2670möh) - Pisang (3200möh).

2013-11-08 Dag 6: Lower Pisang-Ngawal (upper route till Manang)

Lower Pisang (3200möh) – Ngawal (3660möh)

 Nu börjar höjden kännas! Frukosten fick intas på ren vilja, ingen vidare matlust, men annars inga problem. Däremot märktes det genast då stigningarna började, att det krävs många fler andetag för att försörja sig med syre. Dagen började beskedligt med ganska flack stig i någon timme fram tills vi kom till en lång Mani-wall (en mur med staplade stenar med inristade buddhistiska böner) och en bro över en anslutande mindre flod.  Efter denna började en envist klättrande sick-sack-stig uppför branten till Ghyaru där vi pustade ut med en kopp citronte på utkikspunkten, som gav lön för mödan. Kallt! Dunjackan fick vara på en stund efter detta stopp. Stigen fortsatte på bergssidan upp och ner, men nu utan någon ”netto-stigning”.  Blicken planade ut över boskap och fält under oss, och på bergstopparna på andra sidan floddalen. Vädret började mulna på nu strax före lunchtid, och jag började fundera på vart vi skulle ta vägen om det skulle börja storma. Vid ankomst till Ngawal började små snöflingor falla, och det kändes bitande kallt, men var antagligen inte kallare än kanske -4-5. Hotellrummet var fint med fönster åt två håll, men för att hålla värmen packade jag efter lunchen in mig i dubbla filtar, sovsäck, dunjacka, mössa och vantar med min bok i sängen. Gick bara ut en liten foto-promenad i den alldeles tysta snötäckta byn, och det verkade som att alla krupit in så gott de kunnat, för de enda jag träffade var någon enstaka turist, och så tyst iakttagande hästar, kossor och en och annan hund. Detta var den enda lodgen utan värme i matrummet, och jag retirerade efter ett par timmar i mitt kylslagna rum till ett hörn i köket där jag tittade på då middag lagades över öppen eld (inne).  Lodgen var i ö fylld av två stora franska grupper, en från UCPA, och så ngt annat trekkingföretag, och jag förstod därmed inte ett ord av vad som sas. I köket blev jag bjuden på en liten skvätt nepalesisk rom, inte helt fel! Efter middagen blev det sedvanlig tidig säng vid 19-snåret inpackad i alla varma kläder, och jag sov som en stock efter att fransmännen avslutat sitt kortspel i rummet ovanför vid 20-tiden.. Har jag sagt att ljudisolering är ngt väldigt sällsynt på denna led?

Dag 1-4 Kathmandu-Chame

Turen har börjat!

(Redigerat inlägg efter hemkomst)


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.