Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

Jag älskar fjällen och försöker fjällvandra regelbundet. Mina fötter gillar obanat...pga Mortons neurom.

Användarnamn: Totteman

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Orientering, Allt som tar tid och utmanar...

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

4 maj Vandringskäpp

En käpp som stöd kan vara bra att ha, speciellt om det är lite kuperat. Ännu bättre, och ibland nödvändigt, är att ha stöd när man vadar över ett vattendrag. Den extra säkerheten som ett "tredje ben" ger

På vandringar i fjällen har jag ibland haft en käpp av trä, men den har jag inte kvar. Nu har jag ett par stavar i kolfiber, som införskaffades inför en löptävling i norska fjällen. Jag kan återkomma om tävlingen senare i bloggen.

Jag ville ha lätta stavar och det blev ett par som gick att vika ihop. De kommer nu att få följa med till Sarek.

stavarna

Black Diamond Distance Carbon FL Z heter modellen jag har. De är lätta och starka.

Stava eller inte stava, det är frågan. Tar jag inte med stavarna lär jag få ångra det. Ska jag ta med en stav? Kanske. Som tur är har jag tid att fundera.

Jag får helt enkelt prova lite innan det är dags att åka iväg. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-05-04 11:37   smux
Jag har BD Distanze FL och BD Trail Ergo Cork, och får jag välja till längre vandringar eller fjällen är det BD trail Ergo Cork jag tar med 10 gånger av 10. Dessa är betydligt mer stabila och tåliga, medan Distance FL är mer veka och osäkra vid vad och stenskrävel. Beakta även att stavarna kommer att få utstå en hel del stryk i allt stenskravel som finns i vår fjällvärld, och aluminium tål mer än kolfiber som lättare går av om de utsätts för slag och repor. Alternativ till Trail Ergo Cork är BD Trail, men jag gillar den naturliga känslan i korkhantaget.
Att dessa stavar är lite tyngre än de du valt har mindre betydelse då man ändå alltid håller dem i handen på vandringen. Givetvis tar du två stavar, då det är betydligt säkrare vid vad (du har alltid en stav i botten mendan du flyttar den andra vilket i sig kan vara en utmaning vid stark ström) och vandring i stenskravel.
 
2017-05-04 20:24   Thomas Lummi
Jag tar nog med ett par andra stavar, som är i aluminium, av den enkla anledningen att de är billigare. Risken finns att de går av, och då offrar jag hellre ett par som är både äldre och billigare. Vikten skelar ingen roll, de väger inte bly.
 

Läs mer i bloggen

5 september - en blåsdag

Natten var ganska ok. Lite knöligt, men ok. Jag sov ganska länge efter att ha vaknat tidigt och varit uppe och lättat på trycket tidig morgon. Någonting inom mig sade att jag bord komma iväg så fort som möjligt. Vet inte riktigt var det kom ifrån, men kanske min vanliga noja att ha mycket vandring kvar och begränsat med tid kvar. När jag sansat räknat på kvarvarande sträcka till Kvikkjokk såg jag att det var lugnt. Jag skulle hinna tillbaka i tid till bussen.

4 september – till foten av Tjahkelij

Jag vaknade tidigt, somnade om. När jag väl steg upp var det till en strålande fin dag. Solen sken och jag med. Så skönt att starta dagen i kalasväder.

Jag tog det lugnt och skulle snart äta frukost. Lutade mig mot Litnokstugan och hade det bra.

3 september – Rapadalen och Litnokstugan

Natten måste ha varit bra då jag vaknade något senare än vanligt. Dagens mål var att ta sig till Litnokstugan och spana efter djur längs vägen.

Jag fixade frukost och tog det lugnt.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.