Junsele- Akta dig för trollen

En så där lite småtråkig septemberdag, varken kallt eller varmt. Molnen som endast orkar täcka himlen lite halvdant. Vinden som inte riktigt orkar blåsa mer än att rassla de döda löven, innan de till sist virvlar ned mot marken.

Hösten är de utsökta harmonierna och de dämpade valörernas årstid

Hösten blir aldrig så tydlig som när rönnbärsträden blöder. Rönnbärsträd som blir till smörknivar och skärbrädor på elevernas slöjdlektioner. Säljas utanför ICA och bidra till deras klassresa.

Kalhyggen

- styggelsen

Det vi oftast kallar skog är inget annat än virkesåkrar och märks tydligt i Västernorrland. Längs Ångermanälven plundrades naturen och flottades ut till de framväxande industrinationerna i slutet av 1800 talet.
Jag letar förgäves efter urskogen. Där framme på myren står några taniga stammar, den återstående urskogen som enbart har våtmarken som skydd mot avverkningsmaskinerna.

Huggarkojan

Plötsligt. En grå sliten timmerkoja. Det var här de bodde, Skogshuggarna. En gisten dörr som enda skydd mot vinterns kyla. Ett enda rum med en enkel brits att vila ut på. Öppen eldstad med den obligatorisk kaffekitteln. Vilket inpyrt liv.

Akta dig för Betarsjön

Den sägenomspunna och djupa sjön som de aldrig vågade reglera. På botten av sjön finns Jättarnas brudkrona och lyser på midsommarafton.
Hugade barn försöker dyka ner och ta med sig brudkronan upp till ytan. Resultatet har istället blivit tomma bänkar i Junsele skola.
Betarsjön hade en gång i tiden ett mäktigt laxbestånd. Laxen blev förtrollad och förvandlades till vanlig sill. Det var prästen ”Spå Herr -Olas” hämnd när befolkningen vägrade betala skatt till kyrkan.
Kring Betarsjön har det bott människor ända sedan stenåldern. På stenåldern var klimatet betydligt varmare än i dag och arkeologer har funnit spår av ekträ vid utgrävningar.
Text och foto: Anders Hermansson
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Tre skott i natten - Vandring i spåren efter Sveriges enda tågrån

Tågpostiljonen Almén hörde märkliga ljud och vände sig om. Framför honom stod två maskerade personer med vapen. Tumult utbryter och Almén blir skjuten i huvudet.

Ångermanälven timmerflottning

Flottning har bedrivits i Ångermanälven sedan medeltiden men blomstrade i och med industrialiseringen på 1800 talet. Rekordåret 1953 transporterades 23 miljoner stockar på Ångermanälven.

- Brännvin, kvinnor, sång och slagsmål, var den stereotypa skildringen av flottarlivet.

Junsele True Crime, Del II

Det är strax för snön. Vandrar längs Ångermanälven mot kulturbyn där en kvinnokropp dumpats i en brunn.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.