Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Tur med snöskor i fjällen

DN Söndag idag hade en artikel om en tur med snöskor i fjällen. Det såg härligt ut när jag läste artikeln. Jag är nyfiken på att prova dessa lätta snöskor i aluminium vintertid. Det är ju praktiskt att surra fast snöskorna på ryggsäcken ifall man ska resa med buss eller tåg till startplatsen och vandra runt på någon låglandsled under vintersäsongen.

 Artikeln finns på DN:s webbplats. Här är länken . Det finns även ett bildspel med bilder från turen i Vålådalen.

/Jonas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-08 08:05   peter1969
Enda gången jag kan se en fördel med snöskor är när snötillgången är ojämn. Om det däremot är snö längs hela färdvägen är skidor det klart bästa alternativet.
 
2008-12-08 12:43   Thomas Traneving
Håller med Peter......... föredrar skidor före snöskor, men de kan som sagt vara bra om det är ojämt med snötillgången.

Men, man måste testa :)
 
2008-12-08 13:50   greenjuice
Svar till Thomas & Peter: Jag kan tänka mig att det är lättare med skidor om man ska på en tur inne i fjällen. Tänkte det kunde vara praktiskt att vandra i snöskor på nån låglandsled i skogen där snön varierar mer eller mindre.
 
2008-12-08 17:48   nilssa
Vi mötte ett gäng tyskar på snöskor och med pulkor i Tarfala för något år sedan. Dom hade gått bra långt vill jag minnas. Verkade helt nöjda med det. Även Snowboardåkare såg man där, gick med snöskor upp som dom brukar. Jag var snabbare upp på telisar, men dom var snabbare ner...
 
2008-12-08 19:46   peter1969
För snowboardåkare måste det vara optimalt med snöskor eftersom dom går att fästa på säcken när dom sk åka ner.
Skulle iof vara kul att testa, borde funka ganska bra i lössnö när det är jobbigt att åka skidor.
 
2008-12-12 13:36   ulindh
Det finns en artikel om vandring med snöskor här på Utsidan också: http://www.utsidan.se/cldoc/1234.htm
 
2008-12-12 16:32   greenjuice
Ulrika: Tack för tipset!
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.