Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Blott två etapper på Skåneleden

Inför Kristi himmelfärdshelgen hade jag planerat en tur på Skåneleden. Tanken var att påbörja Kustleden som går från Sölvesborg ända till Vejbystrand på Bjärehalvön. Jag har inte gått hela Kust till kustleden utan bara i några etapper. Nu vill jag gärna försöka vandra hela leden om än bara några etapper åt gången. Den här gången tänkte jag gå från Sölvesborg och avsluta i Glimåkra eller Osby beroende på hur det går under turen.

Jag hade införskaffat en tarp med ett sovsäcksövedrag för att minska på packningen i ryggsäcken. Det kändes onödigt att ha rejäl fjällutrustning i ryggsäcken ute på Skåneleden. Syftet var också att kunna bege mig ut på korta turer framöver med liten packning som möjligt.

Första etappen var att gå från Sölvesborg till Grundsjön. Sträckan var 14 km. Det var väldigt soligt och varmt denna junidag jag påbörjade turen. Lyckligtvis var vinden sval och flera gånger längs sträckan passerade jag små skogar där det var svalt och skuggigt. Vid etappmålet, Grundsjön, där jag skulle övernatta fanns vindskydd, eldstad, vattenkälla (i närheten av vindskyddet).

Övernattning under tarp vid Grundsjön

Det skulle bli min första natt med tarpen. Jag tyckte, redan efter ha satt upp tarpen att det var mysigt och rätt så svalt och dessutom öppet. Man såg omgivningen hela tiden och har kontakt med naturen.  Annars skulle man vara helt avskärmad med ett fjälltält.

Inne i Näsums bokskogar (Naturreservat)

Nästa dag var det dags för etapp nr 2. Sträckan var 16 km och etappmålet var Östafors. Dagen skulle vara lika varm om än ännu varmare! Förberedelser för dagens etapp: Solkrämen applicerades på huden, keps på huvudet och välfylld vattendepå för att klara av sträckan. Det som karakteriserar Skåneleden utmed leden är lite höjdskillnader, går från skog till skog och oftast på gamla småvägar samt se vyer av skånska landskapet. Eftersom leden fortsatte rakt norrut även från starten för Kustleden hade jag solen i ryggen. Det var skönt att slippa få solen rakt upp i ansiktet.

Vy över landskapet 

Efter nån timme började jag få känningar i hälen i ena fot. Tog en paus och satte mig och tittade efter mina fötter. En liten blåsa hade uppstått ovanför hälen på högra foten. Jag upptäckte också det var ett hål på insidan av hälkappan på högra skon. Tejpade med silikontejp och fortsatte gå. I nästa paus fick jag sätta på Compeed. Väl framme vid etappmålet i Östafors skulle jag ta lunchpaus och fixa mat samt fylla på vattensäcken. Satte mig vid bänken i närheten av vindskyddet. Njöt av soliga vädret.

På väg till nästa skog i Ryssberget

När lunchen var avklarad skulle jag fortsätta med nästa etapp mot Bökestad vid sjön Raslången. Skulle sätta på strumporna och skorna. Då såg jag att Compeed inte satt ordentligt på blåsan utan hade lossnats lite och därmed hade skinnet slitits av på foten. Insåg snabbt att jag inte kunde fortsätta turen. Gissa hur förbannad jag blev över att få tvingas avbryta turen.  

Nåväl, jag har ett par vandringsturer i sommar bl.a. i franska Alperna. Skavsåret får inte förstöra dessa turer. Skåneleden finns kvar också. Så jag tog bussen från Östafors och vidare hem till Malmö. Så den här gången blev det blott två etapper på Skåneleden. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-08 09:46   Öhrnell
Trist, men kanske tur i oturen att skavsåret kom när du var på hemmaplan och inte i Alperna. Du verkar ju ha haft en fantastisk tur med vädret, så jag förstår att det kändes surt att sätta sig på bussen istället.
 
Svar 2011-06-08 10:24   greenjuice
Ja, det var bra att det hände nu på hemmaplan. Det är ju egentligen bra att ha "förvandring" för att se att utrustningen fungerar som den skall. Nu har jag skaffat ett par nya skor. Fast skavsåret berodde på en rad faktorer också.
 
2011-06-10 05:22   äventyrssugen
Tur som sagt att det inte hände på en längre tur utan att bussmöjlighet fanns inom räckhåll. Det ser mer meditativt än spännande ut att vandra sådana leder som består av grusvägar.
 
Svar 2011-06-10 14:05   greenjuice
Ja, tur den här gången. Ser att skavsåret har läkts bra. Har skaffat nya skor som är bättre. Jo, det blir faktiskt ett mediativt tillstånd när man går på grusvägar - och inne i skogen övergår man till mer att uppmärksamma omgivningen. Jag går saktare inne i skogen när det är vackert som i Näsums bokskogar.
 
2011-06-10 20:17   seobserver
Sockpolstringen må verka udda en varm dag men den har sina givna fördelar. Tur du var inom returgränserna. Även små sår välter stor karl!
Bättre tur framledes!
 
Svar 2011-06-11 09:35   greenjuice
Oja, ett litet sår kan stjälpa en människa :-) Men nu har jag skaffat ett par bättre skor & nya strumpor. Aldrig mer Compeed (som förvärrade skadan).
 
2011-06-12 00:17   Thomas Traneving
Härliga skånebilder. Njuter!! /H
 
Svar 2011-06-12 09:06   greenjuice
Tack :-) Det blev inte flera bilder än dessa pga två etapper.
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.