Bloggar > äventyriallt > Kvinnlig äventyrs inspiration

äventyriallt

En 22årig tjej som har myror i brallan och svårt att sitta still, ser det mesta som att det går att göra till ett äventyr och tycker det är otroligt roligt att lära känna nya människor.

Kvinnlig äventyrs inspiration

De sista sidorna av den 364 sidor innehållsrika ”Space below my feet” (1961) är till ända och jag kan inte sluta fascineras av denna fantastiska kvinna bakom boken, Gwen Moffat, en av världens första kvinnliga bergsguider. Som i 20-års ålder droppade ut från armen och drevs av sin passion för berg och äventyr och levde därefter. Hon är en sann inspirationskälla på alla plan och att läsa om hennes olika klätteräventyr, hitch hikes, boende i stugor i skogen i princip helt utan pengar, när hon genomför sina första klättringar som förste man, utan vare sig sele eller hjälm utan repet runt magen och att de klättrade under förutsättningar man knappt kan föreställa sig idag. Det var pure climbing. Min redan växande dragning till alpinism och glaciärer bara växer och hon är utan tvekan en påverkan i att jag ska fortsätta. Inte sätta gränser utan se möjligheterna vilket gäller det mesta här i livet, inte bara äventyrsmässigt utan det mesta man vill göra vad det än kan vara. Jag har länge hört av mina kompisar: ”jag vill också göra det du gör, det verkar så himla kul.” Men gör det då? Säger jag samtidigt som jag får till svar att det går inte för att de har heltidsjobb osv, ibland får man offra saker för att vinna annat. Det ger en mer i slutändan. Det är därför jag själv valt att bli guide, för att jag brinner för äventyr och att dela med mig av det och försöka peppa och inspirera andra att vidga sina vyer.

Det behövs mer girlpower därute och jag har hittat väldigt många kvinnor som gjort fantastiska bestigningar av berg, första expeditioner etc under 1900-talet som jag aldrig hade hört om tidigare just därför att vi tenderar att glömmas bort eller inte nämnas lika mycket ibland. Såsom Elizabeth Coxhead, Nea Morin (t.ex enda kvinnan i en expedition 1959 till Ama Dablam), Elizabeth Le blond (t.ex var med och startade Ladies Alpine club i Schweiz 1907) som alla gjort väldigt mycket intressant med tanke på deras förutsättningar.

Så till er alla kvinnliga äventyrare därute, stå på er, kliv fram och var stolta över er själva och alla era sorters äventyr och inspirerande till att få ut fler av oss tjejer i naturen. Det gäller inte att vara extremast men att ha kul, njuta och utveckla sig själv. Jag kom att tänka på ett mantra jag ofta upprepade när jag var som mest aktiv inom innebandyn och än idag ofta tänker på: kämpa, vilja, styrka, glädje, ge allt och ha kul. 

Inlagt 2018-02-28 23:00 | Läst 12932 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-03-01 10:34   fowwe
Det är ett sorgligt faktum att kvinnors insatser ofta har förbigåtts i en mängd olika sammanhang. Ibland har dessutom män tagit åt sig äran, t ex inom naturvetenskapen. Om du vill, skriv gärna mer om några av dessa kvinnor och vad de gjort. Jag kommer att läsa det!
 
Svar 2018-03-01 10:42   duracellkanin
Hej Hans!
Vad fint av dig att du ägnat tid åt att läsa. Och jag håller med dig. Jag ska försöka göra det så fort som möjligt.

Ha en bra dag!
 
2018-03-02 12:29   Helena Rosquist Traneving
Jag tror det är ett val man gör om man verkligen vill. Jag får också ofta höra hur jag hinner med att vara ute så mycket i naturen.
Vadå hinner?? Jag väljer att vara i naturen istället för att gå på köpcentrum hela helgen.
Jag väljer att städa mitt i veckan istället för hela lördagen.
Helgen är viktig paus för mig och då är det naturen som ger återhämtning.
Inga stora äventyr nu på vintern. Jagar eller vandrar en tur i skogen med min sambo och hundarna.
Heja alla som vågar göra annorlunda!
:)
 
Svar 2018-03-03 13:48   duracellkanin
Det håller jag också med om, att mycket handlar om vad man prioriterar att göra och lägga sin tid på. Så länge man trivs med det man gör är det bland det viktigaste. Det låter ju som en väldigt bra livsinställning och för mig ger också naturen återhämtning. Äsch det behöver inte vara stora äventyr jämt, det låter som att du har det fint på vintern också :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook