Bloggar > CJXplore > Isklättring på Biri i Norge

CJXplore

Expeditioner og äventyr i Skandinavien och globalt.

Isklättring på Biri i Norge

Hej!

Isen börjar äntligen att lägga sig igen och själv tog jag fram yxorna mina för första gången i år förra helgen. Jag klättrade då flera forsar i området runt Oppdal (i närheten av Dovrefjell söder om Trondheim). Fick inte filmat så mycket denna gången då fokuset var helt och hållet på att försöka hitta tillbaka till riktig teknik.. I tillägg var det riktigt kallt, runt 20 minus grader. Men förra vintern lagade jag en liten film när jag klättrade is i Biri (mellan Hamar och Lillehammer, inte så långt från Sälen). Se länk för film:

Isklättring på Biri

Mvh / CJX

Inlagt 2022-12-11 14:40 | Läst 3207 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2022-12-13 16:59   OBD
Tack för filmen! Det var kul att titta på fastän jag själv aldrig har provat på isklättring. (Och kommer aldrig att göra)
Jag förmodar att det vid kallt väder krävs riktigt varma kängor och handskar. Undrar också hur säkra de där isskruvarna är. Men det beror väl främst på isens kvalitet antar jag. Vid långa klättringar krävs väl en eller flera avsatser där man kan stanna och vila både fötter, händer, armar och ben. Ja hela kroppen.
 
Svar 2022-12-14 15:55   Curt Joel Gillberg
Tack. Ja, du behöver varma och stadiga kängor. Hanskar är det lite personliga preferanser som avgör. Du klättrar som regel bättre med tunnare, men det är klart att om du förlorar känslan helt så funkar det inte. Isskruvarna är trygga, men det är viktigt att läsa av isen och att sätta dom riktigt. Isklättring är skojigt, inte så svårt som det kanske ser ut, men samtidigt viktigt att hela tiden tänka på säkerhet. Det är många vassa saker i ett ogästvänligt miljö..
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook