Bloggar > britts blogg > Efter marknaden

britts blogg

vandring,paddling och annat friluftsliv

Efter marknaden

Så var den stora tillställningen Jokkmokks marknad över för denna gång.

Så upphaussad och megastor som den senaste åren var den inte,tyckte jag.

Är det världsdepressionen måhända?Det ständiga gnetsnöandet som bara kort avbröts av en svinkall klar kväll?

Eller börjar festen återgå till mer hanterbara normala proportioner.

Faktist upplevde jag att det var glesare än vanligt med folk och det var inga problem att komma in på det man ville,sorgligt nog var det inte ens fullsatt på vissa föreställningar,och inte heller samma "tryck" i det som presenterades alla gånger heller. Lite "andan ur" må jag säga.

Nå,en riktig höjdare prickade jag in.(får man göra reklam i denna blogg?nu gör jag det i alla fall)

Katarina Rimpi med band,vilka melodier,toner,rytmer,fioler,sångröster,jojk!Försök få en chans att lyssna (och helst se)!

Trevligaste stället,dag som kväll är Cafè Gasskas,trångt men så gemytlig stämning och god förtäring,och fina artister på kvällarna.

Hembygdsgården där jag tog en del snubbelsteg till musik från Balkan och kunde avnjuta ännu fler fiolgnidande superskickliga och välrenommerade folkmusiker.(när ska jag lära mej shottis,polka och sånt!)

Sett en del mycket fina alster som jag gärna skulle ha min tilltänkta lilla koja,dyrbara tavlor och fantasifulla vägglampor i renskinn tex.Jättedyrt,och jättefint!

Draghunden var lite ofin när vi skulle ut och röra på oss i den -20-gradiga kylan i 15cm gnetsnö;skällde på en August-pristagare,nå då kanske han höll sen vaken på vägen hem och sov inte som i skrönan han drog.

Nån gång ska jag ta tillfället och påminna honom om den gång på 80-talets början  i en restaurangvagn på väg genom landet vi satt vid samma bord och han sa "jag ska bli författare":Då tänkte jag"fnys,ännu en med romantiska griller i bollen",men det lyckades ju väldigt bra med de drömmarna!

Lite naturföreläsningar,om mysteriet med de försvunna fjällgässen,urskogspärlor(utflyktstips),och så avdelning" hamna helt fel".

Förvänta sej berättelser om spring i fjällen förr i tiden och hamna på riktig agitation i stället! "blodtörstiga bestar och apartheid" Det var ord och inga visor,men bra,man ska inte hymla med vad man verkligen tycker.

Passar rakt inte en som jag,som tycker att såväl rovdjur och bytesdjur har sin plats i naturen,medan människans plats är mycket diskutabel,oavsett vilken sk folkgrupp man kan anse sej tillhöra.

Tycker inte nån är finare och bättre än nån annan,det ligger på det individuella planet.

Möjligen har människan en given plats,men knappt då över jägar/samlar/nomad -nivån.

Odlare och bybor,för att inte tala brukare av  krut,dynamit och olja och motorfordon,elström kärnteknik,med flera fiffiga uppfinningar som gjort livet lättare för oss stjälper allt över ända.

När man säger;leva som man alltid gjort i enlighet med "sitt folks traditioner",alltså,vilken tidsålder ska man då lägga sej på?

 

Inlagt 2009-02-08 09:49 | Läst 5987 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-02-08 12:42   BrittMarie
En blandad marknadskompott!
"Leva som man alltid har gjort" liksom begreppet "urminnes tider" verkar ibland vara bara de senaste tjugo åren...typ.
 
2009-02-08 22:01   peter1969
Tyvärr är det nog svårt för människan att ta ett steg bakåt i evolutionen även om det skulle behövas.
 
2009-02-09 11:40   Thomas Traneving
Läste faktiskt i helgens DN om Jokkmokks marknad. Såg jätte mysigt ut (bild publicerad) trots -20.....mycket bättre väder än hos oss, tjock dimma och regn.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!