vandring,paddling och annat friluftsliv

bor i Jokkmokk.
"måste" dagligen motionera i skog och mark,samt allmänt vistas ute i naturen.
Gör ofta korta turer i kommunen,både till fots och med kajak.
Har en önskan om att hinna se så mycket som möjligt av hemkommunens fjällvärld.
Stillsamt intresse:läsa,hälsofrågor.

Användarnamn: brigas

Intressen: Vandring, Turskidåkning, Paddling, Utförsåkning, träna längskidåkning,terränglöpning,rullskridskor,rullskidor,styrketräning

Mer på min profilsida


Kategorier:

Etiketter:

Året jag lärde mej att packa lätt

Var i stan i jobbärende i fredags.

kollade bara på ryggsäckar utan att köpbegäret slog till,tack och lov!

En del säckar är verkligen jättestora,undrar hur marknaden för dessa bjässar kommer att utveckla sej.

Min egen resa ned i storlekarna tog verkligen fart i år.

Från att min 75 liters säck var tillräckligt stor när jag packade i snölåset till att den var lagom stor utan att knöka in allt,till min nya 50liters som galant rymde packning för fler dagar än jag var ute,och nu att det går att ge sej ut och övernatta med en 30liters.

Och kilona-tänkte att 20-23 kg ar väl vad jag ska ha för uppåt en vecka,till att det gick att gå en runda på 3-4 dagar med 12kg(och då agerade jag ändå tidnngsbud först).

Gå och sova över och hem-kanske 6-7kg.

Vad blir nästa steg -tarp med myggnät och nykterist i fält?Vem vet,verkar otänkbart,men med tanke på hur jag omvärderat en hel del på kort tid så..

Vid gårdagens kaffekoksutflykt till Pärlforsarna med hund och sambo planerades lite för sommarens långpromenad.

Viken rutt skulle vi då ta:Alkavagge-Sarvesvagge ligger bra till.

Och kan vi ha ett lättare tält och trivas i?Jag tvivlar lite,men tältbäraren skulle gilla det skarpt.

En sanning om sovsäckar;inte ens en frusen person med behov av 2meters säck behöver ha nåt tyngre än ca 1kg i sin packning,förutsatt att man inte är dunallargiker.

Och jag som är liten och ofrusen skulle gärna ha en typ quilt som täcke om jag hittade nåt på max 4hg under högsommaren.

Tillbaka till nutiden:vinter på g.Idag är det vitt,men bara oanvändbar snö,några cm kom under natten.Hunden blev glad,hon gillar snö.

Jag hade hellre sett att det klara kalla höstvädret fått fortsätta,det har varit 8-9 minusgrader nattetid och isen började lägga sej riktigt ordentligt,ett par dygn till och man hade vågat ut på skrillor.

Hoppas det får bli åtminstone några skridskotillfällen.

En gång för länge sen hade vi fin åkning i flera veckor.Vi var ute hela familjen och åkte runt på Purkijaur,hela sjön,runt öarna.

Man såg botten,stenar,fiskar,när vi åkt mot vinden och vände kändes det som man kom hur långt som helst på varje skär.det kändes som om man flög fram.

Och färgerna;himlens röda speglat på isen.

Min sambos flicka sa att hon önskade  att alla skulle få uppleva en sån skridskotur,pojkarna hade väl inga större filosofiska utlägg,men de åkte och hade kul de med.

Var gång vi samlades och det sa knak i isen for alla som skrämda gråsparvar åt alla håll.

Korvgrillning och choklad/kaffe hör till för riktigt lyckad utflykt.Det var tider det,nostalgi över att små blir stora,(men tur är väl det),man får hoppas att allt uteliv inte bara varit jobbigt för dem,och att de nån gång återupptäcker naturen igen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2007-10-27 06:33   skog38
låter utopiskt för en huvudstadsbo;drömskt som från en annan avlägsen planet , kan nätt och jämnt fatta att vi bor i samma land!
 

Läs mer i bloggen

Fierrovagge -och lite om Sommarlabba-färjan

I år skulle vi gå en enkel tur,anpassad till liten hund och något bekväma människor.

Flyg till vindskyddet i Kuravagge,gå till Vaimok,över berget till Fierrovagge och sen ned till Sommarlabba och Tarraleden hem.

Kaskaivo övergivet utflyktsmål?

Tidigare var stigen upp till Kaskaivo klassad som dagsutflykt från Kvikkjokk.och -ja en gång för länge sen gick jag och min pappa upp där,dagsutflykt helt klart.

För ca 8-10 år sen var jag upp,skitjobbigt minst sagt,då mängder av träd fallit över stigen,då sov jag över,kom hem varm och trött.

En liten björn

På eftermiddagens hundrunda följde även min son med,första gången i höst.

När vi gick i solens sista strålar längs en ås omgiven av vatten sa han "en björn";något 10tal meter framför oss kom en riktigt mörk liten björn,vek ned mot vattnet;och min lilla cavalier Pixi gick efter.

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.