Njoatsosvágge

Nu har Erik och jag gått hela Njoatsosvágge. Från sammanflödet Tjuoldajåhkå - Njoatsosjåhkå. En tur som överträffade alla våra förväntningar. Ambitionen är att i detalj visa hur man kan gå i detta område från Kvikkjokk - båtskjuts i Änok och vidare. Det kommer att ta lite tid att bearbeta det hela. Vi har 658 bilder med gps-data så det tar en stund att få ihop det hela i presentabelt skick. Som ett litet smakprov kan ni se positioneringen:

 

 Och fallet:

Återkommer med detaljerna lite senare men detta är ett område som saknar motstycke och vad jag känner till också saknar beskrivningar. Detta gäller då förstås den västra sidan. Hans Fowelin gjorde ju sin tur på östra sidan i juni under helt andra förhållanden. Läs hans blogg "I Sareks utkanter". Exempelvis http://www.utsidan.se/blogs/fowwe/i-sareks-utkanter-2-24-25.htm

Björn och Erik

Ett sent tillägg:

Det blev en egen Njoatsosvággeblogg tillsammans med Hans Fowelin. De elva inläggen hänger ihop så läs gärna "baklänges" med början här: http://www.utsidan.se/blogs/njoatsosvagge/en-blogg-om-njoatsosv-gge.htm

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-08-22 20:24   Håkan Friberg
Ser fram emot kommande text.
 
Svar 2013-08-25 10:05   Bandersson
Detta område är antagligen en liten "vit fläck på kartan". Min tanke är att presentera en mycket detaljerad beskrivning via Google Maps (Google Earth) med högupplösta bilder på utsidan. Ungefär som en "gatubild" där man på egen hand kan gå genom området och få ett underlag för en egen färd. Just nu pratar jag med utsidan om hur detta skulle kunna realiseras.
 
2013-08-26 07:28   undvall
Trevligt äventyr :-) Kan tippsa om att göra samma tur även på vintern, då kan man starta redan i Kvikkjokk och som extra bonus skida på Njoatsosjåhkå under stora delar av turen!
 

Läs mer i bloggen

Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.

Laponias gränser

Laponia som världsarv omfattar viktiga områden som inte ingår i nationalparkerna. Avgörande är att Laponias gränser kan visas i detalj och korrekt. På laponia.nu och på många andra ställen är gränssättningen felaktig. Det gäller tre områden - Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat), Tjuoldavuobme och Sulidälbmá, som inte är formellt skyddade som nationalpark eller naturreservat. De felaktiga gränserna har sitt upphov i vad som visas i Lantmäteriets Min Karta. Där återfinns en rosa linje som anger förbjudet område för terrängfordon som har blandats samman med gränserna för Laponia.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.