Recept

"Favvomacka"

Mörkt bröd med smör, getost, gurkskivor ( färsk, inte inlagd) och örtsalt! Mums! Maria Byström
Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig ...

1+1

1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar
I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg ... 3 kommentarer
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...
Energikakor fungerar både som mellanmål och efterrätt. Lätt och snabbt sätt att fylla på energi när orken tryter.
Bränn ner elden till en fin och tjock glödbädd. Tryck ner potatis och lök i glöden. Man behöver inte rulla in dem i aluminiumfolie - det är bara onödigt. Prova med en sticka (det går utmärkt med en ...

Bärpulver

Har du hört talas om bärpulver? Det är frystorkade bär med allt från skal och kärna till fruktkött och bärjuice kvar. Alla bärens goda och effektiva ämnen utnyttjas lättare av kroppen när man äter ...
Torka egen mat och planera matsedel för kommande turer är en rolig sysselsättning. Nu finns mycket rotfrukter i säsong som är bra att ha som bas i ...
Receptet är för 4 port. 6 msk smör 2 st vitlöksklyfta(or) 3 msk persilja, finhackad 1 nypa salt 1 nypa vitpeppar, malen 4 skiva franskbröd 200 g champinjoner Blanda ...

Citronbar

En energibar med frisk citronsmak.
Blanda valfri mängd havregryn, dadlar, russin, druvsocker och glykos(köps i tub på apotek) i en matmixer. Kör en stund tills smeten är genomkörd. Fyll på med lite vätska om det känns torrt. Förpacka ...
Smält samman margarin och sirap i en kastrull och släng ner en bit blockchoklad...blanda...sedan är det bara att hysta ner musli som gärna ska innehålla kokos, torkad frukt m.m...massan ska bli tjock ...
Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt ...
Fantastiskt goda, går åt som smör i solsken!

Energikick

En enkel ork- och energikick. Blanda följande grejer, grovt hackade; mörk choklad hasselnötter jordnötter torkad frukt

Energikick

En enkel och snabb rätt att tillaga där ingredienserna redan finns i de flesta utemänniskors ryggsäck, packpåse eller kajak. Koka upp aprikossoppa eller kräm tills den får en lagom konsistens ...
Långdistansikonen Evy Palm är aktuell som gästbagare för Runes Energikaka. Evys energikaka är helt fri från E-nummer, smaksatt med blåbär och kommer att tillverkas i begränsad upplaga. - Utbudet vad ...

Favoritmacka

Rundbakat mjukt vitt bröd, rejäl storlek(och inte frasigt franskbröd) Fyll med: 1-2 ostskivor Tzatsiki, valfri mängd Kokt skivad skinka Tomat i tunna skivor Gurka i tunna skivor Finskuren ... 1 kommentar

Fruktremmar

Goda remmar och roliga att göra. Funkar som godis på tur eller när som helst annars. 1 kommentar
Pitabröden kan bakas hemma på stekjärnet innan och fyllas med skinka, ost, tomat och senap. Alternativt kan man baka dem över öppen eld på pinne tillsammans med grillad kryddkorv ex choritzo, ...
Varför avstå snax bara för att man är ute? Vanliga popcorn placeras i folie tillsammans med matfett. Helst rapsolja men även bregott går utmärkt. Inte smör (bränns lätt) eller lättmargarin ...
Energibar med gojibär, gojibären kan bytas mot annat fast bär.
Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.
Ingridienser: 1 l Vatten 1 l Lönnlöv 8 dl Socker ev. lite citronsyra För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra. Plocka en liter gröna lönnblad(ej ... 2 kommentarer
Kerstin Gunnarsson fick under en fjällvandring idén att göra en hopfällbar bärplockare, efter det har det blivit fler produkter så som svamp / bärväska, sittunderlag, svampkniv, lingonsäck, ryggsäck ...
En enkel tork av en flyttkartong. 1 kommentar
Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. ...
En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. 9 kommentarer
Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt ...

Jägarsnus

Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi ...
Energibar med kaffesmak.
Nystekta bullar på turen smakar gott! Dessa är enkla och går snabbt att laga till.
Energikakor, viktigt att pressa ordentligt för att de ska hålla ihop.

Krabbelurer

ca 30 st *1,5 dl socker *2 ägg *1,5 dl mjölk 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver (margarin att steka i) Rör ihop alla ingredienser. Ha lite margarin i en stekpanna, lägg små klickar av ... 1 kommentar
Så här gör du Kung Stalles Maktkakor: Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ...

Lakritsbar

Energibar för den som gillar lakrits.
Minns ni tidigt nittiotal? När män var män, kvinnorna var vackra och energibars var synonymt med PowerBar? Man behövde inte ens någon termometer då, det räckte med att avläsa hårdhetsgraden på sin ...
En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork ...
Bakad energibar.
2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt ... 4 kommentarer
Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad.
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...

Nyponbar

En bra blandning av snabb och långsam energi.
PRIMUS Power Cook är ett kraftfullt kök som klarar matlagning i lite större skala.  Med fyra stabila kärlstöd och en kraftfull brännare passar det ...

Powerbar

1 dl socker 1 dl sirap 1 dl grädde Koka detta under 8-10 min till knäckliknade konsistens. Tillsätt 5dl havregryn + 1dl finriven hasselnöt och 1 dl maltodextrin. Knåda väl och kavla ut på ...
Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite ...
När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet.
Långdistanslöparen Rune Larsson tog under sin tid i militären fram ett recept på en kaka som gav trötta soldater ork ute i fält. Energikakan byggde helt på naturliga ingredienser och har under åren ...
Tänk er en macka av grovt bröd, bredd med philiadifiaost och ett par skivor med rök lax, kryddat med lite grovmalen svartpeppar. Till detta tar du en öl. Tänk dig att du nu lutar dig tillbaka i ...

Samlade tips

Förslagen var många och ett flertal var likartade tips som vi sammanställer här nedan: Makrill i många former till ex: -till pasta (gärna med ketchup till) -på smörgås -i pitabröd Torkat ...
Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett. 2 kommentarer
Energikakor.
4 ägg 1 rödlök 1 burk tonfisk i olja 4 msk kapris grovmalen svartpeppar salt ca 1 dl majonnäs Hårdkoka äggen och hacka dem. Hacka rödlöken. Blanda ner tonfisken - mojsa sönder med gaffel. ...
Ett mått alla mått.
De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det ...

Stickbulle

3 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 2 msk socker 2 tsk bakpulver eller torrjäst 1 1/2 dl vatten eller mjölk (ev. 3 msk torrmjölk + vatten) (1 msk smält smör) Du kan redan hemma blanda ...
Mandelspotatis Gul lök Tunnbröd Surströmming Öl Att avnjutas uppe på Galdöpiggen eller annan hög topp. Har provat, omgivningen blir något avundsjuk. 1 kommentar
ett gäng svampar (gärna karl johan el. kantareller) 5-6 kavelduns rötter en klick smör vitlök salt socker peppar bröd (företrädelsevis barkbröd) Gör så här: Stek vätskan ur svampen.Lägg i ...
Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten. 2 kommentarer
Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det ...
1. Chokladpudding gjord på vatten, mjölkpulver och chokladpuddingspulver. 2. Popcorn på stormköket. Går utmärkt. 3. Hajkgodis bestående av blockchoklad, nötter och russin. 4. Sockerkaksmix ...
Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. 4 kommentarer
Blanda en röra av tonfisk, cremé fraice, purjolök, paprika och tomat tärningar krydda med nymalen svartpeppar, paprika pulver och nyriven muscotnöt. Dela bröden ( men inte helt igenom ) bred på smör ...
Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! 1 kommentar
Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt?
Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor.

Tre tips

Tag eller helst baka själv bullar el. dyl. och fyll dessa med en tonfiskblandnning. = en burk tonfisk, en burk cremefräses, rödlök, svarta oliver och lite av dina favorit kryddor..... Vill du ha ...
För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och...
Tar lite tid att göra men väl värd allt besvär. Finhacka purjolök (den nedre änden) så att det blir drygt 1/2 dl. Finstrimla något gott rökt kött, t ex renbog så att det blir ca 1 dl. Blanda ...
Vad som behövs: * X antal kex med choklad fyllning (T.ex ballerina) * En eld * En flat sten Tänd en eld. Lägg en flat sten på lagom avstånd från elden (Ca 15-20 cm beroende på hur stor elden är), ...
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Stek rimmat sidfläsk Koka upp 2 dl vatten med lite salt. Häll i 3 dl skrädmjöl, allt på en gång och stöt med en pinne ned i grytan så det bildas torra klumpar. Färdigt. Ät fläsk och motti med ...
Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan.
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med ...
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt ...

Recept per kategori


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.