Recept
Mörkt bröd med smör, getost, gurkskivor ( färsk, inte inlagd) och örtsalt!
Mums!
Maria Byström
Läs mer
Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig till både USA och tusentals år tillbaka till Mellanöstern.
Läs mer
1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar
Läs mer
I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg men en säsong full av värsta blåsten i traktens mannaminne gav en rejäl utmaning. Del 2.
Läs mer
Nu dignar det av blåbär i skogen, passa på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut.
Läs mer
Energikakor fungerar både som mellanmål och efterrätt. Lätt och snabbt sätt att fylla på energi när orken tryter.
Läs mer
Bränn ner elden till en fin och tjock glödbädd. Tryck ner potatis och lök i glöden. Man behöver inte rulla in dem i aluminiumfolie - det är bara onödigt. Prova med en sticka (det går utmärkt med en snabbtäljd i trä) efter en halvtimme. När de är klara följer inte potatisen eller löken med när man ...
Läs mer
Har du hört talas om bärpulver?
Det är frystorkade bär med allt från skal och kärna till fruktkött och bärjuice kvar. Alla bärens goda och effektiva ämnen utnyttjas lättare av kroppen när man äter dem i pulverform.
Läs mer
Receptet är för 4 port.
6 msk smör
2 st vitlöksklyfta(or)
3 msk persilja, finhackad
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar, malen
4 skiva franskbröd
200 g champinjoner
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret. Rosta (öppen eld typ)brödskivorna lätt och bred på ett tunt lager ...
Läs mer
En energibar med frisk citronsmak.
Läs mer
Blanda valfri mängd havregryn, dadlar, russin, druvsocker och glykos(köps i tub på apotek) i en matmixer. Kör en stund tills smeten är genomkörd. Fyll på med lite vätska om det känns torrt. Förpacka med gladpack i lämpliga portionsbitar. Tips! Man kan använda sprortdryckspulver för smaksättning.
Läs mer
Smält samman margarin och sirap i en kastrull och släng ner en bit blockchoklad...blanda...sedan är det bara att hysta ner musli som gärna ska innehålla kokos, torkad frukt m.m...massan ska bli tjock så snåla inte med muslin! Klart...släng in i kylen ett par timmar och så har du nåt att snaska på ...
Läs mer
Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Välj om du vill torka dem riktigt hårda (och därmed riktigt lätta och hållbara) eller något mjukare – vilket gör dem mer lättuggade.
Torka: 50 grader 5+5 timmar Läs mer
Fantastiskt goda, går åt som smör i solsken!
Läs mer
En enkel ork- och energikick.
Blanda följande grejer, grovt hackade;
mörk choklad
hasselnötter
jordnötter
torkad frukt
Läs mer
En enkel och snabb rätt att tillaga där ingredienserna redan finns i de flesta utemänniskors ryggsäck, packpåse eller kajak.
Koka upp aprikossoppa eller kräm tills den får en lagom konsistens (själv gillar jag när den är riktigt krämig). Tag sedan vanliga mariekex och smula ned och ät genast ...
Läs mer
Långdistansikonen Evy Palm är aktuell som gästbagare för Runes Energikaka. Evys energikaka är helt fri från E-nummer, smaksatt med blåbär och kommer att tillverkas i begränsad upplaga.
- Utbudet vad gäller energikakor består till stor del av energibars med onödiga tillsatser och av syntetisk ...
Läs mer
Rundbakat mjukt vitt bröd, rejäl storlek(och inte frasigt franskbröd)
Fyll med:
1-2 ostskivor
Tzatsiki, valfri mängd
Kokt skivad skinka
Tomat i tunna skivor
Gurka i tunna skivor
Finskuren grönsallad
Smör/Margarin behövs inte, det blir smarrigt ändå.
Det låter inte så märkvärdigt men ...
Läs mer
Goda remmar och roliga att göra. Funkar som godis på tur eller när som helst annars.
Läs mer
Pitabröden kan bakas hemma på stekjärnet innan och fyllas med skinka, ost, tomat och senap.
Alternativt kan man baka dem över öppen eld på pinne tillsammans med grillad kryddkorv ex choritzo, altenativt om man har eldfast tegel kan man baka degen på denna. Man eldar under som en liten ugn. Gott ...
Läs mer
Varför avstå snax bara för att man är ute?
Vanliga popcorn placeras i folie tillsammans med matfett. Helst rapsolja men även bregott går utmärkt. Inte smör (bränns lätt) eller lättmargarin (allmänt dåligt att steka i).
Folien bör var minst dubbelvikt innan den läggs på glöden. Se upp om det är ...
Läs mer
Energibar med gojibär, gojibären kan bytas mot annat fast bär.
Läs mer
Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.
Läs mer
Ingridienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra
För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra.
Plocka en liter gröna lönnblad(ej höstgula), som du packar ner i ett litermått, riktigt fullt. Koka upp en liter vatten i en större kastrull ...
Läs mer
Kerstin Gunnarsson fick under en fjällvandring idén att göra en hopfällbar bärplockare, efter det har det blivit fler produkter så som svamp / bärväska, sittunderlag, svampkniv, lingonsäck, ryggsäck / väska.
Tanken bakom produkterna är att de ska vara lätta att bära med sig och snygga. Man har ...
Läs mer
En enkel tork av en flyttkartong.
Läs mer
Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. Här är ett recept!
Läs mer
En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär.
Läs mer
Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur.
Läs mer
Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi när du t ex vandrar, paddlar, cyklar, klättrar med mera.
Läs mer
Nystekta bullar på turen smakar gott! Dessa är enkla och går snabbt att laga till.
Läs mer
Energikakor, viktigt att pressa ordentligt för att de ska hålla ihop.
Läs mer
ca 30 st
*1,5 dl socker
*2 ägg
*1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(margarin att steka i)
Rör ihop alla ingredienser.
Ha lite margarin i en stekpanna,
lägg små klickar av krabbelursmeten i stekpannan
och grädda.
Med goda hälsningar från Anders i Karlstad.
Läs mer
Så här gör du Kung Stalles Maktkakor:
Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ingredienser i glasskålen (du smälter alltså inte grejjerna i vattnet), sätt plattan på trean och ha ...
Läs mer
Energibar för den som gillar lakrits.
Läs mer
Minns ni tidigt nittiotal? När män var män, kvinnorna var vackra och energibars var synonymt med PowerBar? Man behövde inte ens någon termometer då, det räckte med att avläsa hårdhetsgraden på sin PowerBar i ryggfickan. Över + 25 och den var tuggbar, under +25 och den kunde göra tjänst som byggmaterial i någon timmerstuga. Det har hänt en del sedan dess.
Läs mer
En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork ...
Läs mer
2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt sig massor, slickat sina sår, fokuserat på det hon behövde göra annorlunda och var nu redo för ett nytt försök. Den här gången skulle hon också lära sig något nytt - att det är skit med världsrekord!
Läs mer
Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad.
Läs mer
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok!
Läs mer
En bra blandning av snabb och långsam energi.
Läs mer
PRIMUS Power Cook är ett kraftfullt kök som klarar matlagning i lite större skala. Med fyra stabila kärlstöd och en kraftfull brännare passar det bra för större kastruller och stekpannor.
Trots sin stora kapacitet är Power Cook smidigt och lätthanterligt. Köket fästs direkt på gasbehållaren och ...
Läs mer
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
Koka detta under 8-10 min till knäckliknade konsistens.
Tillsätt 5dl havregryn + 1dl finriven hasselnöt och 1 dl maltodextrin.
Knåda väl och kavla ut på bakplåtspapper.
Skär ut i lämpliga bitar när den är varm.
Energin du får är ca 4 kcal/gr
Läs mer
Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite svalare så håller den i mer än en vecka (i kylskåp håller den veckovis).
Läs mer
När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet.
Läs mer
Långdistanslöparen Rune Larsson tog under sin tid i militären fram ett recept på en kaka som gav trötta soldater ork ute i fält. Energikakan byggde helt på naturliga ingredienser och har under åren tillverkats i många svenska hem. Idag finns Runes energikaka att köpa via nätet och en helt ny design ...
Läs mer
Tänk er en macka av grovt bröd, bredd med philiadifiaost
och ett par skivor med rök lax, kryddat med lite
grovmalen svartpeppar. Till detta tar du en öl.
Tänk dig att du nu lutar dig tillbaka i sluttningen på ett fjäll under en vandringslunch eller att lutar dig mot en solvarm klippa i ...
Läs mer
Förslagen var många och ett flertal var likartade tips som vi sammanställer här nedan:
Makrill i många former till ex:
-till pasta (gärna med ketchup till)
-på smörgås
-i pitabröd
Torkat renkött.
Grilltips:
Tag bacon dela på mitten rulla runt en ostbit, grilla
över elden tills osten ...
Läs mer
Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett.
Läs mer
4 ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i olja
4 msk kapris
grovmalen svartpeppar
salt
ca 1 dl majonnäs
Hårdkoka äggen och hacka dem. Hacka rödlöken. Blanda ner tonfisken - mojsa sönder med gaffel. Tillsätt kapris, grovmalen svartpeppar och salt. Tillsätt slutligen majonnäs för att binda samman ...
Läs mer
De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW.
Läs mer
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk socker
2 tsk bakpulver eller torrjäst
1 1/2 dl vatten eller mjölk (ev. 3 msk torrmjölk + vatten)
(1 msk smält smör)
Du kan redan hemma blanda torringredienserna i en plastpåse och blanda ner vätskan och smöret först då degen ska används. Degen knådas i ...
Läs mer
Mandelspotatis
Gul lök
Tunnbröd
Surströmming
Öl
Att avnjutas uppe på Galdöpiggen eller annan hög topp.
Har provat, omgivningen blir något avundsjuk.
Läs mer
ett gäng svampar (gärna karl johan el. kantareller)
5-6 kavelduns rötter
en klick smör
vitlök
salt socker peppar
bröd (företrädelsevis barkbröd)
Gör så här:
Stek vätskan ur svampen.Lägg i smör ,stek.
Salta sockra peppra.
Tag ur märgen på kaveldunet.Lägg i pannnan och fräs med ...
Läs mer
Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten.
Läs mer
Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det är alltså du som användare som har störst möjlighet att minska miljöpåverkan när du lagar mat i ...
Läs mer
1. Chokladpudding gjord på vatten, mjölkpulver och chokladpuddingspulver.
2. Popcorn på stormköket. Går utmärkt.
3. Hajkgodis bestående av blockchoklad, nötter och russin.
4. Sockerkaksmix på stugturer i fjällen
Läs mer
Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden.
Läs mer
Blanda en röra av tonfisk, cremé fraice, purjolök, paprika och tomat tärningar krydda med nymalen svartpeppar, paprika pulver och nyriven muscotnöt.
Dela bröden ( men inte helt igenom ) bred på smör och lägg på några ostskivor och ett salladsblad, fyll på med tonfiskröran efter smak. Förvara ...
Läs mer
Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå!
Läs mer
Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt?
Läs mer
Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor.
Läs mer
Tag eller helst baka själv bullar el. dyl. och fyll dessa med en tonfiskblandnning. = en burk tonfisk, en burk cremefräses, rödlök, svarta oliver och lite av dina favorit kryddor.....
Vill du ha lite mera mat men enkel rekomenderas en "korv" eller burk ärtsoppa som man värmer på och i den skivar ...
Läs mer
För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och...
Läs
Tar lite tid att göra men väl värd allt besvär.
Finhacka purjolök (den nedre änden) så att det blir drygt 1/2 dl. Finstrimla något gott rökt kött, t ex renbog så att det blir ca 1 dl. Blanda köttstrimlorna med purjolöken i en bunke. Klicka i ca 1 dl gräddfil och lika mycket naturell mjukost. Rör ...
Läs mer
Vad som behövs:
* X antal kex med choklad fyllning (T.ex ballerina)
* En eld
* En flat sten
Tänd en eld. Lägg en flat sten på lagom avstånd från elden (Ca 15-20 cm beroende på hur stor elden är), lägg kexen på stenen. Efter ett tag smälter choklad fyllningen. Och kexen blir ännu godare än de ...
Läs mer
Stek rimmat sidfläsk Koka upp 2 dl vatten med lite salt. Häll i 3 dl skrädmjöl, allt på en gång och stöt med en pinne ned i grytan så det bildas torra klumpar. Färdigt. Ät fläsk och motti med lingonsylt. Häll över stekflott om du inte är rädd för lite extra energi. Skrädmjöl är lite bökigt att få ...
Läs mer
Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan.
Läs mer
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen.
Läs mer
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt om Flugfiske.
Läs mer