Recept

1+1

1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar Läs mer

Bakad blåbärsbar

Nu dignar det av blåbär i skogen, passa på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut. Läs mer

Bakad energikaka med yoghurt & aprikos

Energikakor fungerar både som mellanmål och efterrätt. Lätt och snabbt sätt att fylla på energi när orken tryter. Läs mer

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av favoritsort, nötter, kanske lite honung eller någon annan favorit. Nedan följer det recept som jag brukar använda mig av men som jag skrev innan, testa att blanda i vad du gillar. Läs mer

Citronbar

En energibar med frisk citronsmak. Läs mer

Energikaka fikon-kokos (torkad)

Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Välj om du vill torka dem riktigt hårda (och därmed riktigt lätta och hållbara) eller något mjukare – vilket gör dem mer lättuggade. Torka: 50 grader 5+5 timmar Läs mer

Energikaka kokos (bakad)

Om du gillar kokos kommer du att älska dessa! De vill helst förvaras i kyl eller frys och trivs inte så bra varma dagar. En varm dag kan du däremot ta med dig frysta kakor som får tina i packningen. Läs mer

Energikaka pecan (bakad)

Matig energikkaka som inte är jättesöt. Du kan pensla på smält choklad om du tycker att den blir för torr. Läs mer

Energikaka på cashewnötter (bakad)

Fantastiskt goda, går åt som smör i solsken! Läs mer

Energikakor: Kaffebar

Dessa kaffebars är hur goda som helst, både som efterrätt och som extra energi när du är på väg. Du gör dem snabbt och du behöver inte många ingredienser eller mycket utrustning. Läs mer 1

Enkel nöt- och fruktkaka RAW

För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Fiber- & chokladbars (bakad)

Fiberrika och goda energikakor. Läs mer

Friterat bröd

Friterat bröd går fort att göra, är gott och dessutom energirikt! Läs mer

Fruktremmar

Goda remmar och roliga att göra. Funkar som godis på tur eller när som helst annars. Läs mer

Hallon-limekaka torkad

Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Ingefärskaka med morot - bakad

Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. Här är ett recept! Läs mer

Jordnöts- choklad och banankaka (torkad)

Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Jägarsnus

Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi när du t ex vandrar, paddlar, cyklar, klättrar med mera. Läs mer

Kaffebars - bakad

Energibar med kaffesmak. Läs mer

Kakmix på stormkök

Lätt som en plätt! Läs mer

Karamelläpplen på pinne

En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av. Läs mer

Kardemummabullar

Nystekta bullar på turen smakar gott! Dessa är enkla och går snabbt att laga till. Läs mer

Kikärtskakor med jordnöt

Energikakor, viktigt att pressa ordentligt för att de ska hålla ihop. Läs mer

Knäckemacka med jordnötssmör och hallon

Den här mackan kan med fördel vakuumpackas gärna flera tillsammans. När dom är vakuumförpackade så håller dom bra utan att gå sönder i packningen. Mackorna kan även förvaras länge utan att knäckebrödet blir mjukt. Läs mer

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer

Lakritsbar

Energibar för den som gillar lakrits. Läs mer

Lyxbaguette för dagsturen

Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer

Matsäckstips till helgen

Vad är väl en hösttur utan en riktigt mumsig matsäck? Här är ett matsäckstips med värmande dryck. Läs mer

Matvetesallad

En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch. Läs mer

Müslibar med fikon (bakad)

Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad. Läs mer

Nyponbar

En bra blandning av snabb och långsam energi. Läs mer

Pinnbröd - grundrecept

Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning. Läs mer

Quesadillas

Fyllda tortillabröd som kan varieras med olika fyllningar istället för salami kan man ta skinka, tonfisk eller stark korv Läs mer

Rawbar aprikos & jordnöt

När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet. Läs mer

Recept denna vecka - Kardemummabullar

Något sött och gott att äta är härligt att unna sig på turen. Läs mer

Recept på Hummusrulle med persilja

Enkelt och gott och passar jättebra för dagsturer och utflykter. Det är också lätt att variera och går att förbereda innan, men de är allra bäst att göra precis innan de ska ätas. Läs mer 1

Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra. Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken. Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar. Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar. Läs mer

Sataykyckling med jordnötssås

Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett. Läs mer 2

Scones

Ett bröd att ha till frukost, lunch eller som efterrätt med något sött på. Läs mer

Småländskt julbak!

Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars, Energikakor och Energybars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Så fram med bakgrejerna, ta fram din bästa Tina Nordström-dialekt för nu blir det julbak! Läs mer 68

Snabba choklad och kokoskakor

De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Spiskakor

Goda bröd som steks i torr panna, och ätes ljumna med tex smör. Läs mer

Spotted quick

Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält. Läs mer 1

Stekpannebröd

Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer

Superenkla energibars

Superenkla energibars som du gör på tio minuter. De kan förvaras i frysen och håller då i månader. Gör dem så stora du vill. Läs mer 1

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp. Läs mer

Så här gör du supergott banangodis!

Det här banangodiset smakar gott och friskt med hjälp av citronsaft. Gör dessa och du har ett perfekt godis till nästa tur! Läs mer 2

Ta med hemgjord blåbärssoppa på turen

Hemgjord blåbärssoppa är enkelt och snabbt att laga till. Gör den färdig hemma eller laga till på stormköket. Värmande och god blir den och passar också som en läcker efterrätt, gärna med en klick grädde i. Läs mer

Torkade hallon- och chokladrutor

Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Torkat äpple

Torkade äppelskivor, perfekt som mellanmål, topping på muslin/gröten, förrätt, efterrätt, motivationshöjare, tidsfördriv... Läs mer

Vad äter man på en fjällvandring?

Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. Läs mer 3

Veckans recept - Zuccini och rödbetsplättar

Här är det smarriga färgglada plättar som lätt kan stekas både på muurikka över öppen eld eller i spritkökets stekpanna. Läs mer

Vild nypondryck

En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C. Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält. Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den. En video för receptet finns på: https://www.youtube.com/watch?v=wG2Cao4Dc80 Läs mer

Värmande dryck för laktos- och mjölkintoleranta

Havredryck Choklad har fått nytt recept och är nu ännu godare. Det är en god och fyllig chokladdryck som hela familjen kan njuta av, även när någon är laktos- eller mjölkintolerant. Familjen behöver inte längre köpa flera olika produkter, utan alla kan dricka samma goda chokladdryck. Havredryck Choklad har ett nytt och förbättrat recept och tillverkas av friskt vatten tillsammans med den finaste havren, som slutligen smaksätts med kakao. Läs mer

Recept per kategori