Recept

"Torkad" Köttfärssoppa för 2 personer

150 g köttfärs 1 msk olja 1/2 gul lök 1/2 tsk salt 1/4 kryddmått vitpeppar 1/4 kryddmått paprikapulver eller 1/2 paprika 2 msk tomatpuré 150 g blandade grönsaker eller soppgrönsaker Bryn lök och köttfärs i oljan rör ned tomatpurén, lägg ut blandningen på en ugnsplåt torka i 6 timmar. ... Läs mer

Bröd för inbakning, 9 st

25 g jäst, 2 msk olja, 2½ dl ljummet vatten, ½ tsk salt, 1 tsk strösocker, 1 dl grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl Lös upp jästen med vatten och olja. Blanda i övriga ingredienser. Knåda till en fast deg och låt jäsa 40 min. Ta upp degen på bakbordet och dela i 9 bitar. Kavla ut varje bit lite grand och ... Läs mer

Christoffers pastasallad

Koka pasta (ex. korkskruvar). Låt det kallna och blanda sedan i: inlagd gurka, oliver (utan kärnor förstås), vitost (eller annan ost), tomat, påläggskorv om man inte är veg. Sedan är det dags för dressingen. Blanda: paprika, curry, socker, franska örter, senap, vatten, ättika, olivolja och häll på ... Läs mer

Diverse korvrecept

Underskattad utemat Till denna katergori hör främst den gamla hederliga korven och brödet med samma gamla ketchup och senap. Lite trist men det funkar. Grillkorv Ver.2 Om man tar sin vanliga grillkorv,rullar in i en remsa bacon som man fäster med en liten trästicka och sedan grillar på vanligt ... Läs mer

En trerätters lunch eller middag i naturen

Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute. Läs mer 1

En värmande potatis- och purjosoppa

En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa. Läs mer 1

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer 4

Farfalle Pastasallad

75 g färsk spenat 8 st körsbärstomater 200 g Pastella Farfalle, naturell 40 g Pastella Pesto Classico 10 skiva(or) pepperonikorv 1 st rödlök Tillagning: 1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spola den i kallt vatten. Skala och strimla löken. Ta bort grova stjälkar ... Läs mer

Kolbullar

Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga. Läs mer 1

Lax i ostsås med Couscous

Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ingredienser och kryddningar. Måltiden går dessutom snabbt att tillaga och är därför gassnål. Läs mer 1

Mackor i folie, 4 portioner

8 skivor vitt matbröd 8 msk mjukost 4 msk senap 1 paprika 1 hg rökt skinka 1 tomat Bred senap och mjukost på alla 8 brödskivorna. Bred mjukost på 4 brödskivor samt lägg på rökt skinka, paprika och tomat. Lägg den andra brödskivan över så att det blir en dubbelmacka. Linda in mackorna i var ... Läs mer

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Matsäckstips till helgen

Vad är väl en hösttur utan en riktigt mumsig matsäck? Här är ett matsäckstips med värmande dryck. Läs mer

Medelhavscouscous

Veckans recept är en snabb och mättande rätt. Läs mer

Mycket enkel vandringslunch

I ryggsäcken: bredda mackor, mjukt, mörkt bröd med sallad. 1 paket bacon, tomat, dricka. 1.Knaperstek bacon, helst över öppen eld men stormkök går också 2.Skiva en tomat. 3.Lägg tomatskivor och bacon på mackan. 4.Klart! en klassisk BLT (bacon, lettuce, tomato macka). (Bacon håller sig ... Läs mer

Mörhultsmacka

100 g frysta skalade räkor 50 g gravad lax 1 dl lätt creme fraiche 1 msk lättmajonäs 1/2 dl riven pepparrot 1/4 finhackad gräslök 1/2 burk ishavsrom salt svartpeppar 2 skivor mörkt bröd Bör ätas första kvällen på en paddeltur eller liknande för att räkorna ska hålla sig. Man kan frysa ... Läs mer

Pasta med nötbolognese

Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Läs mer

Raggmunkar

Ingredienser till 3-4 ganska stabbiga raggmunkar: 2 dl. pannkaksmix 1 näve torkad strimlad potatis 2,5 - 3 dl vatten Pannkaksmixen köps i butik. Potatisen torkar man själv. Riv den på rivjärn eller i matberedare. Förväll potatisstrimlorna i någon minut för att undvika att de blir ... Läs mer 1

Risotto med tonfisk (4 pers)

Ris till 4 pers (3 dl) 2 burkar tonfisk soltorkade tomater torkad paprika basilika oregano, lök Koka riset, tillsätt övriga ingrediernser, krydda! Läs mer

Snabbfjällmat

2 port 1 påse varma koppen tomat och basilika 3 dl couscous 4 dl vatten 1 burk tonfiskfilé Koka upp vattnet, blanda i soppan och sedan couscousen, låt stå i fem min. Öppna under tiden tonfisken och lägg upp den. Voila! (Funkar nästan lika bra med vatten ur termosen.) Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen. Läs mer

Torka en grönsaksröra

Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås. Läs mer 1

Torkad vitkål och morot blir god sallad

En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du. Läs mer 3

Vad äter man på en fjällvandring?

Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. Läs mer 3

Veckans recept - Grönsaksgryta med quinoa

Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till. Läs mer 3

Äpple och kanelsoppa

Tar (førutan bløtlæggning) ungefær en kvart att tillaga, inte mycket disk och rætt begrænsad brænsleåtgång. Lunch før 4 pers. Ingredienser: 3-4 medelstora grøna æpplen, (helst egenhændigt torkade) 1dl russin 1 msk potatismjøl eller vetemjøl 2 kanelstænger Vatten så grytan blir ... Läs mer

Recept per kategori

Logga in