Recept
En mustig gryta som passar när man inte ska gå så långt och har tid att långkoka.
Läs mer
Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma och ta med ut.
Läs mer
Massiv bukfylla med bacon och potatismos
Läs mer
En nyskapande vegetarisk burgare
Läs mer
Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade.
Läs mer
Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog.
Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen och tar udden av syran från limen som ger en fräsch och kittlande känsla i gommen. De mjälla bönorna ger en skön kontrast till det lite hårda i stekytan på köttet.
En kärlekens symfoni när allt det goda gifter sig i din mun
Läs mer
En variant på risotto som passar bra för lite snabbare tillagning.
Läs mer
En fet och energirik rätt.
Enkelt att tillaga både i stormkök och hemma.
Läs mer
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute.
Läs mer
En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa.
Läs mer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips!
Läs mer
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra om burgarna är halvfrysta när du steker dem, därför kan du isolera burken med t ex tidningspapper om det dröjer länge innan du äter dem. Smart!
Läs mer
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen.
Läs mer
Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare.
Läs mer
Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska biffar, korv, stekt ägg eller en gryta.
Läs mer
En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir röran. Du kan även steka grönsakerna, mixa dem och sedan torka purén på bakplåtspapper (50 grader i ugn/torkugn)
Läs mer
En smakfull och nyttig rätt, servera bröd eller knäckebröd till.
Läs mer
Kryddig och supergod maträtt över öppen eld i muurikkan. Kanske inget att ta med på en långtur. Men för en dagstur med maten och vilan i centrum passar den bra. Gluten- och mjölkfritt
Läs mer
Lite jobb hemma men så lättlagat på turen, en riktig smakbomb som värmer gott den femte dagen.
Läs mer
Den här linssoppan blev snabbt sommarvandringens favoritmåltid. Det är en kryddstark men balanserad soppa som värmer i kalla vindar. Om alla ingredienser förutom vitlöken torkas så blir det en fullt fältmässig måltid, lämplig för fjällvandringar.
Läs mer
En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär.
Läs mer
En härlig matig rätt som man med fördel äter rätt ur pannan!
Läs mer
En fenomenalt enkel rätt att laga men med stora smaker.
vill man så serverar man ris eller liknande till
eller så svänger man ihop ett pannbröd och njuter av att sleva upp grytan med brödet.
Är man lite lat så köper man med färdigt naanbröd och värmer över elden/i stekpannan.
Maten lagas med fördel i en gryta. Antingen på ett litet kök eller över öppen eld.
Vill man så kan man i förväg torka ingridienserna var för sig och använda i fält.
Läs mer
Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga.
Läs mer
Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande.
Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen.
Beräkna vid 1 hg ostekt fläsk per kolbulle.
För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott.
Läs mer
En härligt krämig Kyckling & Risoni som man enkelt lagar på fjället. Se video från senaste turen-
https://youtu.be/FzKMiA0LdcI
Läs mer
Thai inspirerad nudelrätt med lite hetta - perfekt för lite kyligare temperaturer utomhus!
Läs mer
En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ihop på plats. Lätt att laga samt lätt att bära med sig då samtliga (förutom olivoljan) ingredienser är torkade.
Läs mer
Många härliga dagar väntar nu när hösten närmar sig. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver!
Läs mer
Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ingredienser och kryddningar. Måltiden går dessutom snabbt att tillaga och är därför gassnål.
Läs mer
En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag.
Läs mer
En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle.
Läs mer
Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd.
Läs mer
Inför sommarens vandring så satt jag och funderade på vad man kunde tänkas fylla ut matschemat med utan att ta samma rätter om och om igen. Jag uppfann då min version av Mac'n'cheese och den kommer minsann att få återkomma på framtida turer.
Läs mer
Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer.
Läs mer
Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation.
En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp.
Har man möjlighet till att fiska kan man koka upp fisk i soppan, är man på dagtur kan man ta med köttbullar, annars går det bra att servera soppan som den är.
Ätes med hårdbrödmacka.
Läs mer
En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch.
Läs mer
En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid.
Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en större förpackning hemma i kylskåpet och lägger över i en påse. Ta då med olja och krydda från originalförpackningen så att kryddningen på rätten blir god.
Rätten behöver inte mycket gasol. Vill man kan man skippa linserna och ha en annan proteinkälla. Då kan man tillaga couscousen genom att ta varmt vatten från termosen och då slipper man helt ta upp sitt kök men ändå få en lagad måltid. Alternativet kan vara att hälla i färdigkokta linser eller bönor från en tetraförpackning.
Läs mer
Veckans recept är en snabb och mättande rätt.
Läs mer
Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle.
Läs mer
För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till.
Läs mer
Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg.
Läs mer
Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar.
Läs mer
Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat.
Läs mer
Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning.
Läs mer
Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten.
Läs mer
Fyllda tortillabröd som kan varieras med olika fyllningar
istället för salami kan man ta skinka, tonfisk eller stark korv
Läs mer
Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla.
Läs mer
Mustig renskavsgryta som ger en riktig lyxkänsla på turen.
Alla ingredienserna går lätt att torka hemma i vanlig ugn.
Läs mer
I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och avsätt den redan innan. Jag har gjort denna flera gånger på ensamturer och det är ren njutning att låta tiden vara en naturlig del av turen.
När den kokar finns tid att ordna litet runt lägret och bara sköta om grytan litegrann, pytsa i litet vatten och röra om. Det är som att hitta rytmen när det klaffar. Det tar inte så lång tid egentligen fast det kan kännas så innan du är igång, inte mycket mer än en frystorkad färdigrätt - men hu vad mycket mer tillfredsställande att stoppa i sig.
När du äter den, smälter du inför närheten till där du är. Det är verkligen värt det men glöm som sagt inte att avsätta tiden innan.
Det är lätt att se det som ett grundrecept man kan variera lite hursomhelst. Använd spenat, grönkål, rotsaker, olika sorters kött, nötter. Kombinera med olika slags kryddning för olika karaktär, tänk thai, indiskt, marockanskt, svenskt, danskt, tjeckiskt, österrikiskt osv. Gör du av med mycket energi går det att väga upp det med smör, kött och ost. Vill du ha en smalare variant så är det lätt att dra ned på fettmängden och balansera annorlunda.
Det går att använda torkade råvaror lika väl som färska. Beroende på vilken typ av sovel man tar kan det väga lika lite med färskt som med torkat. Jag har brukat bära färska saker utom köttet och parmesanosten och menar att det inte tagit mer plats och tyngd än frystorkade rätter.
Läs mer
Äta ogräs? Har du inte gjort det förr, passa på nu. Maskros är faktiskt både gott och nyttigt. Och nu till hösten är roten som bäst!
Läs mer
Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt.
Läs mer
Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer.
Läs mer
Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist.
Läs mer
Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra.
Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken.
Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar.
Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar.
Läs mer
enrisrökt abborre i röklåda eller folieform med rökspån
Läs mer
Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott!
Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor).
Läs mer
Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett.
Läs mer
Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse.
Läs mer
Stark Tex-Mex (habanero) rätt med beef jerky och ris
Läs mer
Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält.
Läs mer
Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt).
Läs mer
Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås).
Läs mer
Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen.
Läs mer
En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd.
Läs mer
Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost.
Läs mer
Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa.
Läs mer
Svampomelett passar perfekt till en soppa.
Läs mer
Veckans recept ur receptsamlingen är en krämig, riktigt smakrik och mättande risotto
Läs mer
Mättande och smidig gryta då man tillsätter alla ingredienser i ett kärl.
Läs mer
En mättande och doftande thai-inspirerad gryta med smak och lagom tuggmotstånd. Energiinehållet kan ändras genom att tillsätta mer jordnötter, olja och ris. Mitt recept passar som middag för två personer som utövar aktivt friluftsliv.
Läs mer
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen.
För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat.
Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag färdig kryddmix men ibland torkar jag röd currypasta.
Färsk vitlök och färsk ingefära följer alltid med på fjällvandringarna.
Läs mer
En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar det mindre roll att man följer receptet till punkt och pricka, det blir gott ändå! :)
Läs mer
Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen.
Läs mer
Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna.
Läs mer
Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader).
Läs mer
Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås.
Läs mer
Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka.
Läs mer
Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå!
Läs mer
Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött.
Läs mer
En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du.
Läs mer
Den här rätten gjorde vi till lunch en inregnad sommardag i Grövelsjöfjällen. Vi valde att lyxa till det med hemmagjord pesto och riktig osttortellini för att få en skön fredagsmyskänsla på fjället.
Läs mer
Denna rätten är en fantastisk god bas maträtt att ha med i sin packning som går att variera på många sätt beroende på vad som man hittar i naturen. T ex blir rätten ännu godare (och roligare) med svamp man har hittat eller varför inte ramslök?! Fördelen med receptet är att man kan förbereda allt hemifrån eller bara svänga inom affären på vägen ut i naturen och plocka med sig råvarorna och tillaga allt på utflykten. En annan stor fördel är att man inte behöver varken kryddor eller olja för att laga rätten och den är så enkel att laga att alla lyckas och rätten gillas av samtliga jag har serverat den för barn som vuxna.
Läs mer
Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar.
Läs mer
Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till.
Läs mer
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai.
Läs mer
Här är det smarriga färgglada plättar som lätt kan stekas både på muurikka över öppen eld eller i spritkökets stekpanna.
Läs mer
Med enkla medel en god gryta med doft och smak från Indien. Kan både göras med färska och torkade varor beroende på behovet på sin friluftsaktivitet. Den är nyttig för hälsan, djuren och naturen då den är helt vegansk. Jag lagade rätten på öppen eld men fungerar lika bra på stormkök.
Läs mer
När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla rätten blev succé! Fungerar självklart även med torkad köttfärs istället för sojafärs för den som vill det. Rätten är smakrik och mättande.
Läs mer
Fredagsmys på fjället med en tacogryta med rotfrukter
Läs mer
Skidtursrunda med stugboende i Vindelfjällen.
Läs mer
En perfekt friluftslunch som går fort att laga! Endast termosvatten behövs.
Receptet kommer från vår Vita Bandet-tur.
Läs mer