Recept

Arlids mustiga friluftsgryta

En mustig gryta som passar när man inte ska gå så långt och har tid att långkoka. Läs mer

Aura pepparpasta

Krämig ost och korvpasta. Läs mer

Avokado med couscous och cashewnötter

Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma och ta med ut. Läs mer

Baconlunch

Massiv bukfylla med bacon och potatismos Läs mer

Belungaburgare

En nyskapande vegetarisk burgare Läs mer

Bönknaster - torkad bönfärs

Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade. Läs mer

Chili Con Carne på älg

Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog. Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen och tar udden av syran från limen som ger en fräsch och kittlande känsla i gommen. De mjälla bönorna ger en skön kontrast till det lite hårda i stekytan på köttet. En kärlekens symfoni när allt det goda gifter sig i din mun Läs mer

Couscous med ölkorv

Enkelt och gott. Läs mer

Cousotto

En variant på risotto som passar bra för lite snabbare tillagning. Läs mer

Davids goda baconpasta

En fet och energirik rätt. Enkelt att tillaga både i stormkök och hemma. Läs mer

En trerätters lunch eller middag i naturen

Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute. Läs mer 1

En värmande potatis- och purjosoppa

En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa. Läs mer 1

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer 4

Frysta laxburgare

Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra om burgarna är halvfrysta när du steker dem, därför kan du isolera burken med t ex tidningspapper om det dröjer länge innan du äter dem. Smart! Läs mer

Frysta laxburgare

Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen. Läs mer

Gröna linser med grönsaker och cashewnötter

Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare. Läs mer 3

Grönsaksris

Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska biffar, korv, stekt ägg eller en gryta. Läs mer

Grönsaksröra

En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir röran. Du kan även steka grönsakerna, mixa dem och sedan torka purén på bakplåtspapper (50 grader i ugn/torkugn) Läs mer

Grönskaksgryta

En smakfull och nyttig rätt, servera bröd eller knäckebröd till. Läs mer

Hot chicken muurikka

Kryddig och supergod maträtt över öppen eld i muurikkan. Kanske inget att ta med på en långtur. Men för en dagstur med maten och vilan i centrum passar den bra. Gluten- och mjölkfritt Läs mer 1

Indisk afton

Lite jobb hemma men så lättlagat på turen, en riktig smakbomb som värmer gott den femte dagen. Läs mer 1

Indisk linssoppa

Den här linssoppan blev snabbt sommarvandringens favoritmåltid. Det är en kryddstark men balanserad soppa som värmer i kalla vindar. Om alla ingredienser förutom vitlöken torkas så blir det en fullt fältmässig måltid, lämplig för fjällvandringar. Läs mer

Introduktion till gourmetmatlagning i vinterfjällPlacerad på karta

En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. Läs mer 8

Jägarns hopkok

En härlig matig rätt som man med fördel äter rätt ur pannan! Läs mer

Kikärtsgryta

En fenomenalt enkel rätt att laga men med stora smaker. vill man så serverar man ris eller liknande till eller så svänger man ihop ett pannbröd och njuter av att sleva upp grytan med brödet. Är man lite lat så köper man med färdigt naanbröd och värmer över elden/i stekpannan. Maten lagas med fördel i en gryta. Antingen på ett litet kök eller över öppen eld. Vill man så kan man i förväg torka ingridienserna var för sig och använda i fält. Läs mer

Kolbullar

Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga. Läs mer 1

Kolbulle

Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande. Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen. Beräkna vid 1 hg ostekt fläsk per kolbulle. För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott. Läs mer

Kyckling & Risoni på fjälltur

En härligt krämig Kyckling & Risoni som man enkelt lagar på fjället. Se video från senaste turen- https://youtu.be/FzKMiA0LdcI Läs mer

Kyckling med nudlar och jordnötssås

Thai inspirerad nudelrätt med lite hetta - perfekt för lite kyligare temperaturer utomhus! Läs mer

Kycklingtortellini med fjällpesto

En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ihop på plats. Lätt att laga samt lätt att bära med sig då samtliga (förutom olivoljan) ingredienser är torkade. Läs mer

Köttfärsris

Många härliga dagar väntar nu när hösten närmar sig. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver! Läs mer 1

Lax i ostsås med Couscous

Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ingredienser och kryddningar. Måltiden går dessutom snabbt att tillaga och är därför gassnål. Läs mer 1

Laxpasta

En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag. Läs mer

Linser med bulgur och paprika

En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle. Läs mer

Linssoppa

Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd. Läs mer

Mac'n'Cheese

Inför sommarens vandring så satt jag och funderade på vad man kunde tänkas fylla ut matschemat med utan att ta samma rätter om och om igen. Jag uppfann då min version av Mac'n'cheese och den kommer minsann att få återkomma på framtida turer. Läs mer

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan man koka upp fisk i soppan, är man på dagtur kan man ta med köttbullar, annars går det bra att servera soppan som den är. Ätes med hårdbrödmacka. Läs mer

Matvetesallad

En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch. Läs mer

Medelhavs-couscous

En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en större förpackning hemma i kylskåpet och lägger över i en påse. Ta då med olja och krydda från originalförpackningen så att kryddningen på rätten blir god. Rätten behöver inte mycket gasol. Vill man kan man skippa linserna och ha en annan proteinkälla. Då kan man tillaga couscousen genom att ta varmt vatten från termosen och då slipper man helt ta upp sitt kök men ändå få en lagad måltid. Alternativet kan vara att hälla i färdigkokta linser eller bönor från en tetraförpackning. Läs mer 1

Medelhavscouscous

Veckans recept är en snabb och mättande rätt. Läs mer

Nudelpack med potatismos

Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer

Panerad stekt ost

För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till. Läs mer

Pannkaka med choklad

Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg. Läs mer

Pasta med mögelost och nötter

Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar. Läs mer

Pasta med nötbolognese

Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Läs mer

Pinnbröd - grundrecept

Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning. Läs mer

Potatisomelett

Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten. Läs mer

Quesadillas

Fyllda tortillabröd som kan varieras med olika fyllningar istället för salami kan man ta skinka, tonfisk eller stark korv Läs mer

Raggmunk med eller utan fläsk

Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla. Läs mer

Renskavsgryta

Mustig renskavsgryta som ger en riktig lyxkänsla på turen. Alla ingredienserna går lätt att torka hemma i vanlig ugn. Läs mer

Risotto

I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och avsätt den redan innan. Jag har gjort denna flera gånger på ensamturer och det är ren njutning att låta tiden vara en naturlig del av turen. När den kokar finns tid att ordna litet runt lägret och bara sköta om grytan litegrann, pytsa i litet vatten och röra om. Det är som att hitta rytmen när det klaffar. Det tar inte så lång tid egentligen fast det kan kännas så innan du är igång, inte mycket mer än en frystorkad färdigrätt - men hu vad mycket mer tillfredsställande att stoppa i sig. När du äter den, smälter du inför närheten till där du är. Det är verkligen värt det men glöm som sagt inte att avsätta tiden innan. Det är lätt att se det som ett grundrecept man kan variera lite hursomhelst. Använd spenat, grönkål, rotsaker, olika sorters kött, nötter. Kombinera med olika slags kryddning för olika karaktär, tänk thai, indiskt, marockanskt, svenskt, danskt, tjeckiskt, österrikiskt osv. Gör du av med mycket energi går det att väga upp det med smör, kött och ost. Vill du ha en smalare variant så är det lätt att dra ned på fettmängden och balansera annorlunda. Det går att använda torkade råvaror lika väl som färska. Beroende på vilken typ av sovel man tar kan det väga lika lite med färskt som med torkat. Jag har brukat bära färska saker utom köttet och parmesanosten och menar att det inte tagit mer plats och tyngd än frystorkade rätter. Läs mer

Rot och rotsakspytt

Äta ogräs? Har du inte gjort det förr, passa på nu. Maskros är faktiskt både gott och nyttigt. Och nu till hösten är roten som bäst! Läs mer

Rotfruktssoppa

Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt. Läs mer

Råstekta rotfrukter

Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer. Läs mer

Rödbetssoppa

Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist. Läs mer

Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra. Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken. Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar. Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar. Läs mer

Rökt abborre

enrisrökt abborre i röklåda eller folieform med rökspån Läs mer

Rökt fisk i Trangialåda

Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott! Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor). Läs mer

Sataykyckling med jordnötssås

Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett. Läs mer 2

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer

Skogs Tex-Mex

Stark Tex-Mex (habanero) rätt med beef jerky och ris Läs mer 4

Spotted quick

Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält. Läs mer 1

Stekpannerökt abborre

Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt). Läs mer

Stekt / grillad halloumi med bröd

Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås). Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen. Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd. Läs mer

Stekta enchiladas med bönfyllning

Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost. Läs mer

Svampcrêpes

Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa. Läs mer

Svampomelett

Svampomelett passar perfekt till en soppa. Läs mer

Svamprisonotto

Veckans recept ur receptsamlingen är en krämig, riktigt smakrik och mättande risotto Läs mer 3

Tager vad man haver

Mättande och smidig gryta då man tillsätter alla ingredienser i ett kärl. Läs mer

Thaigryta vegansk

En mättande och doftande thai-inspirerad gryta med smak och lagom tuggmotstånd. Energiinehållet kan ändras genom att tillsätta mer jordnötter, olja och ris. Mitt recept passar som middag för två personer som utövar aktivt friluftsliv. Läs mer

Thaikyckling med röd curry i kokosmjölk

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen. För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat. Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag färdig kryddmix men ibland torkar jag röd currypasta. Färsk vitlök och färsk ingefära följer alltid med på fjällvandringarna. Läs mer 3

Tom ka gai

En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar det mindre roll att man följer receptet till punkt och pricka, det blir gott ändå! :) Läs mer

Tomatpesto på torkad tomat

Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen. Läs mer

Tonfisk med cayenneoljad couscous

Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna. Läs mer

Tonfisk med sweet chili (egen "frystorkad" rätt)

Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader). Läs mer

Torka en grönsaksröra

Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås. Läs mer 1

Torkad kyckling

Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka. Läs mer

Torkad potatis

Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! Läs mer

Torkad tomatsås

Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött. Läs mer

Torkad vitkål och morot blir god sallad

En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du. Läs mer 3

Tortellini med pesto

Den här rätten gjorde vi till lunch en inregnad sommardag i Grövelsjöfjällen. Vi valde att lyxa till det med hemmagjord pesto och riktig osttortellini för att få en skön fredagsmyskänsla på fjället. Läs mer

Underbar god färskkorvs spagetti!

Denna rätten är en fantastisk god bas maträtt att ha med i sin packning som går att variera på många sätt beroende på vad som man hittar i naturen. T ex blir rätten ännu godare (och roligare) med svamp man har hittat eller varför inte ramslök?! Fördelen med receptet är att man kan förbereda allt hemifrån eller bara svänga inom affären på vägen ut i naturen och plocka med sig råvarorna och tillaga allt på utflykten. En annan stor fördel är att man inte behöver varken kryddor eller olja för att laga rätten och den är så enkel att laga att alla lyckas och rätten gillas av samtliga jag har serverat den för barn som vuxna. Läs mer

Vad äter man på en fjällvandring?

Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. Läs mer 3

Veckans recept - Grönsaksgryta med quinoa

Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till. Läs mer 3

Veckans recept - Thaikyckling med rödcurry i kokosmjölk

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Läs mer

Veckans recept - Zuccini och rödbetsplättar

Här är det smarriga färgglada plättar som lätt kan stekas både på muurikka över öppen eld eller i spritkökets stekpanna. Läs mer

Vegansk currygryta

Med enkla medel en god gryta med doft och smak från Indien. Kan både göras med färska och torkade varor beroende på behovet på sin friluftsaktivitet. Den är nyttig för hälsan, djuren och naturen då den är helt vegansk. Jag lagade rätten på öppen eld men fungerar lika bra på stormkök. Läs mer

Vegansk tacogryta

När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla rätten blev succé! Fungerar självklart även med torkad köttfärs istället för sojafärs för den som vill det. Rätten är smakrik och mättande. Läs mer

Vegetarisk tacogryta

Fredagsmys på fjället med en tacogryta med rotfrukter Läs mer

Vintertur med korta dagsetapper samt några receptPlacerad på karta

Skidtursrunda med stugboende i Vindelfjällen. Läs mer 3

Ädla köttnudlar

En perfekt friluftslunch som går fort att laga! Endast termosvatten behövs. Receptet kommer från vår Vita Bandet-tur. Läs mer

Recept per kategori

Logga in

Tips!