Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Recension Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig till både USA och tusentals år tillbaka till Mellanöstern. Läs mer
Recept 150 g köttfärs
1 msk olja
1/2 gul lök
1/2 tsk salt
1/4 kryddmått vitpeppar
1/4 kryddmått paprikapulver eller 1/2 paprika
2 msk tomatpuré
150 g blandade grönsaker eller soppgrönsaker
Bryn ... Läs mer
Recept Smör
Honung
Mashmallows
Jordnötssmör
Russin
Jordnötter
Havregryn
Koka upp smör, honung, mashmallows och jordnötssmör.
Blanda i de andra ingredienserna medans varmt (viktigt).
Gör en så ... Läs mer
Resa I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg men en säsong full av värsta blåsten i traktens mannaminne gav en rejäl utmaning. Del 2. Läs mer3
Recept Tag en apelsin. Gröp ut innanmätet. Häll i en god sockerkakssmet. Lägg på glödbädd tills klart. Blev det gott?
Vi gjorde detta på vårt sommarläger, juniorscouter och uppåt. Det fungerade utmärkt, ... Läs mer
Recept Varför inte unna sig nybakat bröd sent på turen?
Stek ett paket bacon i stekpannan på trangiaköket. SPRARA FETTET!!!!
Blanda ett paket sconesmix enligt anvisningarna
placera en utplattad ... Läs mer
På Utsidan Det finns en hel del recept på energikakor i receptbanken. Passa på att baka några med olika smaker och former till jul, perfekt att ge bort i julklapp. Runekakor tipsar vi alltid om vid den här tiden, ett roligt pyssel i juletid. Läs mer
Recept När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut. Läs mer
Recept Bränn ner elden till en fin och tjock glödbädd. Tryck ner potatis och lök i glöden. Man behöver inte rulla in dem i aluminiumfolie - det är bara onödigt. Prova med en sticka (det går utmärkt med en ... Läs mer
Recept Följ ditt standard recept på havregrynsgröt. Jag brukar köra 1 del gryn och 2 delar vatten + lite salt.
Tag sedan Ekströms blåbärssoppa och \\\"läs baklänges\\\" på receptet. Har du två dl. gryn ... Läs mer2
Recept Rawfood på turen!
Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan.
Tillsätt bara lite torkade frukter av ... Läs mer
Recept 25 g jäst, 2 msk olja, 2½ dl ljummet vatten, ½ tsk salt, 1 tsk strösocker, 1 dl grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl
Lös upp jästen med vatten och olja. Blanda i övriga ingredienser. Knåda till en fast deg ... Läs mer
Recept Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär. Läs mer
Har du hört talas om bärpulver?
Det är frystorkade bär med allt från skal och kärna till fruktkött och bärjuice kvar. Alla bärens goda och effektiva ämnen utnyttjas lättare av kroppen när man äter ... Läs mer
Recept Vi testade följande grötblandnigar under förra sommarens fjällvandring, helt suveräna.
Basen var vanliga gröt varianter, mannagryn, havregryn, råg etc. Det som gjorde dem otroligt lyckade var att ... Läs mer1
Recept Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade. Läs mer
Friluftsmat Torka egen mat och planera matsedel för kommande turer är en rolig sysselsättning. Nu finns mycket rotfrukter i säsong som är bra att ha som bas i grytor med mera. Har du ingen torkapparat går det lika bra i vanlig ugn eller varmluftsugn. Läs mer
Recept Receptet är för 4 port.
6 msk smör
2 st vitlöksklyfta(or)
3 msk persilja, finhackad
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar, malen
4 skiva franskbröd
200 g champinjoner
Blanda ... Läs mer
Recept Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog.
Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen och tar udden av syran från limen som ger en fräsch och kittlande känsla i gommen. De mjälla bönorna ger en skön kontrast till det lite hårda i stekytan på köttet.
En kärlekens symfoni när allt det goda gifter sig i din mun Läs mer
Recept En banan skåras på längden och i skåran trycker du ner några bitar blockchoklad. Rulla in i folie eller placera som sådan i glöden där den får ligga tills chokladen smält. Ät direkt med ... Läs mer
Recept 2 - 4 dl havregryn beroende om man är på fjället eller inte
4 - 8 dl vatten ska vara dubblet så mycket
200g choklad
Tillagning:
Koka gröten som vanligt och precis när ni hällt upp den i ... Läs mer
Recept Dubbla portioner chokladpudding till en vanlig portion marsànsås, kom på detta när vi skulle äta chokladpudding på en hajk, och marsánsåsen var på utgående datum, de flesta
inklusive jag var ... Läs mer
Recept Koka pasta (ex. korkskruvar). Låt det kallna och blanda sedan i: inlagd gurka, oliver (utan kärnor förstås), vitost (eller annan ost), tomat, påläggskorv om man inte är veg. Sedan är det dags för ... Läs mer
Recept Underskattad utemat
Till denna katergori hör främst den gamla hederliga korven och brödet med samma gamla ketchup och senap. Lite trist men det funkar.
Grillkorv Ver.2
Om man tar sin vanliga ... Läs mer
Recept Blanda valfri mängd havregryn, dadlar, russin, druvsocker och glykos(köps i tub på apotek) i en matmixer. Kör en stund tills smeten är genomkörd. Fyll på med lite vätska om det känns torrt. Förpacka ... Läs mer
Recept Smält samman margarin och sirap i en kastrull och släng ner en bit blockchoklad...blanda...sedan är det bara att hysta ner musli som gärna ska innehålla kokos, torkad frukt m.m...massan ska bli tjock ... Läs mer
Friluftsmat Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute. Läs mer1
Recept Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Välj om du vill torka dem riktigt hårda (och därmed riktigt lätta och hållbara) eller något mjukare – vilket gör dem mer lättuggade. Torka: 50 grader 5+5 timmar Läs mer
Recept Om du gillar kokos kommer du att älska dessa! De vill helst förvaras i kyl eller frys och trivs inte så bra varma dagar. En varm dag kan du däremot ta med dig frysta kakor som får tina i packningen. Läs mer
Recept Dessa kaffebars är hur goda som helst, både som efterrätt och som extra energi när du är på väg. Du gör dem snabbt och du behöver inte många ingredienser eller mycket utrustning. Läs mer1
Recept En enkel och snabb rätt att tillaga där ingredienserna redan finns i de flesta utemänniskors ryggsäck, packpåse eller kajak.
Koka upp aprikossoppa eller kräm tills den får en lagom konsistens ... Läs mer
Recept För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer4
Långdistansikonen Evy Palm är aktuell som gästbagare för Runes Energikaka. Evys energikaka är helt fri från E-nummer, smaksatt med blåbär och kommer att tillverkas i begränsad upplaga.
- Utbudet vad ... Läs mer
Recept Medtag 10 cl vit rom och två lime frukter
gå upp till en av keb.massivets glaciärer och hämta krossad is.
Pressa limen i romen och häll över den krossade isen.
Garanterat den bästa daiquiri man ... Läs mer
Recept 75 g färsk spenat
8 st körsbärstomater
200 g Pastella Farfalle, naturell
40 g Pastella Pesto Classico
10 skiva(or) pepperonikorv
1 st rödlök
Tillagning:
1. Koka pastan enligt ... Läs mer
Recept Den bästa frukosten och enklaste är helt enkelt att blanda 3 till 4 dl musli, beroende hur mycket man äter, med en halv påse mjölkpulver ( räcker till en halv liter), lite extra nötter och kanske ... Läs mer1
Recept Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra om burgarna är halvfrysta när du steker dem, därför kan du isolera burken med t ex tidningspapper om det dröjer länge innan du äter dem. Smart! Läs mer
Recept Pitabröden kan bakas hemma på stekjärnet innan och fyllas med skinka, ost, tomat och senap.
Alternativt kan man baka dem över öppen eld på pinne tillsammans med grillad kryddkorv ex choritzo, ... Läs mer
Recept Varför avstå snax bara för att man är ute?
Vanliga popcorn placeras i folie tillsammans med matfett. Helst rapsolja men även bregott går utmärkt. Inte smör (bränns lätt) eller lättmargarin ... Läs mer
Recept Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare. Läs mer3
Recept Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska biffar, korv, stekt ägg eller en gryta. Läs mer
Recept En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir röran. Du kan även steka grönsakerna, mixa dem och sedan torka purén på bakplåtspapper (50 grader i ugn/torkugn) Läs mer
Recept Grundrecept för 4 personer
1 dl krossat bovete
1 dl skalad hirs som körts 15 – 20 sekunder i mixer
2 rågade msk dinkel ( urvete )
1 l vatten
Lägg bovete, hirs och dinkel i en gryta, blanda, ... Läs mer
Recept En riktigt god efterrätt som du kan förbereda på flera sätt om du ska på dagstur: förbered allt hemma, dvs stek pannkaka och gör soppan som du har i termos, eller så väljer du att bara förbereda smeten. Du kan även blanda en färdig mix i påse med ägg- och mjölkpulver. Läs mer
Recept Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer
Recept Ingridienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra
För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra.
Plocka en liter gröna lönnblad(ej ... Läs mer2
Kerstin Gunnarsson fick under en fjällvandring idén att göra en hopfällbar bärplockare, efter det har det blivit fler produkter så som svamp / bärväska, sittunderlag, svampkniv, lingonsäck, ryggsäck ... Läs mer
Recept Kryddig och supergod maträtt över öppen eld i muurikkan. Kanske inget att ta med på en långtur. Men för en dagstur med maten och vilan i centrum passar den bra. Gluten- och mjölkfritt Läs mer1
Recept Den här linssoppan blev snabbt sommarvandringens favoritmåltid. Det är en kryddstark men balanserad soppa som värmer i kalla vindar. Om alla ingredienser förutom vitlöken torkas så blir det en fullt ... Läs mer
Recept Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. Här är ett recept! Läs mer
Recept -Häll havregryn i en bunke och krossa med hjälp av vattenfylld PET-flaska eller liknande.
-Häll upp havregrynsflingorna i en tallrik och häll på hett vatten till lagom konsistens. Rör om! Salta ... Läs mer1
Recept Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer
Recept Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi när du t ex vandrar, paddlar, cyklar, klättrar med mera. Läs mer
Recept En fenomenalt enkel rätt att laga men med stora smaker.
vill man så serverar man ris eller liknande till
eller så svänger man ihop ett pannbröd och njuter av att sleva upp grytan med brödet.
Är ... Läs mer
Recept Den här mackan kan med fördel vakuumpackas gärna flera tillsammans. När dom är vakuumförpackade så håller dom bra utan att gå sönder i packningen. Mackorna kan även förvaras länge utan att ... Läs mer
Recept Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande.
Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen.
Beräkna vid 1 hg ostekt fläsk per kolbulle.
För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott. Läs mer
Recept Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök.
Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer
Recept ca 30 st
*1,5 dl socker
*2 ägg
*1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(margarin att steka i)
Rör ihop alla ingredienser.
Ha lite margarin i en stekpanna,
lägg små klickar av ... Läs mer1
Recept Så här gör du Kung Stalles Maktkakor:
Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ... Läs mer
Recept En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ... Läs mer
Recept Många härliga utedagar ligger och väntar. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver! Läs mer1
Friluftsmat Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ingredienser och kryddningar. Måltiden går dessutom snabbt att tillaga och är därför gassnål. Läs mer1
Minns ni tidigt nittiotal? När män var män, kvinnorna var vackra och energibars var synonymt med PowerBar? Man behövde inte ens någon termometer då, det räckte med att avläsa hårdhetsgraden på sin ... Läs mer
Recept En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle. Läs mer
Recept Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer
En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork ... Läs mer
Recept Inför sommarens vandring så satt jag och funderade på vad man kunde tänkas fylla ut matschemat med utan att ta samma rätter om och om igen. Jag uppfann då min version av Mac'n'cheese och den kommer ... Läs mer
Intervju Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer
Recept Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation.
En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp.
Har man möjlighet till att fiska kan ... Läs mer
Recept En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid.
Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en ... Läs mer1
Resa 2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt sig massor, slickat sina sår, fokuserat på det hon behövde göra annorlunda och var nu redo för ett nytt försök. Den här gången skulle hon också lära sig något nytt - att det är skit med världsrekord! Läs mer4
Recept I ryggsäcken: bredda mackor, mjukt, mörkt bröd med sallad. 1 paket bacon, tomat, dricka.
1.Knaperstek bacon, helst över öppen eld men stormkök går också
2.Skiva en tomat.
3.Lägg tomatskivor och ... Läs mer
Recept Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok! Läs mer
Recept Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg. Läs mer
Recept Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar. Läs mer
Friluftsmat Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Läs mer
Recept Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten. Läs mer
PRIMUS Power Cook är ett kraftfullt kök som klarar matlagning i lite större skala. Med fyra stabila kärlstöd och en kraftfull brännare passar det bra för större kastruller och stekpannor.
Trots sin stora kapacitet är Power Cook smidigt och lätthanterligt. Köket fästs direkt på gasbehållaren och är enkelt att tända med den integrerade piezotändaren.
Efter måltiden är det lätt att fälla ihop både brännaren och kärlstöden till en liten kompakt enhet. Medan effekten är så hög som 4000 W, är ... Läs mer
Recept 1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
Koka detta under 8-10 min till knäckliknade konsistens.
Tillsätt 5dl havregryn + 1dl finriven hasselnöt och 1 dl maltodextrin.
Knåda väl och kavla ut på ... Läs mer
Recept Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite svalare så håller den i mer än en vecka (i kylskåp håller den veckovis). Läs mer
Recept Ingredienser till 3-4 ganska stabbiga raggmunkar:
2 dl. pannkaksmix
1 näve torkad strimlad potatis
2,5 - 3 dl vatten
Pannkaksmixen köps i butik.
Potatisen torkar man själv. Riv den på ... Läs mer1
Recept Enkelt och gott och passar jättebra för dagsturer och utflykter. Det är också lätt att variera och går att förbereda innan, men de är allra bäst att göra precis innan de ska ätas. Läs mer1
Recept I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och ... Läs mer
Recept Ris till 4 pers (3 dl)
2 burkar tonfisk
soltorkade tomater
torkad paprika
basilika
oregano, lök
Koka riset, tillsätt övriga ingrediernser, krydda! Läs mer
Recept Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt. Läs mer
Långdistanslöparen Rune Larsson tog under sin tid i militären fram ett recept på en kaka som gav trötta soldater ork ute i fält. Energikakan byggde helt på naturliga ingredienser och har under åren ... Läs mer
Recept Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer. Läs mer
Recept Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist. Läs mer
Recept Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle ... Läs mer
Recept Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott!
Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall ... Läs mer
Recept Tänk er en macka av grovt bröd, bredd med philiadifiaost
och ett par skivor med rök lax, kryddat med lite
grovmalen svartpeppar. Till detta tar du en öl.
Tänk dig att du nu lutar dig tillbaka i ... Läs mer
Recept Förslagen var många och ett flertal var likartade tips som vi sammanställer här nedan:
Makrill i många former till ex:
-till pasta (gärna med ketchup till)
-på smörgås
-i pitabröd
Torkat ... Läs mer
Recept Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer
Recept 4 ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i olja
4 msk kapris
grovmalen svartpeppar
salt
ca 1 dl majonnäs
Hårdkoka äggen och hacka dem. Hacka rödlöken. Blanda ner tonfisken - mojsa sönder med gaffel. ... Läs mer
Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars, Energikakor och Energybars? Sugen på lite julbak?
Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreakar och ... Läs mer68
Recept De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer
Recept 2 port
1 påse varma koppen tomat och basilika
3 dl couscous
4 dl vatten
1 burk tonfiskfilé
Koka upp vattnet, blanda i soppan och sedan couscousen, låt stå i fem min. Öppna under tiden ... Läs mer
Recept Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält. Läs mer1
Recept Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer
Recept Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt). Läs mer
Friluftsmat Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen. Läs mer
Recept En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd. Läs mer
Recept Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost. Läs mer
Recept Så enkelt men så gott.
Nektariner som steks över öppen eld (går lika bra på sprit/gaskök) är en perfekt avrundning på en friluftsmiddag.
Vill man lyxa till det så tar man med sig en ... Läs mer
Recept 3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk socker
2 tsk bakpulver eller torrjäst
1 1/2 dl vatten eller mjölk (ev. 3 msk torrmjölk + vatten)
(1 msk smält smör)
Du kan redan hemma blanda ... Läs mer
Recept Mandelspotatis
Gul lök
Tunnbröd
Surströmming
Öl
Att avnjutas uppe på Galdöpiggen eller annan hög topp.
Har provat, omgivningen blir något avundsjuk. Läs mer1
Recept ett gäng svampar (gärna karl johan el. kantareller)
5-6 kavelduns rötter
en klick smör
vitlök
salt socker peppar
bröd (företrädelsevis barkbröd)
Gör så här:
Stek vätskan ur svampen.Lägg i ... Läs mer
Friluftsmat Hemgjord blåbärssoppa är enkelt och snabbt att laga till. Gör den färdig hemma eller laga till på stormköket. Värmande och god blir den och passar också som en läcker efterrätt, gärna med en klick grädde i. Läs mer
Recept Det bästa som finns..
Koka upp vatten tillsammans med nya skott ifrån en ungtall.. Låt det koka tills det doftar tallbarr om ångan..
Häll upp i KÅSA! (OBS ett MÅSTE) och drick försiktigt av ... Läs mer
Recept Ett par blad torkade myntablad väger nästan ingenting och tar minimalt med plats. Ett eller två blad räcker för en kopp. Häll hett vatten över bladen och låt dra ett par minuter. Du kan också lägga några blad i en termos. Läs mer
Vår i luften och ingen tackar väl nej till en fikapaus i naturen? Urberg har två nya kaffekit i sitt sortiment. Ett för att brygga kaffe och ett espressokit, vi har testat dem. Läs mer2
Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det ... Läs mer
Recept En mättande och doftande thai-inspirerad gryta med smak och lagom tuggmotstånd. Energiinehållet kan ändras genom att tillsätta mer jordnötter, olja och ris. Mitt recept passar som middag för två ... Läs mer
Recept Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen.
För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat.
Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag ... Läs mer3
Recept 1. Chokladpudding gjord på vatten, mjölkpulver och chokladpuddingspulver.
2. Popcorn på stormköket. Går utmärkt.
3. Hajkgodis bestående av blockchoklad, nötter och russin.
4. Sockerkaksmix ... Läs mer
Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. Läs mer4
Recept En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar ... Läs mer
Recept Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen. Läs mer
Recept Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna. Läs mer
Recept Blanda en röra av tonfisk, cremé fraice, purjolök, paprika och tomat tärningar krydda med nymalen svartpeppar, paprika pulver och nyriven muscotnöt.
Dela bröden ( men inte helt igenom ) bred på smör ... Läs mer
Friluftsmat En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du. Läs mer3
Recept Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer
Recept Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor. Läs mer
Recept Den här rätten gjorde vi till lunch en inregnad sommardag i Grövelsjöfjällen. Vi valde att lyxa till det med hemmagjord pesto och riktig osttortellini för att få en skön fredagsmyskänsla på fjället. Läs mer
Recept Tag eller helst baka själv bullar el. dyl. och fyll dessa med en tonfiskblandnning. = en burk tonfisk, en burk cremefräses, rödlök, svarta oliver och lite av dina favorit kryddor.....
Vill du ha ... Läs mer
För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och... Läs artikeln på Gotlands Allehanda
Recept Tar lite tid att göra men väl värd allt besvär.
Finhacka purjolök (den nedre änden) så att det blir drygt 1/2 dl. Finstrimla något gott rökt kött, t ex renbog så att det blir ca 1 dl. Blanda ... Läs mer
Recept Denna rätten är en fantastisk god bas maträtt att ha med i sin packning som går att variera på många sätt beroende på vad som man hittar i naturen. T ex blir rätten ännu godare (och roligare) med svamp man har hittat eller varför inte ramslök?! Fördelen med receptet är att man kan förbereda allt hemifrån eller bara svänga inom affären på vägen ut i naturen och plocka med sig råvarorna och tillaga allt på utflykten. En annan stor fördel är att man inte behöver varken kryddor eller olja för att ... Läs mer
Recept En enliters termos fylls med en stor näve russin och en liter varmt vatten.
Enkelt, snabbt, billigt och smakar märkligt nog mycket bra.
De urlakade russinen är dock inte att rekomendera... Läs mer1
Friluftsmat Nu är det kyligare tider och vad är bättre än att ha något gott att värma sig med på turen. Kaffe och te i all ära, här kommer några förslag på andra värmande drycker. Läs mer1
Recept Vad som behövs:
* X antal kex med choklad fyllning (T.ex ballerina)
* En eld
* En flat sten
Tänd en eld. Lägg en flat sten på lagom avstånd från elden (Ca 15-20 cm beroende på hur stor elden är), ... Läs mer
Friluftsmat Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut! Läs mer
Recept Med enkla medel en god gryta med doft och smak från Indien. Kan både göras med färska och torkade varor beroende på behovet på sin friluftsaktivitet. Den är nyttig för hälsan, djuren och naturen då den är helt vegansk. Jag lagade rätten på öppen eld men fungerar lika bra på stormkök. Läs mer
Recept När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla rätten blev succé! Fungerar självklart även med torkad köttfärs istället för sojafärs för den som vill det. Rätten är smakrik och mättande. Läs mer
Recept En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C.
Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält.
Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den.
En video för ... Läs mer
Havredryck Choklad har fått nytt recept och är nu ännu godare. Det är en god och fyllig chokladdryck som hela familjen kan njuta av, även när någon är laktos- eller mjölkintolerant. Familjen behöver ... Läs mer
Recept Stek rimmat sidfläsk Koka upp 2 dl vatten med lite salt. Häll i 3 dl skrädmjöl, allt på en gång och stöt med en pinne ned i grytan så det bildas torra klumpar. Färdigt. Ät fläsk och motti med ... Läs mer
Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan. Läs mer
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen. Läs mer
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt ... Läs mer
Recept Tag två rostböd. Tag ur det ena brödet så att endast kanten blir kvar. Ställ det urholkade brödet (formen) på det hela brödet och knäck ett ägg i formen. Om man vill kan man fästa formen med några ... Läs mer
Friluftsmat Veckans recept - nu är det är dags att lyfta fram en efterrätt. En underbar äppelpaj som kan göras på fjället där varje gram räknas eller på paddelturen där det går att lyxa lite med vikten. Läs mer
Recept Tar (førutan bløtlæggning) ungefær en kvart att tillaga, inte mycket disk och rætt begrænsad brænsleåtgång.
Lunch før 4 pers.
Ingredienser:
3-4 medelstora grøna æpplen, (helst egenhændigt ... Läs mer