Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött.
Läs mer
Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen.
Läs mer
Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader).
Läs mer
Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka.
Läs mer
Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå!
Läs mer
Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa.
Läs mer
Svampomelett passar perfekt till en soppa.
Läs mer
En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd.
Läs mer
Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås).
Läs mer
Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost.
Läs mer
Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt).
Läs mer
Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott!
Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor).
Läs mer
Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt.
Läs mer
Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla.
Läs mer
Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer.
Läs mer
Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist.
Läs mer
Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar.
Läs mer
Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning.
Läs mer
Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten.
Läs mer
För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till.
Läs mer
Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg.
Läs mer
En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle.
Läs mer
Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd.
Läs mer
En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag.
Läs mer
Många härliga utedagar ligger och väntar. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver!
Läs mer
Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska biffar, korv, stekt ägg eller en gryta.
Läs mer
En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir röran. Du kan även steka grönsakerna, mixa dem och sedan torka purén på bakplåtspapper (50 grader i ugn/torkugn)
Läs mer
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra om burgarna är halvfrysta när du steker dem, därför kan du isolera burken med t ex tidningspapper om det dröjer länge innan du äter dem. Smart!
Läs mer
Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade.
Läs mer
Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma och ta med ut.
Läs mer
Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås.
Läs mer
En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa.
Läs mer
En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du.
Läs mer
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute.
Läs mer
Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar.
Läs mer
Veckans recept är en snabb och mättande rätt.
Läs mer
Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till.
Läs mer
Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen.
Läs mer
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai.
Läs mer
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen.
Läs mer
Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga.
Läs mer