Artiklar i kategori Mat/Typ

Sida: 1 2 Nästa Sista 

Veckans macka!

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut! Läs mer

Ny bok om prepping av Niklas Kämpargård - tävla om en bok!

Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok! Läs mer

Bakad blåbärsbar

När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut. Läs mer

Bär-müsli

Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär. Läs mer

Torkad purjolök

Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt? Läs mer

Torkad tomatsås

Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött. Läs mer

Torkade hallon- och chokladrutor

Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Torkade kikärter

Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor. Läs mer

Tomatpesto på torkad tomat

Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen. Läs mer

Tonfisk med sweet chili (egen "frystorkad" rätt)

Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader). Läs mer

Torkad kyckling

Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka. Läs mer

Torkad potatis

Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! Läs mer 1

Svampcrêpes

Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa. Läs mer

Svampomelett

Svampomelett passar perfekt till en soppa. Läs mer

Tallbarrste

Te av tallbarr är uppfriskande och rik på vitamin C. Läs mer

Te av mynta

Ett par blad torkade myntablad väger nästan ingenting och tar minimalt med plats. Ett eller två blad räcker för en kopp. Häll hett vatten över bladen och låt dra ett par minuter. Du kan också lägga några blad i en termos. Läs mer

Stekt banan med ingefära

Sjukt gott. Otroligt enkelt. Lagas på stekhäll eller stormkök. Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd. Läs mer

Stekt / grillad halloumi med bröd

Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås). Läs mer

Stekta enchiladas med bönfyllning

Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost. Läs mer

Smält choklad & kex

Det är faktisk godast att doppa salta kex i chokladen, salta pinnar fungerar också bra :) Läs mer

Snabba choklad och kokoskakor

De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Stekpannebröd

Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer

Stekpannerökt abborre

Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt). Läs mer

Rökt fisk i Trangialåda

Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott! Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor). Läs mer

Rotfruktssoppa

Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt. Läs mer

Scones

Ett bröd att ha till frukost, lunch eller som efterrätt med något sött på. Läs mer

Raggmunk med eller utan fläsk

Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla. Läs mer

Råstekta rotfrukter

Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer. Läs mer

Rawbar aprikos & jordnöt

När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet. Läs mer

Rödbetssoppa

Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist. Läs mer

Pålägg av jord- eller hasselnötter

Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite svalare så håller den i mer än en vecka (i kylskåp håller den veckovis). Läs mer

Pasta med mögelost och nötter

Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar. Läs mer

Pinnbröd - grundrecept

Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning. Läs mer

Potatisomelett

Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten. Läs mer

Müslibar med fikon (bakad)

Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad. Läs mer

Nyponbar

En bra blandning av snabb och långsam energi. Läs mer

Panerad stekt ost

För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till. Läs mer

Pannkaka med choklad

Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg. Läs mer

Linser med bulgur och paprika

En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle. Läs mer

Linssoppa

Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd. Läs mer

Müsli med torrmjölk

Den här frukosten kan du äta kall eller varm. Läs mer

Krossgröt blötlagd

Riktigt mättande. De klippta kornen blötläggs för att kunna kokas dagen därpå. Gott med honung och nötter till! Läs mer

Lakritsbar

Energibar för den som gillar lakrits. Läs mer

Laxpasta

En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag. Läs mer

Kakmix på stormkök

Lätt som en plätt! Läs mer
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Sök ord i texten


 

Kommentarer

Senaste kommentarer

Kategorier


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.