Fiskars Sissipukko M95Kniv ursprungligen avsedd militärt bruk (för Finska försvarsmakten). Utseendet påminner om en kökskniv men en närmre studie visar på ett tjockare kraftigare blad, en sylvass egg och ett stabilt och förvånadsvärt bra grepp. Finns även en version med kortare blad (M07). Slidan har en smart lösning som "låser" fast kniven. Återförsäljare i Sverige: http://www.dianova-ab.se/


Tillverkare: Fiskars
 
Betyg: 4.674.674.674.674.67
(betyg 4.67 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mångsidig. Bra grepp! Bra med slida som går att fästa både i bältet och på ryggsäckens axelband.

Minus:Möjligen lite lång.

Kommentar: Har nu ägt min i 20 år och och vågar mig därför skriva en recension: Köpte min strax efter "lumpen" då jag tänkte mig behöva en kniv till "lite av varje", som att spänta ved, tälja till grillpinnar med och allt sånt där vanligt man gör i skogen med en kniv (skära av snöre till surrningar, rensa fisken man tagit upp, tälja en sälgpipa till barnen under våren).

Jag tycker kniven fungerat till allt - både sommar som vinter. Vintertid har handtaget fungerat exemplariskt - utan att man fryser om fingrarna. Vid späntning av ved tål den att slås på. Spetsen på bladet är - trots idogt användande - fortfarande riktigt vass. Att man kan bryna kniven till ordentlig skärpa med det inbyggda diamantbrynen på slidan är ett klart plus!

Det enda lilla minuset skulle möjligen kunna vara att kniven (jag har 95:an - inte den nyare) är lite väl lång och "bänglig" vid småjobb, som att rensa fisk eller när man ska fintälja sin smörkniv i ljuset av en lägereld.

Pris: 800

Plus: Lättslipad och bra grepp

Minus:inga

Kommentar: "finsk gerillakniv" Bra grepp. Lätt att få en rakbladsvass hållbar egg på varianten med kolstål. Lättslipad och rejäl allroundkniv. Funkar för såväl finare saker som "batoning".
Min viktigaste kniv

Kundservice: Casström är väldigt hjälpsamma och duktiga

Pris: 850

Kommentar: Hållbar som få , lätt att få ruskigt vass en trogen vän som man kan lita på ! Hittar du en bättre så köp den.

Plus: Vass. Rejäl.

Minus:"En stor kniv"

Kommentar: Köpte min kniv under militärtjänstgöringen i Finland.

Den skulle få ett tufft jobb att ersätta min trotjänare Marttiinin. Var först skeptisk, den var för stor, för rambo. Men sen tvingades jag erkänna att, kniven är vass, stor nog för att klyva vedklabbarna till kaminen (verkligen uppskattat), greppet är suveränt, beläggningen höll relativt bra, plastslidans låsning var pålitlig (vi hade kniven fastsatt uppochner medans vi sprang runt i skogen).

En rejäl kniv!

Liknande produkter: J.Marttiini Condor Skinner Martef
J-P Peltonen M95 Sissipuukko

Plus: Rejäl, tålig, vass, praktisk.

Minus:Har ej hittat något ännu.

Kommentar: M07 är exakt samma som M95, men tre centimeter kortare blad.
Den är otroligt vass, rejäl och skön att hålla i.
Eggen var lite osymmetrisk, men det blir bra nästa gång jag slipar den.
Jag har försökt "skärpa" till ryggen för att skrapa eldstålet med, det funkar när det blir klart.
Balansen ligger mellan pek- och långfinger (M95 var mitt i fingerskyddet).

Läderfodralet är av samma typ som till M95. Tumlåset är ursmart. Det är bara att trycka så släpper det. Tyvärr finns inte plastfodralet ännu, men det kommer.

Jag har både M95 och M07. M95 känns lite lång, men ändå inte "Rambo".

Bra kniv i prisklassen under Fällkniven.

Liknande produkter: Fällkniven F1, Mora 2000

Köpplats: JP Peltonen (direkt från fabriken)

Pris: 600

Plus: Vass!, Skönt grepp, välbalanserad.

Minus:Bladet är lätt i förhållande till längden. Inget man hugger med m.a.o.

Kommentar: Min första tanke när jag fick se den var "förstärkt kökskniv" men sen fick jag testa den live. Bladet är MYCKET vasst och handtaget är grymt skönt. Slidan har en "låsning" som håller kniven på plats oavsett hur du monterar den. Finns en kortare version (M07) som kan ses som ett billigare alternativ till en F1:a. Den har följt med ut i skogen det senaste halvåret och uppskattar den mer och mer.

 

Logga in

Tips!