Zakopane - Rysy & Gerlachovský štít

Sitter och har överhängade planer på att åka ner till Zakopane nu i november för lite vandring.
Då slog det mig att där i krokarna ligger ju såväl Rysy (Polens-) och Gerlachovský štít (Slovakiens högsta topp). Och då tänkte jag, att varför inte slå två flugor i en smäll?
Om det nu går.

Så, en kort fråga; Är det möjligt att göra detta? Finns där någon vandringsled där emellan eller måste man ner på platten först? Likaså, hur ser det ut ni i november? Är det ens möjligt att vandra där, eller krävs skidor?

Har läst en annan mycket intressant tråd om just Zakopane så det behöver inte diskuteras här, ut är mer genuint intresserad av just dessa toppar, om det är någon som sitter inne med lite kunskap och erfarenhet :)
 
För att följa med i nedanstående titta gärna på denna karta.
Jag utgår ifrån att du är medveten om att det handlar om högalpin miljö. Det har precis fallit en meter snö, varav det mesta ligger kvar över 1500 m-höjd, och man har utfärdat lavinvarning. Det ser dock ut att bli bättre just mot månadsskiftet, och har du tur kan det bli riktigt fint. I lördags blev det varmare och snötäcket håller på att stabiliseras; mycket kommer dock att ligga kvar, delvis i form av isrännor, på de höjder du tänkt dig upp till. Ge dig inte av utan stegjärn, isyxa (alt. stavar), gaiters, pannlampa och räddningstjänstens telefon lagrad i mobilen. (+48) 601-100-300 på den polska sidan, 18300 på den slovakiska).

Hela Tatra är nationalpark, med rätt strikta regler p g a det extrema turisttrycket. Bl a får man bara övernatta på fjällstationerna (de är däremot många, billiga och mysiga, serverar rejäl mat, säljer lite grundläggande proviant etc) och endast följa markerade leder; i alla fall om man inte är klättrare.

Som du ser på kartan, finns det vandringsleder upp till Rysy från både den polska och den slovakiska sidan; från Zakopane tar du lämpligen lokal minibuss mot "Morskie OKO" precis utanför tåg/fjärrbusstationen. Den får dock inte köra längre än till nationalparkens gräns. Därefter är det först ca 2 timmar litet halvtrist uppmarsch, mest på asfalt, till sjön och fjällstugan "Morskie Oko", där du ev. kan övernatta och göra toppbestigningen dan därpå. Fram till den siste oktober - jfr nedan - kan du också fortsätta över Rysy-toppen vidare till slovakiska sidan, med övernattning förslagsvis i Popradské Pleso.
Den polska sidan är mer exponerad och scramblingsbetonad än den slovakiska, och såhär sent på året är ingen av dem nödvändigtvis framkomlig överhuvudtaget. Fråga dig fram på resp. fjällstation.

1 november stänger dock den slovakiska delen av parken hela det högalpina området ovanför fjällstationerna , dvs därmed hela leden Popradské Pleso - Rysy. Är du ute såhär sent får du hålla dig till den polska sidan, dvs, gå ner samma väg som du klättrade upp. Men du kan göra flera fina turer, inkl. toppturer, kamvandringar och passövergångar, på den polska sidan, om bara väder- och snöförhållandena tillåter.

Upp till Gerlachovský štít finns inga markerade leder. Som framgår av ovanstående kan du därför inte ta dig dit, med mindre att du är klättrare eller går (säkrad) med en hyrd guide. Du kan hyra guide på hotellet/fjällstationen Sliezsky dom, som också är startpunkten. För att ta dig dit åker du lämpligen buss runtom massivet på linjen Zakopane - Poprad och stiger av i Tatranská Poljanka (jfr kartan) + går ca en timme.
Turen kan vara rätt krävande, särskilt såhär års, om du inte klättrat eller åtminstone testat lite via ferrata innan. Känner du dig trygg med exponering, kondition etc, så välj gärna den längre och lite mer avancerade varianten "Martinovka" - den har mer karaktären av kamvandring och är IMHO vackrare och mer omväxlande.
Även i detta fall beror naturligtvis möjligheten att genomföra turen på vädret och snö/isförhållandena.

Fråga gärna på, om du vill veta något mer. Det finns många youtube-klipp från dessa bägge turer, och även några gamla trådar om Höga Tatra och Gerlach här på utsidan, om du använder sökfunktionen.

Edit: Har just kollat och insett att bussen Zakopane - Poprad slutar gå den 16 oktober. Hittar inte mycket till alternativ, men det är inte svårt att lifta. Annars får man ta Morskie Oko- buss till polsk-slovakiska gränsen och hoppas på det bästa - bara någon enstaka slovakisk lokalbuss per dag trafikerar rutten på slovakiska sidan.
 
Senast ändrad:
(forts Gerlach)

Har du möjlighet att hinna före den 1/11, så kan du naturligtvis vandra över från den polska sidan till Sliezsky Dom, om Zakopane är din utgångspunkt. Du kan se flera alternativ på den karta jag länkat till; där finns också ungefärliga tidsangivelser, fjällstationer, lavinfarliga sluttningar etc. Hör dig alltid för om framkomlighet, väderutsikter etc inför resp. dagsetapp och tänk på att dagarna är korta.
Den närmaste vägen är den blå leden längs Bielovodska Dolina över det vackra passet Polsky Hreben (som också den kan vara svårframkomlig såhär års). Leden startar vid den polsk-slovakiska gränsen i Łysa Polana, där bussen till Morskie Oko stannar till.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Gustav Cronhamn Någon som varit på Rysy i Polen? Fjällvandring 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.