• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vindelälven - hela

Jag fick igår en tanke, att paddla hela, eller i alla fall stora bitar av vindelälven, som en långtur. Jag är för tillfället endast havspaddlare så det här skulle i så fall bli ett projekt. Kanske mitt livs projekt.

Frågan jag ställer här riktar sig till dig som har paddlat mycket fors och har paddlat på vindelälven...

är det möjligt?


Om det är möjligt så vill jag göra det. Det är kul att ha mål och det svenska inlandet är i mitt tycke något av det största som finns.


Tydligare frågor:
Finns det några sträckor som inte går att paddla?
Skulle det vara möjligt att ta sig förbi alla sträckor med en kort och lättsvängd havskajak, typ valley avocet? Plast är förmodligen att föredra
Om havskajak är omöjligt, finns det något sätt att göra en kompromiss, typ slalomlåda med liite packutrymme.


Tacksam för feedback så att jag vet om det är någon mening att fortsätta drömma.


MVH

Petter Willner Hjelm
 
Den lilla bit av vindelälven jag har paddlat är ren forspaddling i klass 3/4 fors vid ekorrsele ca 10-12 mil från kusten, i en stor guibåt för 7-11 man.. Det är klart det går att klara sig förbi lite smidigare än mitt i strömfåran men nog fan är det strömt alltid! Dom 2 större forsarna vi paddlade genom där var båda dryga kilometern långa..

Pappa har stuga nere vid Hemselforsen nedanför Vindeln och även där bedrivs forspaddling.

Så du får nog förbereda dig på att bli blöt om inte annat.. :)

Edit: Sen får man komma ihåg att vattenståndet varierar MYCKET i en så pass lång och oreglerad älv, vårfloden kan komma både 2 och 3 gånger.. men efter säg midsommar så börjar det blir lägre och lägre iaf..
 
Senast ändrad:
Kanotguiden har lite skrivet om Vindelälven.
http://www.kanotguiden.se/lapps/index.htm

Vindelälven övre: Ammarnäs - Gillesnoule
Vindelälven mellersta 1: Sorsele - Råstrand
Vindelälven mellersta 2: Råstrand - Rusksele
Vindelälven nedersta 1: Rusksele - Vindeln
Vindelälven nedersta 2: Vindeln - Umeälven

Däremot fattas beskrivning på delen ovanför Ammarnäs dvs från Vindelkroken om det nu var där uppe du tänkt att starta. Det är ju lite knepigt att ta sig dit med flytetyget och jag vet inte hur vattentillgången är så högt upp i systemet.

Ofarbara forsar lär det finnas men du kanske hittar information om det i länken annars är det bara att googla.....
 
Så här ser det ut vid vindelkroken:Några km uppströms blir det vattenfall.

Nerströms vid Vitnjul:och ner mot Ammarnäs är det mer farbart till Ammarnäs. Nerströms Ammarnäs vet jag inte.

Har du tänkt starta vid källflödena blir det alltså en del lyft.

Raskesven
 
Du ska såklart ha en kanadensare som är lite forsstuk på. Finns massor att välja på. Det är det enda rätta på sådana här expeditioner då du bär packning. Det känns också rätt historiskt att solopaddla en kanadensare utför älven motför att ta nåt så malplacerat som en kajak. Har sett stora delar av vindelälven och tror nog absolut att det är möjligt men du får faan inte vara rädd av dig. Man klarar otroligt mycket mer fors med en öppen kanadensare än man tror om man bara övar.
Beställ http://www.cackletv.com/canoeing/this-is-canoeing/ och se den, man blir grymt sugen då man ser filmen, den är bra på alla vis och klart värd sitt pris. Bara att beställa direkt från cackle tv..
//
 
Det måste ju vara så att 99 % är paddelbart, med tanke på att genomsnittslutningen är ca ett par promille. Vindelälven är ju också till stora delar rätt bred. Så visst blir det en och annan fors som du måste lyfta förbi om du inte är forspaddlare, och självklart gäller det att ha koll på när dessa kommer, men sammantaget kan det inte handla om några längre sträckor. Eller?
 
Tack för alla svar

Jag är tacksam för de mycket fina svar jag fått, och när jag skrev hela så menade jag inte nödvändigtvis varenda fors utan just det att forcera hela, eller så stor del som möjligt, av sträckan. Jag är också fullständigt på det klara med att det kommer att krävas en hel del mod och övning för att fixa det men det är ju fint att ha något att se fram emot.

Jag planerar att i sommar börja samla på mig älverfarenhet med något lite mer lugnflytande men ändå forsigt. Jag har sneglat lite på torneälven. Vad vet folk om denna. Jag tänker mig att den är, överlag lite bredare och lugnare. Kanske har jag fel. Kanske vill någon berätta lite om den.

För övrigt så har jag gått igång lite på kanadensaridén och om man kunde lära sig att paddla kanadensare i sig, klass II-III borde så skulle man förhoppningsvis kunna ta sig ner för stora stycken av våra stora älvar. Eller?
 
Jag är tacksam för de mycket fina svar jag fått, och när jag skrev hela så menade jag inte nödvändigtvis varenda fors utan just det att forcera hela, eller så stor del som möjligt, av sträckan. Jag är också fullständigt på det klara med att det kommer att krävas en hel del mod och övning för att fixa det men det är ju fint att ha något att se fram emot.

Jag planerar att i sommar börja samla på mig älverfarenhet med något lite mer lugnflytande men ändå forsigt. Jag har sneglat lite på torneälven. Vad vet folk om denna. Jag tänker mig att den är, överlag lite bredare och lugnare. Kanske har jag fel. Kanske vill någon berätta lite om den.

För övrigt så har jag gått igång lite på kanadensaridén och om man kunde lära sig att paddla kanadensare i sig, klass II-III borde så skulle man förhoppningsvis kunna ta sig ner för stora stycken av våra stora älvar. Eller?
Uppsala Paddlarklubb har kört nybörjarkurs i forspaddling med kanadensare.
http://www.upk.se/?p=289
 
Har bara paddlat delar av Vindeln, då som forspaddlare och tycker det verkar som en roligt ide. Visst finns det stora vatten men tror att det mesta är farbart med en forskajak. Nästan så man blir sugen på att hänga med

Mitt tips är du lär dig paddla fors och försöker dig på hela vindeln. Val av kajak får man kompromissa, bäst vore att få tag på en gammal slalomlåda, typ Perception Reflex i plast eller dy.l. Där kan man packa i bak (om du frigör sittbrunnen) samt en liten väsla mellan knänan, du får en kanot som klarar hård fors samt är snabb på slätvattnet.

Du får dock vända till UL-forumet för tips om packning. Go tur!
 
Jag tror på det soderkisen skriver. Att ge sig på hela Vindelälven måste vara helt fantastiskt.

Vi hyrde något slags plastlådor någonstans ovanför Vindeln en gång, och det var ju lite tungt motströms, men gick galant åt andra hållet!
 
En dylik färd med bärvänliga kanoter och minimal packning, behöver antagligen support då mycket tid kommer att gå till bärning och torkning. Vidare behövs trp till startpunkten. Sannorlikt för dokumentationen oxså. Vet inte om jag skulle vilja paddla fors med stora filmkameran.
Men som äventyr och projekt låter det fullt möjligt.
 
Tror du kommer få bära en del, och där man får bära är det inte lätt att bära. Antingen är det stenigt som tusan eller snårig skog. I alla fall i trakterna kring Åmsele där jag har paddlat i vindelälven. Med kanadensare tror jag forsar som trollforsarna, siksele (om jag minns rätt) och ett gäng andra i närheten kan bli jobbiga, men det är ju väldigt mycket lugnt vatten mellan dom.

Jag har å andra sidan bara paddlat fors med slalomkanot så jag vet inte hur en kanadensare står sig.

Men vad gör väl några små promenader på en 50 mil lång resa? Naturen i området är underbar. Speciellt deltalandet vid mårdsele (tveksam till namnet igen, var 8 år sen) är något man måste se om man har vägarna förbi. :)
 
Hei.
Har du fortsatt planer om å gjøre denne turen?
Vi kan i så fall møtes på der da :)
Jeg planlegger å gjøre denne turen selv i sommer. Skal da starte på Norsk side og vandre inn til de øverste delene av Vindelelven. Jeg skal paddle den i en Alpacka Packraft. Jeg reiser ekstremt lett, og raften veier bare 3 kg inkl. padleåren. Derfor er bæringer forbi dom verste forsar uproblematisk. Dette blir den 5 turen jeg gjør av denne typen. Det eneste jeg er "redd" for er disse farlige forsane som kommer brått på og som kan være veldig farlige. Derfor er jeg alltid på leiting etter lokalfolk som kjenner elven.
Når regner folk meg at den beste tiden vil være for å padle vindelelven? Juli? August?

Finnes det noen her på forumet som har kjennskap til de øvre deler av vindelelven? Jeg vurderer også å starte I laisaelven hvis denne er betre/ bedre fiske etc.

mvh
Øyvind (fra norge)
 
Jag har inte paddlat, men vandrat såväl Laisälven som Vindelälven upp till och förbi källflödena. Bra fiske i båda men mer generösa fiskemöjligheter i Laisälven. Laisälven högst upp är stenig och forsig. Lätt dock att vandra in från norska sidan. Får bära i början, sedan paddla lite. Nerströms Laisstugan kommer en extrem forsränna, men sedan blir det fint.

Det här är karaktäristiskt för Laisälven högst upp :Längre nerströms, vid Ertektjåkkå:Vindelälven är mer farbar än Laisälven högst upp, men det blir som jag nämnt tidigare en del lyft förbi vattenfall och för branta forspartier. Här är Vindelälvens källflöden, så mycket man nu ser . Kortet är taget från höjderna söder om sjöarna intill Sarvesjaureh. Vindelälven kan sägas börja och rinna iväg till vänster på kortet::Båda älvarna är fantastiskt fina. Värda bärandet.

Raskesven
 
takker for flotte bilder og bra info.

Aplacka raften er fantastisk god til akkurat denne her type bruk. Ligger meget høgt i vannet og kan manøvreres rundt det meste av hindringer. Den er en drøm å bære når det trengs.

Fisket i laisa elven, er det samme arter som i vindeln? Altså mest harr, deretter øring og med innslag av sik, abbor, gjedde osv?

Er det allment kjent at laisa elven er en betre fiskeelv enn vindeln? eller spiller tilfeldighetene like mye inn her? Når vil du tro vannstanden er på det høgeste? Midten av juni omtrent?

Takker for svar og bilder. Dom var virkelig nydelige.
 
Har paddlat 10 mil nedströms 45:an...

Det låter som ett roligt projekt! Jag kan rekommendera Vindelälven om man gillar forspaddling och långa turer :)

Jag gjorde en tredagarstur på Vindelälven förra hösten. Vi satte i kanske en kilometer uppströms där Vindelälven korsar 45:an (inlandsvägen), i närheten av Blattniksele. Sedan paddlade vi under tre dagar ner till byn Mårdsele. Jag tror det är en sträcka på drygt 10 mil och det är en av de svåraste delarna av sträckan med mest fors. Nedströms denna sektion i närheten av Vindeln lär det också bli en del bärning, i alla fall förbi Renforsen som ligger mitt i byn och är väldigt tuff.

Vi var två erfarna forspaddlare och en nybörjare på forspaddling och vi paddlade Prijons hybridmodell Combi, ett mellanting mellan långturskajak och forskajak med ett 80 liters packutrymme bak. Dessa kajaker fungerade perfekt för denna typ av paddling och jag kunde paddla allt utom Vormforsen och Storforsen. Sikseleforsen och Mårdseleforsen som är två av de större forsarna kunde jag köra i sin helhet, men då kanske man ska väga in att jag paddlat fors i 20 år. Är du dessutom ensam och inte har någon som kan rädda dig och kajaken om du simmar så måste du vara ännu mera konservativ i vad du kör. Tord som var nybörjare fick bära ganska många gånger och simmade två gånger på turen, men det gick ändå ganska bra eftersom vi kunde guida honom nerför forsarna och visa vägen, så det funkade.

Om jag fick råda så skulle jag definitivt välja samma typ av kajak igen om jag ville bära så lite som möjligt och kunna paddla så svåra forsar som möjligt men ändå överleva på slätvattnet. Renodlade forskajaker hade varit ett helvete att paddla på de över milslånga selen. Men ska man paddla ännu längre sträcka än 10 mil, t.ex. 50 mil, kan det ju vara idé att prioritera slätvattensegenskaperna och då skulle typ Prijons Yukon expedition vara perfekt. Men då får man bära lite mer än med Combi.

Jag själv skulle ha klarat att paddla sträckan i en havskajak av plast, förutom kanske Siksele och Mårdseleforsarna som jag nog valt att bära med en sån kajak. Men är man oerfaren så är det nog rätt tufft, bättre med ovanstående kajakmodeller som är betydligt lättare att manövrera.

Om du tänker paddla ensam lär det dock bli ett helvete att bära en tungt lastad kajak ensam, så jag skulle rekommendera att skaffa en kompis till projektet både av säkerhetsskäl och av rent praktiska skäl.
 
Fortsatt ikke sikkert om jeg blir alene eller sammen med noen på denne turen.
Jeg bruker 4 uker, fast tradisjon, hver sommer. Jeg har rikelig med tid til denne elven, og det er tvilsomt at jeg padler helt til enden. Når det begynner bli mye vei og hus så avbryter jeg nok. Jeg kjenner ei I Umeå så det burde gå bra.

Jeg kommer til å padle i en packraft på turen. Den er ikke fantastisk på flattvann men den er meget god i whitewater. Den største fordelen er naturligvis at den er enormt lett og kan enkelt bæres.
Ettersom jeg har god tid så prioriterer jeg ikke hurtigheten.

Her kan man se packraft i action.
http://www.youtube.com/watch?v=d5LuvLA4W08

Jeg er veldig opptatt av egen sikkerhet på slike turer. Padler i våtdrakt. Bruker hjelm og vest i alle stryk.

Er fortsatt meget usikker på om jeg starter i laisaelven eller om jeg tar vindeln i sin helhet. Fisket er viktig for meg, ettersom jeg trenger det til mat.
 

Logga in

Tips!