Vilket kupoltält?

Ska skaffa mig ett nytt 2-manna tält. Jag vill absolut ha ett kupol då jag är förälskad i dess fördelar.
En mycket viktig detalj är 2 ingångar med rymliga absider, samt ingångarna på långsidan. Har kikat runt ett tag och är nu nere på 2 möjliga kandidater: Exped Orion Extreme, samt Fjällräven Akka Dome 2. Båda verkar ha rymliga absider. Akka något lägre i höjd, men däremot något större i övrigt.
Dela gärna med er av erfarenheter av dessa och tipsa gärna om andra möjliga val. Hillebergs varianter har för små absider så de går bort. Jag accepterar en vikt på runt 3,5 kg.
Tacksam för hjälp i denna djungel.
 
Minsann, HB Allak har trots allt hyggliga absider såg jag nu. Då kan vi lägga till det i listan över kandidater. Vill hemskt gärna höra något om dessa tre tält, för och nackdelar.
Exped Orion Extrem
Fjällräven Akka Dome 2
Hilleberg Allak

Någon??
 
Jag är jättenöjd med mitt Allak men det är ganska litet om man är 2 personer med stora ryggsäckar och det regnar länge (som för två veckor sedan i Sarek). Det går väl om man har Trangia att laga mat i absiden, skulle aldrig köra toppmonterat i tältet, men inte är det gott om plats.

Tältet går blixtsnabbt att få upp om man är två och ganska snabbt om man är ensam. Väldigt funkis och tre lika långa stänger och färgmarkerade kanaler gör att det inte blir nåt klurande om vilken stång som ska vara på vilket ställe.

Jag har läst de som klagar på oväsen generellt med den tunnare väven men jag tycker att det är riktigt tyst och stadigt även i hård vind om man använder alla linor. Klart tystare och mindre "liv" inne i tältet än mitt Nammatj som jag haft stormvindar med.

Sambon gillar Nammatj 3 bättre pga mer plats då vi har hund men jag kommer att använda Allak när jag är själv åtminstone och på högsommar för möjligheterna till ventilation vid riktigt varmt väder och utsikt är helt suveräna kontra Nammatj.
 
Hallå
Har själv ett Exped orion extreme och har använt det både på sommar och vinter turer på fjällen samt när jag paddlar kajak och när jag drar till alperna och klättrar alpint. Så på det hela taget ett tält som tycker jag att det fungerar till allt. det jag själv tycker om med tältet är att det är att det är bra höjd i inner tälten, hyggligt stora apsider, lät att sätta upp själv. och ruskigt vind stabilt och alla små detaliger som där är på det så som att där är fickor/ flagor till alla tält linor så dom syns på dagen och inte trasslar i hoppa sig när man packar ner och upp det. alla linor är där reflekser i och att där är en " en hyla " inne i inner tältet där man kan torka stumporna med mera.
Om du fortfarande undrar mer om tältet så är det en masa bra filmer om det på expeds hemsida mycket se värt.
på tal om vind tålig så läs det här testet resultatet http://www.exped.com/exped/web/expe...AA031AAC3B4DF8FEC1257857003BBF73?Opendocument
hopas att det var till nytta för dig 
 
Är helt självstående ett krav?

Exped Orion:
stort och bra tält. En kompis har det och har bott i det på ett par turer. Kan tänka mig att det blir lite mer vindkänsligt än de andra alternativen eftersom det är högre. Samtidigt har man en maxhöjd på 130-140 cm, den extra takhöjden användes till ett gear loft. Självlysande påsar för staglinor som syns bra och dessutom ser till att samla upp linorna. Lite mindre detaljer än Hilleberg, blir lite pilligare om det är kallt och man måste ha handskar på sig. Kommer inte ihåg hur det låter i vind.

HB Allak:
Håller med Niklaz - bra tält helt enkelt. Det lättaste (?) helt självstående kupoltältet på den svenska marknaden. Är 1,75 m har inte några problem med att sitta rakt inne i tältet. Är nöjd med mitt eget.

Marmot Nusku 2P - ingen erfarenhet alls. Finns i en självstående version from i år.

Fristående tält (några exempel) där absiderna måste spänas ut med pinne/sten
MSR hubba bubba
Tarptent double rainbow
 
Nej helt självstagande är egentligen inget krav, dvs det är ok om det behövs ett par pinnar till absiderna. Det viktiga är nog att absiderna är av hygglig storlek samt att innertältet är tillräckligt för två pers. Jag är dock van vi ett Halti kupoltält som är mindre invändigt än de jag nämnt här. Detta har jag använt med vandringskompis och hund utan problem så jag tror att alla nämnda tält blir bekvämare. Det måste också vara ett tält där inner och yttertältet reses samtidigt så MSR, Marmot och liknande går bort helt. Ingen som har något att säga om Akka Dome 2?
 
Nej helt självstagande är egentligen inget krav, dvs det är ok om det behövs ett par pinnar till absiderna. Det viktiga är nog att absiderna är av hygglig storlek samt att innertältet är tillräckligt för två pers. Jag är dock van vi ett Halti kupoltält som är mindre invändigt än de jag nämnt här. Detta har jag använt med vandringskompis och hund utan problem så jag tror att alla nämnda tält blir bekvämare. Det måste också vara ett tält där inner och yttertältet reses samtidigt så MSR, Marmot och liknande går bort helt. Ingen som har något att säga om Akka Dome 2?
På Marmot Nusku reses inner- och yttertältet samtidigt. Det är väldigt likt Fjällräven Akka Dome, fast något lättare och billigare. Viktskillnaden (speciellt på 3P-modellen) och att det var lite billigare än Akka avgjorde till förmån för Nusku för mig. Hade jag varit gjord av pengar hade jag kanske valt ett Hilleberg istället.

Kan också tipsa om att Addnature har en tältkampanj nu i sommar där man får ett presentkort på 1000 kr om man köper ett tält för mer än 4000 kr.

Tyvärr har jag ingen mer info om Akka Dome.
 
Men hur är det med yttertältet på Marmot Nusku? Har hört från flera håll att de slutar ganska högt ovanför marken vilket jag tycker verka vara mindre lyckat vid kraftigt regn, annars verkar det vara ett bra alternativ.
 
Men hur är det med yttertältet på Marmot Nusku? Har hört från flera håll att de slutar ganska högt ovanför marken vilket jag tycker verka vara mindre lyckat vid kraftigt regn, annars verkar det vara ett bra alternativ.
Ajdå, hoppas att du har fått fel information! För jag vill inte heller att det skall sluta för högt upp (lämna en glipa till marken alltså). Vad jag har läst skall tältet vara lämpat för blåsigt och ruggigt väder och då bör det ju gå långt ner. Och det ser ut så på bilder också. Se nedan.

Du har inte möjligen blandat ihop Nusku med tälten i MSR Hubba-serien? Åtminstone de billigare varianterna av Hubba med innertält i nät har tydligen ett yttertält som inte går så långt ner. Det, plus att innertältet i nät gjorde att det "billigare" Hubba gick bort för mig, och det dyrare tyckte jag var för dyrt.


X_MARMOTNUSKU3P.jpg

Tältet jag precis beställt, Marmot Nusku 3P

Jag bör få mitt tält imorgon och skall troligen ut och använda det redan på kvällen här i skärgården i Bohuslän så jag kan återkomma med mer info nästa vecka när jag är tillbaka
 
Nej, det har förekommit diskussioner här på forumet kring Marmots något korta yttertält, därav blir jag skeptisk. Priset är ju däremot väldigt plånboksvänligt. Beslutsångest, fast just nu lutar det nog åt Orion Extreme
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
inenuttuh Söker kupoltält - 2p / 3 säsongs - Bo och sova 2
BomanR Kupoltält för fjällen 1 vuxen 2 barn ! Bo och sova 6
pajaflow Kupoltält ? Bo och sova 6
Gillen Tältfråga (kupoltält). Bo och sova 25
Modular Kupoltält med 'bredd' på minst 180cm... Bo och sova 18
The Crow Hillebergs kupoltält Bo och sova 20
Gråbuse Vilket kupoltält för kajakning+vandring? Bo och sova 8
utesälen Pulkapåse till kupoltält Bo och sova 5
TheDude Från tunneltält till kupoltält? Bo och sova 18
medic kupoltält Bo och sova 2
perfogelberg Söker lätt enkelt luftigt kupoltält. Bo och sova 13
bengtolovlarson Vilket är bästa 2 mans kupoltält? Bo och sova 24
anna.kristiansson 3-pers kupoltält till paddling? Bo och sova 12
hbgsnix Kupoltält Roskilde (Biltema) Bo och sova 10
akta 2p Kupoltält med absid Bo och sova 8
macgunde 2-3 personers kupoltält sökes Bo och sova 48
emil.s Sökes: Kupoltält, 1-2 mans, "smidigt", 2-3000kr Bo och sova 5
SafeSurfer Nytt kupoltält för två, HB tarra eller staika? Bo och sova 7
bollstuds Vålå Dome II, Problem med uppsättning Fjällräven kupoltält Bo och sova 12
tranemoandy hjälp vid val av hilleberg kupoltält Bo och sova 10
EagleOwl Självstagande kupoltält på klippor, 2p med hund Bo och sova 6
avslutad130206 Kupoltält 1-2 mans Bo och sova 9
tobielis Kupoltält från Holmeslet Bo och sova 7
KillerKaninen Kupoltält Bo och sova 49
KillerKaninen Kupoltält Bo och sova 9
Fibbe Tips på kupoltält! Bo och sova 6
ebba00 tips på kupoltält Bo och sova 11
ErikTheViking Var får man tag på stora kupoltält Bo och sova 6
Kupoltält... Bo och sova 6
Kroppe 3-mans kupoltält? Bo och sova 3
karlsson Everest Hexagon kupoltält någon? Bo och sova 0
stina30 Tunneltält eller kupoltält Bo och sova 2

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...