Vilken utrustning behöver jag?

Har just fått erbjudande om fjälltur i vinter. Kommer äntligen att få ändan ut vagnen och skaffa mig utrustning - kanske nytt, kanske begagnat. Men hjälp mig! Vad måste jag tänka på både när det gäller skidor, stavar, bindningar och pjäxor?
 
Det är ju väldigt svårt att svara på.

Första frågan är nog hur mycket packning ni kommer ha med er. Dvs kommer ni att bo i tält eller i stuga. Kommer ni att köpa mat utefter vägen eller ha med er allt från början. Detta tillsammans med om du gillar pulka eller inte styr ju om du använder pulka eller ryggsäck.

Om ni bör i stuga behövs ingen speciell sovsäck. En del tar inte ens med sig sovsäck utan kör med sidenlakan. Vid tältning är det ju vintersovsäck som gäller.

Om ni bor i stuga kanske inte heller köket behöver med. Utan en termos varmt räcker kanske?

Vad gäller skidor så är det även där en djungel. Vad vill du använda dem till? Skall du åka på fjället är det bra med stålkant. Skall du använda dem mycket utför också, eller är du en dalkrypare? Jag är det senare och har ett par breda fjällskidor med stålkant och Salomons binding och pjäxor.

mvh Christian
 
jepp.. svårt med så lite info.. gäller det begagnat från vita blixten på överskottet eller nya med stålkant enl. Christian.. Berätta mer, undrar du om kläder, ryggor och pulkor oxå?
 
OK. Mer info

Det blev lite hastigt det där. Frågan handlar bara om vad jag ska ha "på fötterna" - alltså skidor och pjäxor. Jag är 175 cm.
Annars handlar det om stugtur, ryggsäck och vi har med all mat.
 
Jag åker på Tegsnässkidor (Rajd)7 1/2 fots, pjäxorna är Lundhags Husky, känga med filtsko. Kängorna har jag haft i fem år, det bästa jag köpt, varma och bekväma och mycket slitstarka. Under fysisk aktivitet klarar mina fötter kylan vid 25-30 minusgrader. Sen vid vinterlägret byter jag till ett par Sorelskor, det finns nog inget varmare.
Peter
 
Alternativ användning

Förutsatt att pengar är en begränsad resurs tycker jag det är rimligast att välja bindning och delvis skidor efter alternativa användningsområden för skorna. Bra skor är dyra, men ofta värda att satsa en slant på. Därför är det bra ifall de också har ett alternativt användningsområde, annars blir det väldigt mycket pengar för bara en vecka om året. Med det resonemanget i bakhuvudet tycker jag det finns två alternativ som framstår tydligare.

1. Alternativ användning: långfärdsskridskor, leder till ganska lätta skor, tåbindning på skidorna och inte alltför tunga skidor med en hel del spann.

2. Alternativ användning: telemark, leder till plastpjäxor (ex.vis Scarpa T2) och kabelbindning som i sin tur tillåter lite bredare skidor.

Båda varianterna funkar i fjällen. Personligen väljer jag plastpjäxor, för jag tycker det är varmare och skönare, men smaken är delad.

(/nils)
 
Vita blixten

Jag tycker du ska införskaffa ett par Vita eller Bruna blixten för en 50-lapp på Ö&B om du inte har åkt förut. För har du aldrig åkt på tur förut så vet du inte om du kommer att gilla det och då är det dumt att gå o handla dyr utrustning som man sedan inte använder. Ett par försvarets skidor med tjärvalla duger i dom flesta lägen och är utmärkta turskidor.
 
Re: Vita blixten

Islet; sa:
Jag tycker du ska införskaffa ett par Vita eller Bruna blixten för en 50-lapp på Ö&B om du inte har åkt förut. För har du aldrig åkt på tur förut så vet du inte om du kommer att gilla det och då är det dumt att gå o handla dyr utrustning som man sedan inte använder. Ett par försvarets skidor med tjärvalla duger i dom flesta lägen och är utmärkta turskidor.

Efter en värnpliktstid i övre Norrland som spännde över två vintrar med tillhörande snö och skidåkning så kan jag från hjärtat säga en sak: För guds skull köp inte Vitablixten skidor om du ska på din första vinter tur!

Precis som föreslagits tidigare tråden så rekomenderar även jag att man hyr utrustningen om det är första gången man ska ut på vinterfjället och inte vet om man kommer att använda grejerna vid fler tillfällen. Upplevelsen att ta sig fram på riktiga skidor i fjällen ligger ljusår från den upplevelse man får av Vitablixten. Vist går det att få till telissvängar i utförslöporna med Vitablixten men då får man allt villja bra mycket, på det hela så är skidan väldigt otymplig och tråkig.

/Jesper
 
visst går det!!

Jag förstår inte varför du och många andra ser ner så hemskt på försvarets träskidor. Jag kan tala om följande. Jag gjorde min första vintertur i fjällen i februari med omväxlande temperatur och väderlek. Jag hade införskaffat ett par bruna blixten med stålkant för 50 spänn eftersom jag inte visste om jag skulle tycka om denna aktivitet. Dessa tjärvallade jag innan och sedan hade jag med mig ett par olika fästvallor i fickan under turen och jag lovar: Dessa skidor funkade utmärkt!! Minst lika bra som de plastskidor några av de andra deltagarna hade hyrt inför turen.
 
Re: OK. Mer info

MAJJEN; sa:
Det blev lite hastigt det där. Frågan handlar bara om vad jag ska ha "på fötterna" - alltså skidor och pjäxor. Jag är 175 cm.
Annars handlar det om stugtur, ryggsäck och vi har med all mat.
Mina första stugturer genomfördes med mina gamla vallningsfria löparskidor (inte ultrasmala rejsinglagg) från högstadietiden. Lägg därtill begagnade pjäxor och dito stavar så kommer du undan riktigt billigt. Nu, när jag insett att jag gillar vinterturer så har jag skaffat "riktigare" utrustning, men nog gick det helt OK att åka på ovanstående.
 
Re: OK. Mer info

MAJJEN; sa:
Det blev lite hastigt det där. Frågan handlar bara om vad jag ska ha "på fötterna" - alltså skidor och pjäxor. Jag är 175 cm.
Annars handlar det om stugtur, ryggsäck och vi har med all mat.

Jag har åkt på billiga löparskidor från Fliesbergs, Hvita Blixten och olika fjällskidor bl a Åsnes Rago.

Löparskidorna funkar kanon på hård snö, lätt och snabb framfart, rekommenderas för ledåkning typ Kungsleden Abisko-Nikka på påsken. De med stålkant biter bra i skavlarna men kan vara tunga vid "vanlig" åkning, däremot funkar de överallt och bättre än löparskidorna utanför lederna.

Blixten är riktiga snömaskiner och kan användas överallt! De excellerar i torr, kall och djup snö. Våt snö är för Hvita Blixten som Krypton för stålmannen, tjäran försvinner och skidorna tappar spannet. Det går att tjära med ett friluftskök men är lite bökigt. Spannet kan hålla om du är noga med att sätta dem i spänn på kvällen.

Alla funkar alltså att använda men ger lite olika upplevelse :).

//J
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
M.Sundberg Vilken bindning på nis-platta? Turskidåkning 4
johan5588 Vilken bindningstyp är detta? Turskidåkning 9
wedlund Vilken sida av Sjpietjavjåhkå? Turskidåkning 3
qwert vilken bindning ska jag välja magnum eller vanlig? Turskidåkning 2
BD6 Vilken nerfart till Beisfjord ska man välja? Turskidåkning 4
joakimkarlsson1022 Vilken pulka ska jag välja? Turskidåkning 44
saraabeiramar Vilken sträcka för 8 dagar? (Inte Abisko - Keb) Turskidåkning 22
vikke.royale Barnpulka - vilken är bäst? Turskidåkning 3
Davva2 Vilken längd/bredd på Rajdskidan? Turskidåkning 8
rispalt Vilken pulka för 7-10 dar på fjället? Turskidåkning 11
Skidkung Vilken bindning till dessa skor? Turskidåkning 4
Sjobbe Vilken bindning? Turskidåkning 3
Naturelover vilken stav tycker ni? Turskidåkning 6
Uboat Vilken telemarkspjäxa för turåkning? Turskidåkning 2
Jürgen Vilken vår! Turskidåkning 2
G.Stam Vilken klubb för Vasalopp Turskidåkning 0
gundj Vilken Salomonbindning? Turskidåkning 3
rucka Vilken karta till Narviksfjällen+stugnyckel? Var köpa? Turskidåkning 6
skojten.net Vilken spade? Turskidåkning 4
udden Vilken andningsmask Turskidåkning 2
Franz321 vilken omrade är bäst för skidtur? Turskidåkning 11
Aragorn Stavar-vilken längd? Turskidåkning 10
Luffarn Vilken kabelbindning? Turskidåkning 10
Vilken skida Rago eller E99? Turskidåkning 2
guhj Gå på tur på randonée-utrustning, för jobbigt? Turskidåkning 7
peterparnes Utrustning Turskidåkning 13
ajn Utrustning för spårpreparering Turskidåkning 3
Roger J Val av utrustning Turskidåkning 6
kalleka Utrustning för turskidåkning i Italien? Turskidåkning 0
zeilon vintertur, utrustning... Turskidåkning 5
Jonas.O utrustning? Turskidåkning 2
Henke Nybörjarfrågor om utrustning Turskidåkning 4
viktore Behöver man inte valla sina Åsnes Amundsen ? Turskidåkning 8
Niludde HJÄLP, behöver tips på bra skidskor (BC)... Turskidåkning 4
Valpish Tegsnäs skidor behöver lite hjälp. Turskidåkning 19
StellanK Behöver man stighudar på kungsleden Turskidåkning 18
peter1969 Behöver tips på ett bra område.... Turskidåkning 0
Medon Behöver lite tips och råd inför köp av turskidor Turskidåkning 19
DavidS Behöver råd om bindning Turskidåkning 3
Picea Nu är det snart vinter, och jag behöver nya skidor... Turskidåkning 3
majjen Hur stor pulka behöver jag? Turskidåkning 10
Staffan Andersson Behöver input... Turskidåkning 0
tango När behöver jag stålkant på turskidor mm? Turskidåkning 19
tibloc Behöver hjälp/råd,tips! Turskidåkning 3
O.Olsson Nybörjare behöver hjälp för att köpa ett vinterkit Turskidåkning 3
Granbacken Nybörjare som behöver hjälp Turskidåkning 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.