Vilken cykel???

Hej!
Har planer på att köpa min första riktiga cykel nu till våren. Är 21 år och har inte cyklat särskilt mycket tidigare men tänker åka Vätternrundan till nästa år. Nu behöver jag en cykel som går hyfsat smidigt att cykla landsväg på och dessutom som jag kan använda vid cykelsemestrar med packning. Vad ska jag tänka på vid valet av cykel? Det kanske kan behövas två sorters hjul också att byta mellan?? Vill max lägga ut 10 000kr på en komplett utrustning.
Någon som har bra köptips eller andra råd?!!

Tacksam för alla svar! / Ingela
 
Hybrid?

Det finns en del liknande frågor här, som behandlar frågan.

Men om du vill ha en cykel förberedd för semesterpackning ska du kolla att det finns förberedda fästen för pakethållare bak och fram (en bit ned på framgaffeln). Det borgar åtminstone för att tillverkaren tänkt sig att cykeln ska palla lite extravikt.

Sen vill du cykla landsväg, Vätternrundan osv. Då kan det räcka att byta till ett par mer lättrullade däck, lite smalare och mindre mönster. Cykelhandlaren kan hjälpa dig hitta rätt.

Rena touringcyklar brukar vara sällsynta i Sverige, och en racercykel blir ofta för klen för semestercykling. En anpassad MTB kan funka, men själv fastnade jag för en hybrid när jag var ute och letade cykel förra våren.

Om du vill köpa en cykel som kan hänga med ett tag ska du leta efter en med lätt och stabil ram. Hög kvalitet på ramen, alltså. Om sen komponenterna håller lite lägre kvalitet kan du alltid uppgradera när du vill och har råd. Deore brukar rekommenderas som bra nivå på komponenter.

Provcykla ett antal modeller innan du bestämmer dig. Tjejer behöver ofta ram med kortare överrör, och cyklarna är byggda lite olika, så det är viktigt att testa så den inte blir för lång framåt.

Försök hitta ett styre med många positioner för händerna så att du kan variera sittställningen (själv kör jag med ett butterflystyre, även kallat kröken, typ holländsk touringmodell som ser ut som en liggande trea). Likaså kan ställbar styrstam vara bra om du vill sitta lite mer upprätt.

En bra sadel är ett måste. Det är personligt. Prova dej fram, om inte den som medföljer cykeln känns bra, byt upp dej!

Pedaler: jag tycker spd på ena sidan och vanlig på andra sidan är bra. Då kan man dels cykla med vanliga skor om man bara ska till affären, och med riktiga cykelskor när man ska på längre turer.

Hoppas du kommer en bit på väg med detta. Hör av dej om du undrar över något mer!

Hälsn Eva
 
Fri-skis; sa:
Hej!
Har planer på att köpa min första riktiga cykel nu till våren. Är 21 år och har inte cyklat särskilt mycket tidigare men tänker åka Vätternrundan till nästa år. Nu behöver jag en cykel som går hyfsat smidigt att cykla landsväg på och dessutom som jag kan använda vid cykelsemestrar med packning. Vad ska jag tänka på vid valet av cykel? Det kanske kan behövas två sorters hjul också att byta mellan?? Vill max lägga ut 10 000kr på en komplett utrustning.
Någon som har bra köptips eller andra råd?!!

Tacksam för alla svar! / Ingela

Hej Ingela!

Att hitta en cykel som kan kombineras för Vätternrundan och cykelsemestrar är inte särskilt svårt. Jag håller med föregående talare om att en s.k HYBRID är ett bra val. Därför att: Stora 28 tums hjul (rullar bra), rejält med växlar och inte alltför "race-ig" - den funkar liksom till allt.

Vet du om att du i framtiden kommer att göra långa turer med mycket packning så tänk då som sagt på att framgaffeln gärna får ha lödda fästen för pakethållare fram och gärna en riktigt rejäl pakethållare bak. Fast pakethållaren tar du ju (naturligtvis) bort inkl. stänkskärmar när du ska cykla Vätternrundan.

Du behöver faktiskt inte nödvändigtvis byta däck mellan Vätternrundan och cykelsemestern om dom är släta, men ett par smala "slicks" är en fördel på VR. 28-tums hjul är "optimalt" för både semester och Vättern, så det finns ingen direkt anledning att byta. Viktigast här är att det är stryktåliga hjul (gärna "dubbelbottnade") med många ekrar så att dom inte säckar ihop när du packar på väskor.

Jag har kört Vättern, MTB-Vättern och cykelsemestrat med samma cykel - en MTB med stålram utan dämpare och s.k "skitkomponenter". Det har gått hur bra som helst. Men kanske är det lite som humlan - den vet inte om att den inte kan flyga. :)

Kolla märken som Merida och Crescent.

Läs mer på (!!!) och lycka till:

http://www.frilufts.se/uppsala/tips/mtb/touringcykling.html
 
Funderar......

... på samma sätt som du. Tänkte hitta en cykel som är lämplig för en långtur och VR. har fastnat för Cresent Niak, drygt 9000:- vet ej om det är den bästa men jag tror den duger gott.....
Någon annan som har annan uppfattning?
 
Jag köpte en Nishiki Hybrid Pro på rea i höstas och har nu hunnit köra ca 75 mil på den. Den har fästen för lowriders (tror jag att det heter) och pakethållare. Ramgeometrin ligger nämare racer än standard och är lite tyngre och robustare än en racer. Jag har den till motionscykling på asfalt och tänker begå min Vättenpremiär på den i år. Det är en salig blandnig mellan olika komponenter, men för mej har det funkat bra. Bakväxeln är Tiagra, framväxeln är C201, växelreglageen och baknavet är Alivio, framnav och bromsar heter Litech, fälgarna heter Rigida Zac och vevpartiet heter Suntour osv. Om man byter strystam till en som har justerbar vinkel, blir den förmodligen en bra turcykel, som det är nu sitter i alla fall jag för framåtlutad för att det ska kännas bekvämt för långsammare långturer typ cykelsemester. Möjligen har den för kort hjulbas för att vara riktigt lämplig som turcykel.
 
Jo, det blev faktiskt en Nishiki Hybrid Pro för min del också, och måste säga att jag inte har ångrat mej hittills åtminstone.. Bara lite ovant att sitta fast i tramporna, när man inte är van!! Fast man lär sig väl...

Tack för alla tipsen jag fick! Gött med hjälpsamma människor!
 
Skeppshult

Mitt råd är att du ska välja en cykel från Skeppshult. Det enda du behöver tänka på är vilken cykel du får behålla. Högsta möjliga kvalite och lägsta möjliga stöldrisk. Du har ingen som helst nytta av en fin cykel som försvinner vid första tillfälle du använder den. Det räcker med ett toabesök och den är spårlöst försvunnen. Det händer dagligen.
Cyklar från Skeppshult är inte av högsta kvalite, de är inte coola och de väcker ingen uppmärksamhet.
Du "bara" fungerar utmärkt och med ett bra lås typ Abus så får du behålla den.
 
Varför växlar?

Varför vill folk ha cyklar med så många växlar?
Visst, man kan lättare ställa in en optimal växel för olika "fören" och motvind men hur bra håller växlarna i längden? Om man ser på de flesta cyklar av den sorten som rullar omkring på stadens gator gnisslar och gnekar de flesta och oftast fungerar de ej som de ska. De flesta har ju varken vett eller kunskap att sköta om sina cyklar.

Särskilt om man ska långfärdscykla är det ju viktigt att minimera haveririskerna och där är väl ändå växlarna en svag punkt!?

Jag tycker att 7 växlar räcker gott nog.

-Per Wiklund
 
Touring eller Cross

Fri-skis; sa:
Hej!
Har planer på att köpa min första riktiga cykel nu till våren. Är 21 år och har inte cyklat särskilt mycket tidigare men tänker åka Vätternrundan till nästa år. Nu behöver jag en cykel som går hyfsat smidigt att cykla landsväg på och dessutom som jag kan använda vid cykelsemestrar med packning.

Vettiga cyklar som täcker dina behov är t ex cyclocrosscyklar men det kan vara svårt att komma under 10.000 för en komplett utrustning.

En begagnad touringhoj med bockstyre och justa växlar kanske är det bästa alternativet.

Det finns mycket skrivet i tidigare trådar om annat att tänka på i sammanhanget.

Sök på t ex cyclocross touring audax. En trevlig bok med tips är Long Distance cyclists handbook.

Lycka till Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
majjen Jag vet inte vilken cykel jag vill ha / behöver Långcykling 28
colan Vilken cykel? Långcykling 6
Sjolidens Vilken Cykel? ? Långcykling 8
rimn Vilken cykel för långfärdscykling? Långcykling 32
Konstantin2004 Vilken typ av cykel behöver jag? Långcykling 24
liquidmonkey Vilken Cykel använder du? Långcykling 1
Erk Vilken cykel till Kebb? Långcykling 7
rubing Vilken cykel ska jag välja? Långcykling 4
koaladaniel Vilken cykel till Vätternrundan? Långcykling 7
trekknekk Cykla Gbg–Sthlm – vilken väg? Långcykling 6
olaab Vilken cykelväg i Skottland, Inverness - Dundee? Långcykling 0
niking Vilken ny styrstångsväska rekommenderas? Långcykling 6
Henrik.nu Vilken storlek på Surly LHT Långcykling 10
easker Vilken väg ska jag ta genom Norrland? Långcykling 9
monnes Vilken Långfärdscykel? Långcykling 2
saclawes Vilken försäkring? Långcykling 0
pergit Vilken sträcka mellan Vånga och Örkelljunga? Långcykling 3
Larseman Försäkring och vilken typ Långcykling 16
lisen82 Vilken är bästa cykelpumpen? Långcykling 9
bikeforfuture Vilken Styrväska? Långcykling 12
PierreOdengard Vilken månad att bege sig? Långcykling 6
kultingen Köpa pulsmätare för bland annat cykling, vilken? Långcykling 3
qonzo Vilken hybrid? Långcykling 4
henrikboquist Vilken touringcykel ska jag välja Långcykling 17
federsel Vilken av dessa cyklar ska jag välja Långcykling 5
jimpaw vilken mm gräns klassas som vattentät på tält ? Långcykling 6
anghan Hybridcykel till tjejvättern, vilken ska jag välja? Långcykling 6
heinzehlers Vilken är bäst i Uppsala? Långcykling 4
avslutatmedlemskap0601 Vad säger lagen om cykling? vilka vägar, vilken sida? Långcykling 38
SvampTramp Vilken ramstorlek ska jag ha? Långcykling 8
bergholm 40 mil på MTB. Vilken utrustning? Långcykling 43
Pask Vilken PC-kedja? Långcykling 2
Jonas P Vilken?? Långcykling 4
stellan Vilken storlek Långcykling 2
Max.M Cykel kompis sökes! Långcykling 0
G.Kraft Cykel och tåg Långcykling 1
MartinLA Ny cykel för kortpendling - stål/alum mm? Långcykling 2
johannab92 Uppsala - Västkusten på cykel i sommar Långcykling 5
spillevink Cykel på tåg Långcykling 40
olaab Packfickor till cykel? Långcykling 1
Lea262 Upplev naturen mellan Malmö och Mörlunda på cykel Långcykling 0
Worldcitizen Cykel Sällskap Långcykling 0
skogshovet Cykel genom Östeuropa (med omnejd) Långcykling 2
rullians På cykel till Frankrike+ Långcykling 0
Fröllan På cykel till Wien Långcykling 10
Thunder91 Göteborg till Jotunheimen på cykel Långcykling 3
Linus_G Cykla i latinamerik Långcykling 6
JorgenB Kåpa till vanlig cykel Långcykling 9
SeekOut Hjullager till gammal cykel Långcykling 13
Minette förslag på cykel Långcykling 7

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...