Verktyg och första förband vid fjällvandning

Köpte siktkompass så har man alltid spegeln med sig. Sen är den grym att navigera och ta ut positioner med.

Det lilla jag tvättat i fält har jag hängt i tältlinan som sätts extra högt i en björk. Plantorka på stenar går också.
 
Jag får kliande små vätskeblåsor av den bruna tejpen av märket Leukoplast, tror att det är klistret jag inte tål eller så blir det för tätt? Du får inga såna problem av Strappal?
Låter exakt som de utslag jag brukade få av typ spännen till billiga klockremmar, när de blev fuktiga och släppte ifrån sig metallsalter. Men nej, inte av Strappal, och jag har den på i veckor eftersom jag inte klarar mig utan skavsår annars. Å andra sidan är det ingen garanti för att inte någon annan får blåsor av samma klister. Jag har dessutom hört att kvaliteten på tejpen kan skifta inom vida gränser, eftersom de tillverkas i många länder. Har dock själv inte hittills råkat ut för någon dålig rulle.
 
... Men nej, inte av Strappal, och jag har den på i veckor eftersom jag inte klarar mig utan skavsår annars. Å andra sidan är det ingen garanti för att inte någon annan får blåsor av samma klister. Jag har dessutom hört att kvaliteten på tejpen kan skifta inom vida gränser, eftersom de tillverkas i många länder. Har dock själv inte hittills råkat ut för någon dålig rulle.
Jag är nöjd med ditt svar, tack för att du delar med dig!
 
Varning för ojämn kvalitet på Strappal idrotts/skavsårstejp

(...) Jag har dessutom hört att kvaliteten på tejpen kan skifta inom vida gränser, eftersom de tillverkas i många länder. Har dock själv inte hittills råkat ut för någon dålig rulle.
Nu har jag... :(
Alldeles för mycket klister, skidstrumpan fastnade och det blev mitt livs första skavsår under skidåkning.
Känn på rullen, innan ni ev. köper - det skall inte kännas det minsta klistrigt.

Men, nöden är uppfinningarnas moder :). Här är knepet:
Råkar man ut för alltför klistrig tejp utan möjlighet att skaffa ny, fixar men detta genom riklig infettning av tejpförbandets utsida med vad man nu har till hands (helst vattenfritt): solstift, vaselin, arméns sårsalva etc. På det sättet sitter tejpen fortfarande bergfast på huden, utan att fastna i strumpan.
 
Här kommer en liten novell...

Jaha, nu upptäckte jag en lite äldre tråd som jag tyvärr inte har sett förut… Men den här tråden har avhandlat en hel del teman som jag verkligen brinner för - dessutom så känner jag plötsligt att jag har mer att tillföra forumet i stället för att hela tiden ställa 'dumma' frågor – så jag vill verkligen ursäkta på förhand om jag spinner iväg för långt (för det här kommer inte att bli kort). Jag ska åtminstone försöka kategorisera mig.

TEJP:
Hmm, jag frågar som vi brukar fråga när det gäller tält och ryggsäckar; till vilket användningsområde?!?
Ska ni stabilisera onda kroppsdelar etc så ska ni ha en stel tejp utan stretch, den som i dagligtal kallas coachtejp. Vit, 3-5 cm bred, ytterst varierande kvalitet. Att kunna tejpa upp en skadad kroppsdel kräver viss träning, annars blir det tyvärr så att man lätt får skavsår av tejpen i stället.
Mindre ärr kan hållas ihop med det mesta; coachtejp, kirurgtejp, silvertejp. Ja för övrigt, 'kirurgtejp' är inte en produkt, det är ett samlingsnamn på olika tejper som används inom sjukvården, användningsområdet är att hålla fast kompresser, bomullstussar, och evt små sår (om man inte har steri-strips till hands). Kirurgtejpen är oftast inte elastisk, då det är lättare att det uppstår sår på känslig hud om den böjs och sträcks. Ska ni hålla ihop större sår så behöver ni något med stretch i, men är ni intresserade i att få ett bra resultat (fint ärr) så rekommenderar jag lång träning, kom ihåg att komprimera samtidigt för att stoppa blödning…

Om vi nu pratar 'sportstejp'/'idrottstejp'/'coachtejp' så ja, Strappal är bäst. Den har ett klister som faktiskt sitter, jag har använt den på de allra flesta ställen på kroppen (inte alla ;) ) under hårda idrottsövningar, och även om jag har varit dyngblöt av svett så har den suttit kvar. MEN, som Joanna nu så smärtsamt har erfarit, så är nackdelen att den kan vara så 'bra' i klistret att den sätter sig mer i sig själv än i underlaget, och därmed korvar ihop sig -> ojämnheter -> grogrund för skavsår. Testa när ni köper rullen genom att dra ut 5-10cm; om ni ser små klumpar av tejpklister som har sitter kvar, liksom på ovansidan av tejpen (det har alltså lossnat ifrån själva klistersidan) så lägger ni tillbaka den och väljer en annan.

Elastisk linda:
Anser jag vara ett SÄRDELES underskattat hjälpmedel! Bortsett ifrån att den är ett måste vid alla djupare skär-/hugg- och stickskador, så vet att vid övertramp, ledskador, muskelskador, etc så SKALL elastisk linda vara primärbehandling! Vid alla skador uppstår en blödning i vävnaden, och det är den blödningen som efter hand skapar svullnad, smärtor och förlängd konvalescenstid. Det är alltså den svullnaden vi ska försöka 'kväva i sin linda' (hohoho). En tejp hjälper inte på nämnda blödning, den stabiliserar bara en skadad led. Jag har två mindre lindor i mitt förband; av märket Rosidal, 6cm×5m, 55g/linda (köksvågen hemma). De fyller en ovärderlig funktion om olyckan skulle vara framme. Har man en ordentlig linda och gör ett korrekt primäromhändertagande så kan det väl vara att man inte behöver en tejp till att stabilisera skadan efteråt. ;) Till och med vid frakturer så är den elastiska lindan det som håller fast en provisorisk spjälk och också begränsar svullnaden.

Plåster?
Ja, behöver man det? Jag tycker det! Först och främst så är ni inne på något med sårrengöring, och jag ska erkänna att jag inte bryr mig riktigt hur ni gör rent såret - BARA NI GÖR DET. De små desinficeringslapparna är små. lätta och fina, men tvål och vatten går lika bra. Måste ni dock tvätta bort lite större blodmängder så är sprit värdelöst, då är det endast tvål och vatten som gäller. Tanken att använda desinficeringslapparna som plåster köper jag inte alls – de absorberar inte blödningen bra nog.

Mediciner:
Alvedon och Ipren är generellt goda vänner (gärna tillsammans), antingen man har träningsvärk, skavsår, ’skallebank’, bryter ett ben (ja faktiskt!) eller vad som måtte uppstå. Voltaren är det inte alla som tål (magsår!), Treo kan funka men bör ju inte användas vid skador då det ger en viss ökad blödning (acetylsalicylsyra hämmar blodplättarnas bindningsförmåga til varandra). Imodium borde däremot vara med *ingen kommentar om varför*.
Vätskeersättning har jag ingen egentlig uppfattning om mer än att man ska försöka eftersträva en isoton osmolalitet (ca 280 mosmol/kg). Dricker man en hyper- eller hypoosmolal lösning så kan den faktiskt störa vätskebalansen mer än hjälpa den. Jag råkar för övrigt ha Resorb i packningen just nu men kan varken argumentera eller förklara över varför jag har just den... däremot innehåller de flesta C-vitaminbrustabletter konstgjort sötningsmedel, som jag personligen avskyr.
Jag tycker nog också att salva/’smörja’ hör in under mediciner… precis som Joanna så tycker jag att Försvarets Hudsalva duger – nej förresten, jag tycker att den är KANONBRA! Små hudlesioner, läppar, etc etc, alla mår bra av den :)

ÖVRIGT:
Annars vill jag påpeka att jag är både personligen själaglad och yrkesmässigt lugnad att ingen har föreslagit varken antibiotika eller sutureringsutrustning (att sy sår med alltså). Jag är likväl tvungen att nämna mina tankar om detta.
Antibiotika: Om du vet exakt vilken sorts AB du ska använda till vilken sorts infektion du har (lunginflammation, sårinfektion, sårskada, UVI, etc etc), och om du har tillgång till en fullständig kur som kan fullföras i alla 3-10 dagar (beroende på alla parametrar) – så jodå, varsågod. Om du inte uppfyller samtliga kriterier så är det STOPP.
Suturer: Om du kan svära på att du kan göra rent såret sterilt, alltså helt sterilt, operationssterilt, och dessutom att du kan hantera nål och tråd på ett vettigt sätt så ok, varsågod. Men, jag vill hellre uttrycka mig så här: Har du en sårskada som är 'för stor' – så är turen över! Så i stället för suturer och/eller sårstiftmaskin så föreslår jag ett rejält första förband. Jag har haft turen gå s.k. krigskirurgikurs, och jag kan meddela att en större blödning (olyckligt knivstick, yxhugg etc) kräver ruskigt mycket förband innan man har ens en livräddande blodstoppning. Kanske man hellre borde ha en tourniqué i bagaget..? (bara en tanke).


Ok, nu har jag skrivit av mig några kilo. Minst. Men, det är bara för att alla former av akutmedicin är något jag verkligen brinner för, så jag hoppas att ni har överseende med mig. Har ni fler tankar, meningar, etc etc – välkomna.

/F.
(”,)
 
Bra med en så grundlig genomgång, tack Skogsakuten - du gör skäl för din signatur ;).

Säkert bara ett förbiseende, men det framgår inte uttryckligen i inlägget, att även ibuprofen ökar blödningsbenägenheten, så det är kanske säkrast att skriva svart på vitt.

Det är en viss konst att använda både tejp och elastisk linda, så de sitter kvar under rörelse, inte skaver, inte stoppar blodcirkulationen, och ändå gör nytta mot stukade leder o.d. Det skadar inte med lite träning och spatial förmåga ;). Jag är kanske inte helt objektiv, eftersom jag har "jobbat" som tejpare/lindare i mitt volleybollag, och där var det mest kylspray+tejp som oftast kom till pass, särskilt i akutlägen.
Det enda jag har mot linda på vandring är dock, att den tar så mycket plats i packningen ;)

Bästa sättet att slippa sötningsmedlen, äckliga (håller med dig) "smaksättare" etc i C-vitamintabletter är att köpa ren askorbinsyra, som säljs som krydda i de flesta vanliga mataffärer - till bråkdelen av priset.
 
Jag har suturmaterial med mig... :O Och nålförare, även haft lokalbedövning, medetomidin och butorfanol. Men å andra sidan har jag haft det för fybenta vänner.

Hur är det med kortison? Nån som har det med sig? Jag har ett gäng 5mg med mig oftast.
 
Du har (som alltid?) många rätt, Joanna. Ibuprofen ökar också blödningstendensen - dock inte lika uttalat och inte på samma sätt som acetylsalicylsyra. Asthmatiker ska också utvisa försiktighet med ibuprofen, det kan både utlösa och förvärra anfall, det är det många som glömmer/inte vet.

Men, den goda gamla kylsprayen i akutfasen är förlegad ;) nyare studier visar att kompressionsförband är prio1, ispåsen är mest användbar för att den ger ett bättre tryckförband. Blödning i vävnaden är det som ger svullnad, och svullnaden är det som ger det mesta av smärtan, rörelseinskränkning och förlängd konvalescens. Den får ta så mycket plats den vill, jag kommer aldrig att överge den :cool: dessutom så är de lindorna jag har hittat nu förvånansvärt små, ska gärna lägga upp en bild sen.

Mile003, du nämner kortisontabletter, det kan ju faktiskt vara bra att ha, antingen om någon får en allergisk reaktion, eller om någon plötsligt får en svullen led el motsv. Antihistaminer ska jag nog också packa ner, kom jag på.
Du snackar om suturer till fyrbenta vänner - hundar räknar jag med - men veterinärmedicin kan jag absolut ingenting om! :-S

/F.
(",)
 
Uppföljning: skavsårstejp som funkar

Varning för ojämn kvalitet på Strappal idrotts/skavsårstejp (...) Alldeles för mycket klister, skidstrumpan fastnade och det blev mitt livs första skavsår under skidåkning.
Känn på rullen, innan ni ev. köper - det skall inte kännas det minsta klistrigt.

Men, nöden är uppfinningarnas moder :). Här är knepet:
Råkar man ut för alltför klistrig tejp utan möjlighet att skaffa ny, fixar men detta genom riklig infettning av tejpförbandets utsida med vad man nu har till hands (helst vattenfritt): solstift, vaselin, arméns sårsalva etc. På det sättet sitter tejpen fortfarande bergfast på huden, utan att fastna i strumpan.
Ja, sådär skrev jag, frustrerad, för nästan två år sedan. Sen dess har jag varit på jakt efter en tejp med den där perfekta kombinationen av starkt fäste och helt "torr" utsida. Men de som hållit sig torra på utsidan har i stället haft alldeles för svagt klister - t ex "Medical Blue", som bl a säljs av Team Sportia.

Nu äntligen kan jag dock tipsa om ett fabrikat, som funkat helt perfekt:
"Savequick Med" Sport Tape. Säljs även av bl a Apotek Hjärtat-kedjan.
Den har varit snäll mot både huden och strumporna, inte läckt det minsta av klister och trots dagligt duschande suttit kvar på mina extremt knöliga hälsenor under en veckas skidåkning.
Små (i detta fall minimala) släpp i tejpändarna kan man ändå råka riva upp, men det brukar jag lösa med att ta till lite extra längd från början och sedan riva av ändbiten strax innanför släppet - dvs någon halv cm i taget.

Hoppas fler har nytta av denna marknadsundersökning med egen hud som insats; här skall det i alla fall läggas upp ett försvarligt lager tejprullar av rätt sort :)
 
Hoppas fler har nytta av denna marknadsundersökning med egen hud som insats; här skall det i alla fall läggas upp ett försvarligt lager tejprullar av rätt sort :)

Uppskattar verkligen att dina fötter går före oss alla i forskningens tjänst...

En rulle Salvequick MED Sport Tape 10m x 3,8cm är nu inhandlad och den ska prövas i helgen.
 
Dermatol?

Tack, men nu är det jag som behöver tips. Är det någon som vet om, och i så fall under vilket namn, det går att köpa basiskt vismutgallat-pulver i Sverige?
Det ger en i särklass mest effektiv och blixtsnabb läkning av skav- och skrubbsår; ni vet sådana med öppen, ömtålig och gärna lite vätskande yta som man inte vill att något förband skall fastna i, och som bara vätskar sig, sväller och skaver ännu mer under ett våtförband av typ Compeed (min erfarenhet - aldrig mer Compeed på vandring). Pulvret torkar tvärtom direkt ut och sluter sårytan med ett tåligt ytskikt, som snabbt klarar nötningen i sockor och skor (ev. med lite gasbinda eller vadd som mellanlägg i början - det fastnar inte i ett pulverbehandlat sår).
Pulvret säljs receptfritt i små påsar under namnet "Dermatol" i bl a polska och slovakiska apotek, men alla svenska apotekare gör stora ögon när jag frågar.
Det kanske bara handlar om att komma på under vilket kommersiellt namn det säljs i Sverige, så hjälp mottages tacksamt. Mitt polska förråd riskerar att ta slut innan jag får chansen att fylla på det på plats.
 
När det gäller tejp för lagningar, kan jag meddela att sedan jag stötte på den som går under namnet Specialvävtejp på sidan 16 i denna PDF http://www.stokvistapes.se/Portals/37/PDF/Tejpguiden2014.pdf så kommer jag aldrig ha något annat för diverse reparationer. Den fäster på i stort sett vad som helst. Någon meter runt vattenflaskan eller så räcker långt.

Sedan skulle jag slå ett slag för superlim/cyanoakrylat. Det är bra att ha till sår, spruckna naglar och diverse lagningar.

Och någon nämnde suppositorier. Jag håller med fullständigt. Det bör man ha både ibuprofen och paracetamol, en av varje blir ganska potent som smärtlindring. Har man för avsikt att råka riktigt jävla illa ut kan lite kodein vara bra också (men undvik det om du har tendenser till gallbesvär, det gör helvetiskt ont).
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.