Varför gore-tex i fjällen?

Hej!

Har en fundering som jag hoppas ni kan hjälpa mig med. Jag undrar vad poängen med att använda gore-tex-/ cutanplagg vid vandring samt turåkning i fjällen är.
På sommarens fjällvandring riskerar man att utsättas för vind samt regn varför en vindtät jacka (som andas vida överlägset gtx) samt ett bra regnställ (vars yttertyg inte blir blött eller torkar långsamt, inte väger mycket samt inte behöver ständig återimpregnering men ändå andas lika bra som gtx xcr, exempelvis Marmot Precip) är en kombination som fungerar betydligt bättre än ett gtx-ställ, vilket antagligen är både dyrare och tyngre. Varför är det så många som ändå hyllar gtx/cutan vid fjällvandring? Vad är poängen som jag uppenbarligen missar?
På vinterns tur borde valet i stället för gtx vara en klassisk fjällanorak/jacka i bomull (t.ex. ventile) eller någon slags mikrofiber eftersom väta inte är något problem. Dessa material andas dessutom vida överlägset gtx. Klättermusen och Norröna har flera bra plagg i dessa material, ändå väljer många gtx. Varför?

Kan det vara så att folk har blivit förblindade av reklamen och lovorden för gtx/cutan/andra liknande material att de inte ens funderar på varför de ska betala en stor summa för ett enda "allsidigt" plagg? Det finns ju trots allt alternativ. Vid ihållande regn slår inget ett bra regnställ, vid blåst utan regn slår inget en lätt, skön och bra andandes jacka/anorak i t.ex. windstopper, G1000 eller något annat lämpligt material efter preferens. Poängen är att det finns olika plagg som fungerar betydligt bättre vid olika förhållanden än ett enda "allsidigt" gtx-plagg som inte är riktigt bra på något (vid de aktiviteter jag nämner, vid t.ex. isklättring är säkert gtx jättebra) och dessutom antagligen tyngre och dyrare. Skriv gärna och förklara för jag måste erkänna att jag förstår inte varför jag överallt ser dessa fjällvandrare med gore-texplagg på sig.

Mvh Jonathan
 
Jag har också funderat en del på detta!

Jag tror att Gore garantin gör att (nästan) alla GoreTex jackor är väldigt bra sydda och konstruktionen ofta bra genomtänkt. Där har Gore verkligen haft en pådrivande inverkan. Sedan går det att göra väldigt lätta och smidiga jackor i GoreTex men dom blir ju aldrig lika mjuka och sköna som en bomullsjacka.
Franska skidguider brukar köra med någon slags lång ytterrock när vädret blir riktig grisigt. En sådan plus en sydväst blir det nog för min egen del vad det lider. Men jag kommer nog ha svårt att överge min GoreTex jacka, den har blivit som en trofast vän som man delat många fina upplevelser med...

Sen så blir man ju blöt av svett då man anstränger sig oavsett vad man har på sig. Och när man väl blivit blöt är GoreTex överlägset. Dom funkar ju bra även då dom är blöta. Eller om man har ett trångt tält på vinterfjället så kan man slänga ut GoreTexen i absiden och på morgonen är det bara att borsta av och ta på sig...
[Ändrat av Anders.Appelqvist 2001-08-15 kl 08:59]
 
Varför gore-tex i fjällen?????

Profitens eller funktionens makt?
Jag har funderat i samma banor som du, Tex-plagg ventilerar dåligt och släpper ut för lite fukt.
Vindtät bomull i annorackar eller ofodrade lätta jackor har inte detta problem, tex fjällrävens gamla jackor, träningsblusen mfl.
Kombinationen ull underst och vindtätt överst fungerade för mig i 25 år med ett regnställ på sommaren för fukten utifrån och vintertid för att konservera värmen. Tex-matrialen blir alltid våta på insidan då man rör på sig, men de torkar betydligt fortare än bomullsplaggen. 60% polyester-40% bomull fnyser man åt i friluftsbutiken nu, men jag har vid ett flertal tillfällen i det militära tvingats åka bakpå mc i störtregn utan regnplagg och då blir man genomsur, jag lovar. Underställ i ull eller syntet-bomull, eller syntet-ull har efter behövlig strumpbyte och uthällning av vatten ur kängorna med måttlig aktivitet fått mig heltorr på mindre än två timmar, det gör man inte om i ull och bomull.
Detta till trots så har jag ett Tex-ställ med överst i ryggsäcken, men jag går i en ofodrad jacka av polyester-bomull och med ull närmast kroppen, men plast i stumporna.
Min erfarenhet säger att det går att få torrt på detta under färden...oftast...annars värmer syntet-ull även i vått tillstånd. Till skillnad mot ren bomull....Jag är övertygad om att mitt lätta mjuka regnställ och sydväst skulle fungera även i år och i lättviktspackningen ligger tex-ställen illa till...
[Ändrat av johankse 2001-08-15 kl 09:48]
 
Fjällen = svenska fjällen????

Jag kan hålla med resonemanget ovan om man begränsar sig till svenska fjällen. Vistas man däremot i alperna är situationen en helt annan. Ta tex en typisk dag i Chamonix (sommar eller vinter). I dalen regnar det, när man kommer upp på lite höjd är det dimma, ytterligare lite högre upp regnar det igen för att kanske vid ca 2500-3000 m övergå i snö/snöstorm. Väl uppe på toppen ovan molnen lyser solen...
Och väderomslagen sker SNABBT!

Så vill man inte ägna all tid till att ta på/av regnställ mm (vilket närmast kan anses omöjligt med sele på och vid tekniskt knepiga passager eller via ferrata mm) så anser jag att vattentätt/andande material typ Gore-Tex är överlägset!

Däremot så är kravet på ånggenomsläpplighet i allmänhet inte alls lika stort för byxorna som för jackan varvid man därför kan klara sig bra med ett billigare material i brallorna. (Själv använder jag tex Gore-Tex i jackan, men PU-beläggning (Lowe's Triplepoint Ceramic resp TNF Hyvent) i byxorna.

Således: Viva la Gore-Tex!

/Magnus

PS. Bland franska guider är det sommartid mycket vanligt med paraply (!), antagligen någon sorts status-grej... DS.
 
Jag har svårt att se nödvändigheten med gtx en sommar tur i svenska fjällen, bomull och ett regnställ funkar super men som ovanstående påpekade har man lite andra ambitioner så kan det vara eb fördel med gtx.
Jag tror många har svepts med av reklamen.
 
Re: Fjällen = svenska fjällen????

Hej och tack för ditt svar!

Vid de omständigheter du nämner kan jag förstå poängen med gtx. Jag skulle kanske varit mer tydlig i min fråga, jag tänkte närmast på vanlig fjällvandring samt vinterturer utan inslag av klättring eller annan användning av selar och liknande. Jag förstår din poäng, men faktum kvarstår; väldigt många som ger sig ut på kungsleden en vecka använder gtx, trots att det egentligen inte alls fungerar särskilt bra vid den typen av användning (enligt mig). Är det bara jag som inte tycker att gtx fungerar bra vid den typen av användning eller är det många som köpt gtx av bara farten p.g.a. all reklam?

Mvh Jonathan som lämnar gtx-stället hemma vid sommarens vandringar
 
Finns det något optimalt alternativ?

Eftersom jag själv just har kommit hem från en fjällvistelse med åtta hela regndagar och tre regn-sol-regn-dagar känner även jag ett visst behov att diskutera frågan om bästa regnställ. Det regnställ jag hade med mig är av Gore-Tex. Det är ett material som inte är optimalt i svenska fjällen. Det är jag nu absolut övertygad om. Om det regnar oavbrutet och om man bär en sidådär 20-25 kg i oländig terräng blir man blöt både utifrån och innifrån. Dessutom tar det tid att torka ett genomsurt GT-ställ, särskilt om man vistas i en miljö som i övrigt är fullkomligt genomsur.

Finns det något alternativ som uppfyller villkoren:

1. håller emot hällande regn under en hel dag;
2. ventilerar ut svett åt andra hållet;
3. torkar snabbt även i fuktig miljö?

/Nisse
 
Re: Finns det något optimalt alternativ?

Hej Nils!


Det du sa är precis samma sak som jag kommit fram till; gore-tex är inte bra plagg vid vanlig fjällvandring då man riskerar mycket regn. Ytterväven tar efter en tid ( då impregneringen inte funkar så bra längre) upp vatten och blir kall, tung, blöt och torkar långsamt eller kanske aldrig under turen om man bor i tält. Det som funkar bättre enligt mig är ett bra regnställ som är avsett att användas vid ihållande regn, ute i naturen. Min rekommendation är att du tittar på Marmot Precip. Hyfsad huva, rejäl armhålsventilation, väger "inget", tar inte upp vatten, håller garanterat tätt, samma testvärden som gtx XCR vad gäller andning och går lös på runt 2000 för ett komplett ställ. Finns säkert många andra bra regnställ, detta dock det bästa jag sett/provat.
Synd om din fjällvistelse inte blev vad du hoppats på, jag skulle då inte vilja gå i fjällen på tälttur med gtx-ställ nu när det är så regnigt väder. Ett bra regnställ, ryggsäcksregnskydd och ordentligt vattentåliga skodon är det enda rätta!
Lycka till i jakten på regnkläder!

Mvh Jonathan
 
Membran - yttertyg

Jag tycker att ni i viss mån blandar äpplen och päron i denna debatt. Det som blir blött på ett Goretex-ställ är ju inte själva membranet, utan yttertyget. Hur blött detta blir beror givetvis på vilken sorts tyg det är. Jag håller med om att ett grovt tyg som t ex Taslan tar upp vatten och torkar relativt långsamt, men det finns faktiskt Goretex-ställ sydda av annat tyg. Ett Goretex-ställ med tunt, glatt nylonyttertyg tar väl inte åt sig mer vatten än andra regnställ?

Peter
 
Instämmer i kritiken, men...

Jag håller med om att det inte finns något riktigt bra plagg. Men Cutan/Gore-Tex är antagligen det bästa som finns. Frågan är dock verkligen om det är värt priset.

Reklamen för GoreTex är helt klart överdriven, framför allt beträffande GoreTex i kängor. De funkar utmärkt första trippen, men sedan blir de svettigare än typ Lundhags.

Glöm inte att vinterfjäll inte är regnfria. Det är inte så ovanligt att ha kring nollan och regn ena dagen och 20 minus till kvällen, så ta med regnstället om du väljer den lösningen.
 
Gore-Tex

Har haft min Gore jacka (fjällräven) i 9 år. Nu läcker den som ett såll!! Man vill gärna försöka hitta det optimala plagget men det finns nog inte. Vill man ha optimal klädsel för olika aktiviteter och miljöer tror jag man får använda sig av flera olika plagg. Min erfarenhet är att rengnar det oavbrutet en längre tid i Svenskt fjällklimat så håller inte Gote-Tex tätt. Jag undrar hur många rengnställ som verkligen håller tätt i ihållande rengn (dagar)? Hur bra håller membranet på en G-tex jacka när man har ryggsäcken på sig varje dag, slitage? Man behöver nog inte vara någon raketforskare för att förstå att andningen på ett GTX plagg inte fungerar så bra vid regn och kyla.
 
det finns gott om taskiga gtx-ställ...

Precis som Peter skriver så är yttertyget avgörande för hur mycket vatten en jacka binder, oavsett vilket sorts membran som används. Billigare gtx jackor (typ billigare än 3000) har en tendens att ha ett yttertyg som är ganska tjockt och därför binder mycket vatten. Jag har använt både 200 kronorsställ från Åhlens, en billigare gtx jacka (Taiga), lite bättre gtx (Tierra) och bra gtx (Marmot). Skillnaden är grym och det går inte att dra alla gtx ställ över en kam. Det billiga stället från Åhlens väger minst och skyddar bra mot regn men är ömtåligast (blåste sönder när jag hade det på), "mellanprisjackorna" skyddar lika bra mot regn men blir tunga av vattnet och andas ganska dåligt då de blir blöta. Marmotjackan med ett tunnare yttre tyg binder inte något vatten alls och andas bäst av alla. Tycker de flesta tunna material som tex Precip är för veka för att lita på som skyddskläder, både mekaniskt och för regn/snö i flera dagar.
Jag har också slutat använda annat än skalbyxor vid vandringarna, behöver alltså inga tunga bomullsbyxor eller liknande längre, sparar runt ett kg på det. Har även med en vindtät fleecetröja, skönt när det inte regnar precis som alla verkar överens om.

Alltså, det kostar mer men skyddar bättre, har bra passform och med rätt saker i ryggan väger det inte mer. (Precipställ ca 550g + byxor ca 1000g mot Marmot jacka 840g + Megin byxor 640g.)

Själklart finns det andra lösningar som funkar nästan lika och det är ju personligt hur man väljer att lösa problemet men jag tror att komfort, skydd och funktion blir bäst med ett "riktig" membran ställ (gtx, cutan, membrain osv) i förhållande mot det tunna och lätta regnstället.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Linsu dubbla lager Gore Tex = dubbelt så bra vattenpelare? Kläder 5
Medin Strumpor! Vattentäta / Gore-Tex? Kläder 17
maskenrask Gore tex vindtätt? Kläder 3
AnteÅ Lim till Gore-Tex-jackor Kläder 3
WiseDuck Hållbar regnjacka i 3-lagers Gore-Tex Pro, vart? Kläder 20
Fjorr Erfarenhet av Norrøna falketind gore-tex jacka Kläder 3
Sewen Gore tex blir flourkarbon fritt - äntligen! Kläder 9
alextangclan Gore-tex VS G-1000 Kläder 17
Jojosurf Gore-Tex pro - impregnering - annat sätt? Kläder 1
Ghostery Vinterparkas med eller utan membran? Kläder 26
Erik_Ö Fläckar på Gore-tex Kläder 3
johan.strahle Kängkvalitet? Haglöfs och Meidl. Kläder 9
jonassthlm stryka gore tex? Kläder 2
100826 Livslängd på Gore-tex kängor. Kläder 17
Tringa Sot på gore tex byxor Kläder 5
skallagrimson Gore-tex - Bluff? Kläder 50
macsailor Hanwag med eller utan Gore-Tex? Kläder 14
aksello Haglöfs Gram AM GT, löpar/sneakers med gore tex, någons om provat? Kläder 0
mo9jan Skötsel av gore tex kängor? Kläder 1
Plindgren Ny Gore-tex jacka suger åt sig vatten Kläder 5
andjoh88 Gore tex jackor Kläder 1
slugger Vad tror ni om Gore-Tex Active Shell Kläder 10
GAVIAARCTICA Avian Light Sport GTX eller Siren Sport GORE-TEX®? Kläder 0
eaglekotten Gore-tex eller inte? Kläder 15
Still Alive Läckande Gore Tex-kängor Kläder 17
ades Laga gore tex skal Kläder 7
Moralkaka Överdragsvante i Gore-tex? Kläder 10
superduperjacob Gamla oljefläckar på Gore-Tex XCR Kläder 3
erikerik Skalkänga med gore-tex, finns det verkligen? Kläder 4
hannulan Gore-tex-sko vs luftig sko Kläder 1
ödemark Utgått patent för Gore-Tex Kläder 8
Ulvskog Event vs Gore-Tex Kläder 16
Demogorgon Tvätta skinn & gore-tex Kläder 1
Zealot Dermizax vs gore tex Kläder 18
kerstinn Kängor med eller utan Gore-tex Kläder 4
kultingen Olja på min gore-tex jacka Kläder 6
votum Gore Tex skalplagg till barn - finns inte det? Kläder 4
mipert Cykla med Gore-Tex byxor. Håller de? Kläder 10
kvarmans Tvätta skor med Gore-Tex Kläder 3
tins Gore Tex PacLite = blöt Kläder 50
m_zachrisson Gore Tex Paclite vs. North Face Hyvent Kläder 10
blomberger Skalhandske i gore-tex efterlyses! Kläder 9
DTM Var i Sverige köper jag Merrell CHAMELEON II GORE-TEX Kläder 0
Marie Nordholm tyg av Gore-tex Kläder 11
freka586 Gore Tex Soft Shell? Kläder 2
grodanbolle Gore-Tex & HellyTech innehåller mycket gifter! Kläder 24
Tidenztand Lagning av Gore-Tex i Malmö Kläder 0
tommy_b Gore Tex till barn Kläder 2
Malindo Gore-Tex SoftShell - Maximal polyvalens. Igen! Kläder 29
mariaa Slitage på insidan av 3-lagers Gore-Tex Kläder 7

Liknande trådar