Var är Ray's fläckar?

Vad säger ni fotokunniga, vad orsakar Ray's fläckar på fotografierna nedan i länken? Jag skulle nog gissa på mycket små kondensdroppar på insidan eller utsidan av linsen, kanske för att de springer med kameran i handen, och sedan när de tar bilder kyls den kalla fuktiga nattluften mot linsen och kondenserar?

http://www.rayjardine.com/campfire/index.shtml
 
Det beror på dammpartiklar i luften som belyses av blixten. Ett välkänt fenomen. Vissa med en läggning åt mer paranormala förklaringar kallar det "orbs" och ska enligt deras förklaringar vara spöken.

Googla på orbs så ser du. ;)
 
aha, ja damm eller smutspartiklar verkar ju mycket rimligt med tanke på att de springer på en jordstig. klart det måste sparkas upp en hel del. plus partiklar som finns i luften ändå.
 
Precis samma fenomen används för att mäta partiklar i luften, altså luftföroreningar eller vattendroppar. Luft sugs in och blir belyst och man mäter scattering. Nedan en bild på hur samma fenomen utnyttjas på Koldeway stationen (Alfred Wegner institute) på Svalbard. En laserstråle skjuts rakt upp och reflektionen mäts.

lidar+polarlicht.jpg
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...