Vandringskängor

Vad ska man köpa för kängor?
Vad ska man tänka på när man väljer kängor?
Finns det bra kängor som är vattentäta typ gummistövlar fast vandrarvänliga för fötterna?
Om man inte hittar exakt rätt storlek funkar det bra med extra sula/strumpa i då?

Jag har hittills vandrat på sommaren men det är inte omöjligt att jag kommer att vandra vår/höst framöver. Är inte ute efter någon särskilt varm känga utan en fotriktig som är skön att vandra i och så är det bra om den är vattentät. Oj det vart mycket "krav"... finns det nån sån känga... ;)

Tacksam för svar!
 
Alla Lundhags

Tror nog att dom flesta Lundhags kängor upp fyller dina krav någorlunda.

Lundhags tillverkar sina kängor efter gamla kända principper, utan speciella nymodigheter.
Dom är inte fordrade så dom blir inte så varma.
Dom torkar också fortare då.
I vart fall några af modellerna är i cellgummi runt foten, som så är helt vattentätt. Det är naturläder i skaftet.

Kolla bland recentionerna.
http://www.utsidan.se/recensioner/visaobj.asp?ID=501

Man kan kalla Lundhags för kängornas motsvarighet till Land Rover.

Man älskar dom eller hatar dom.

Känner inte till några andra tillverkare som säger: "Tycker du om din sula, byter vi känga."

http://www.lundhags.se/
 
Hej!

Jag och min fru har haft våra Meindl Island Pro ca fyra år nu. Vi har varit otroligt nöjda med dem. Jag har aldrig fått skavsår i dem trots att jag köpte dem samma vecka som jag skulle ut på min första vandring. Jag har gått i vatten upp till kanten utan att de läckt in vatten. Nästa gång jag köper nya kängor kommer jag nog att köpa dem med en högre gummikant runt. Du skyddar kängan bättre om man går i stenig träng.

Det finns säker andra märken som är minst lika bra. Men jag tycker du bör kolla på en liknande känga. Haglövs har liknande kängor som ser intressanta ut. Se till att du kan ha en tunn strumpa plus en vanlig skidstrumpa i dem utan problem.

/Ove
 
Tänkte på en annan sak.

Jag har både ett par Lundhags Alaska med högt skaft och ett par Lowa, okänd modell, med lågt skaft.
Mina Lowa är för övrigt med foder och Gore-Tex.

Tänk efter lite var du ska vandra. Är det mest i den "vanliga svenska skogen", passar ett par lågskaftade kanske bäst. Om du ska vandra i fjäll eller alpint kan det vara bra med ett par med höga skaft som ger mer stöd i ankeln.

Sen beror det ju også på hur vått det kommer att vara där du kommer vandra. Det kan vara en god idé med lite högre skaft om det är lite småfugtigt, som det t.ex. ofta är i fjällen. Om ett par med foder väl blir våta tar det en evighet att få dem torra. Det finns dock kängor med löst foder, vilket underlättar det hela. Det kan dock vara ett större företag att få fodret på plats igen. Har kängorna inget foder alls... ja, det talar för sig självt.

Kolla också om det är möjligt att sula om de kängor du blir intresserad i. Det brukar inte vara tillfället med "hi-tech", fodrade, Gore-Tex kängor (som mina Lowa). Lundhags kan man reparera in till jordens undergång.

Köp ett märke du har hört om. Meindel som nämns ovanför är också mycket bra kängor. Finns i både lågskaftade och högskaftade modeller. En del af dom som tjänstgör som jägarsoldater föredrar bl.a. Haglöfs, Lundhags och Meindl framför kronans kängor som inte är optimerade för vandring/march. Så vitt jag vet kommer Meindl, fodrade med Gore-Tex. Rätta mig någon om jag har fel.
[Ändrat av Aramis75 2004-04-21 kl 21:32]
 

avslutad210712

Gäst
Aramis75; sa:
Så vitt jag vet kommer Meindl, fodrade med Gore-Tex. Rätta mig någon om jag har fel.
[Ändrat av Aramis75 2004-04-21 kl 21:32]

Meindl finns med antingen GoreTex eller skinnfoder. Det senare dock bara i halvhöga modeller om jag inte missminner mig. Tror också att det finns en variant med både GoreTex spärr och skinninnerfot.

Har både Lundhag och Meindl och precis som du säger är det ett val var man skall vandra. När fodrade kängor blir våta är de svåra att torka.
 
Tack för era svar!
Jag ska ta med mig era tips när jag sticker till affären och letar kängor.
Jag kommer nog att vandra mest i svenska fjällen vid tidpunkter då det inte är så kallt, så det verkar ju som att en högskaftad känga utan foder är vad jag ska kika efter... Lundhags låter som ett bra val och de passar nog mina fötter bättre än de märken som görs nere i Europa då de är för smala i lästen för mina fötter.
 
Du snackar vandringskängor, för DINA fötter, i eventuellt blöt terräng. Mitt råd är: kolla efter högskaftade kängor med membran (goretex, sympatex etc), gärna med gummi på tådelen, men framför allt annat som är sköna för dig. Testa alla märken och modeller du kommer över. Finns många nämligen.

/ G
 
Aramis75; sa:
Rätta mig någon om jag har fel.

Ok, nedan tvá smá korrigeringar:

Det finns dock kängor med löst foder, vilket underlättar det hela. Det kan dock vara ett större företag att få fodret på plats igen.

Mycket riktigt finns det kängor med uttagbara innerskor/foder. Det är dock inget större problem att fá detta pá plats igen... átminstonde inte pá de modeller jag träffat pá.

Kolla också om det är möjligt att sula om de kängor du blir intresserad i. Det brukar inte vara tillfället med "hi-tech", fodrade, Gore-Tex kängor (som mina Lowa). Lundhags kan man reparera in till jordens undergång.

Om det gár att sula om eller inte beror inte pá varumárket pá kángan, icke pá om den ár fodrad eller inte samt ej heller om den har Gore-Tex, utan beror enbart pá om sulan ár en pálimmad gummisula eller en fastgjuten PU-sula, alternativt PU/gummisula. Är det en pálimmad gummisula, nágot som de flesta sulorna pá bättre kángor ár, sá gár det att byta dem.

Vidare gár det exempelvis áven att byta GTX-foder, reparera sömmar som pajat och genomföra alla möjliga andra reparationer som kan behövas pá en kánga; även "high-tech"-sádana! Att just Lundhags skulle vara extra reparations-vänliga är nog en s.k. myt...

Dock kan det ju vara sá att det ár láttare att fá en Lundhag reparerad i Sverige, eftersom fabriken ligger i just detta land, medan det kanske kan kännas surt för en importör att skicka en kánga till exempelvis Tyskland för reparation.. kanske man i mánga fall föredrar att ersátta med ny kánga istf. att betala trasnporter, reparationer etc.

Mvh / Mats
[Ändrat av malindo 2004-04-21 kl 22:22]
 
ändrad läst

Om du köper en par Lundhagskängor så kan du byta läst om du vill, om dina favoritkängor har för liten läst som standard. Några hundra kronor till, och du får vänta tills de har byggt ihop dina speciella kängor.
Min flickvän har köpt ett par Lundhags Professional High efter att ha beställt en större bredare läst.
Hon är mycket nöjd med kängorna!
 
Skydivergirl; sa:
(---) de passar nog mina fötter bättre än de märken som görs nere i Europa då de är för smala i lästen för mina fötter.

Även detta är nog en sanning med mánga undantag.

Precis som Herr Tigertämjare ovan föreslár jag att du tar dig tid att gá runt i Stockholms olika butiker och prova dig fram tills du hittar en känga som känns helt rátt för just DIG!

Butiker som ár duktiga att hjálpa till, exempelvis:

Sasquatch, Playground, Adlewalds, Kängspecialisten, Sportmagasinet.. alla pá en ganska snäv radie runt Kungsgatan / Sveavägen

Mvh / Mats
 
Skydivergirl; sa:
Jag kommer nog att vandra mest i svenska fjällen vid tidpunkter då det inte är så kallt, så det verkar ju som att en högskaftad känga utan foder är vad jag ska kika efter...

Tänk på att en fodrad känga inte bara kan värma din fot utan även (kanske framför allt) ge den ett bra stöd. Min egen erfarenhet är den att man får mycket "gratis" av dom fodrade kängorna, så som balans och därmed även energi i upp och nedförsbackarna.

Jag har kört med ofodrade kängor Lundhags och Graninge (den sista när jag var liten) fram till för sex år sedan då jag införskaffade ett par La Sportiva. Dom var egentligen på tok för smala över tårna, men jag uppskattede deras stabilitet så mycket att jag fortsatte använda dom och sedan blev ett par Meindel. Kommer nog att köpa ett till par Meindel Island Pro när nuvarande par någon måste pensioneras, vilket verkar dröja ;)

Hur som hellst så tror jag att det kan vara sunt att prova några olika ofodrade ssamt några fodrade innnan man bestämmer sig.

Lycka till i sko djungeln!

/Jesper
 
Skydivergirl; sa:
Jag har hittills vandrat på sommaren men det är inte omöjligt att jag kommer att vandra vår/höst framöver. Är inte ute efter någon särskilt varm känga utan en fotriktig som är skön att vandra i och så är det bra om den är vattentät. Oj det vart mycket "krav"... finns det nån sån känga... ;)
"There can ony be one!" JÖRNKÄNGAN Bilder av modellen utan näbb finns i Norge hos Jörn Jensern Men du beställer genom att ringa till Jörnkängan 0916-101 21 // RJ
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
Okvarn Svala vandringskängor? Kläder 18
Silkofskin Lundhags Mira II - storlek? Kläder 5
Buthon Hjälp med vandringskängor Kläder 13
andreaseidhagen Begagnade vandringskängor - 1 lager Kläder 5
kit Vandringskängor till små barn Kläder 2
Koga Signature Vandringskängor för (primärt) urban miljö. Kläder 25
Silver Fang Lätta och höga vandringskängor Kläder 24
Siames Hjälp! Kängorna har krympt! Kläder 7
seasteel Viking Stryn GTX - ok som vandringskängor? Kläder 8
gusfallca Vandringskängor Kläder 4
xstaystrayx Skinnfria vandringskängor Kläder 20
KalleNL Små vandringskängor? Kläder 4
annakask Crispi Rauma - vandringskängor Kläder 2
myraakita Vandringskängor hjälp?! Kläder 12
Lab Vandringskängor Alperna Kläder 2
Smogz Ofodrade vandringskängor helt i läder? Kläder 17
Tomas Eklund Att gå in ett par vandringskängor Kläder 11
Jontaponta Tips om BREDA vandringskängor Kläder 13
fransk prusik Vård av vandringskängor Kläder 1
Hella82 Är vandringskängor varma Kläder 18
Ulvskog Lätta vandringskängor - Kauftipp Kläder 7
henke_gbg Går det sula om vandringskängor? Kläder 10
Labben Vandringskängor!! Kläder 5
granfront Vandringskängor Kläder 3
IsElaine Tips om vandringskängor Kläder 3
grodanbolle Vandringskängor, fukt och dylikt. Kläder 9
Stillsam vilde Gotex i vandringskängor?! Kläder 19
Martin Vandringskängor? Kläder 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.