Vandra med barn - hur och var?

Vi är lite sugna på att testa att vandra flerdagarsturer med barnen, men vet inte var, hur osv... :) Jag har försökt hitta info på nätet, men när man inte vet var orterna, lederna osv ligger är det svårt att få ihop något vettigt... Svara gärna på mina frågor eller kom med allmänna tips och funderingar! (Det är i så fall nästa sommar som det är aktuellt)

Vi vill gå 10-15 km/dag om det är hyfsat lätt terräng. Vi är två vuxna och två barn - 8 & 10 år. Vi bor i Gbg och vill inte ha för lång/dyr resa. (har kört till Sälen, och det är ok, men inte så mycket längre) Tåg kan funka, men vi vill helst åka utan att boka i förväg, när vädret ser ut att bli bra.

Har någon förslag på var man kan vandra? Hur bor man där? Tillgång till vatten? Måste man ha vandringskängor? (blir lite dyrt att köpa till 4 pers...)

Vi har tält, sovsäckar osv, men inga extrama lättviktsvarianter. Vi vill nog bo "fritt" - det är ju halva nöjet att elda och mysa på kvällen. Vi vill inte ha ett basläger, det är roligare att gå om man har ett nytt mål varje dag. Finns det vindskydd?

Jag postar detta under "fjällvandring" eftersom vi inte vill till typ Skåne eller Sörmland, men om det är ett äkta fjäll, vad det nu är, är inte så viktigt, bara det är lite annorlunda natur.
 
Kolla in Hemavan. Där kan man åka upp med sommarliften. Sen går man mot Viterskalsstugan längs kungsleden. Därefter kan man ta sig till Syterstugan. Väldigt lätt vandring som vi har gjort med våra barn när de var ungefär i samma ålder. Stadiga stövlar eller gymnastikskor räcker om vädret är ok. Ni kan bo i stugor längs kungsleden. Vatten kan ni dricka ur alla bäckar. Ni behöver inte bära med er vatten.
 
Grövelsjön

Jag kan rekommendera Grövelsjön. Om man parkerar i närheten av fjällstationen finns flera lämpliga turer av varierande läng att välja mellan. Har varit där flera somrar nu med barnen och nu senast med hela familjen (5, 10, 12 år).

Grövelsjön är i mitt tycke väldigt bra pris/prestanda. Relativt nära och fjället är väldigt lättillgängligt, max 1h så är man på kalfjället. Får man problem är man aldrig speciellt långt från stationen.

Vill man går det att sova vid Hävlingen men för oss funkar det bäst med tält. Finns underbara tältplatser vid sjön vid foten av Storvätteshågna. Rastskydd och stugor finns men inte ett överflöd. Vatten är inga problem.

Hade utrustat hela familjen med mesh-liknande skor för turen i somras (finns på rea höst/vår). Funkade klockrent. Man får vara psykisk beredd på att bli blöt men med rätt sockar och skor är det inte problem. Alltså, inga kängor för någon av oss.

För mina barn funkar 10 km men gärna inte så mycket längre. Viktigt med barn att de får tid att leka och inte bara gå.

12 åringen bar runt 8kg, 10 åringen 6 och 5 åringen typ 1kg i bra ryggsäckar gjorda för barn. Att se till att varken barnen eller vi vuxna bär för tungt har för oss varit en framgångsfaktor.

Det är en konst med barn att göra det lagomt utmanande. Det måste vara positivt och roligt. En blöt tur med skoskav och tung packning gör det svårt att motivera dem till fler turer. Var flexibel och försök om möjligt ha flera olika alternativa rutter beroende på väder etc.

God tur!

/ Tomas
 
Tack för era svar! Hemavan är nog lite långt, men Grövelsjön låter bra - lite långt att köra, men skall nog gå! Får väl tälta jämte bilen första och sista natten...

Lite frågor till Tomas: (eller andra, vill gärna ha många svar!)
Hade ni bara mesh-skor med er? Är det såpass torrt att det funkar för det mesta? Här i södra Sverige är det ju ofta lerigt, översvämmade spångar osv, men jag vet inte hur det är i fjällen. Låter ju lockande att slippa kängor eller gummistövlar!

Finns det gott om bäckar att ta vatten ur? Hur stora/många vattenflaskor fyllde ni/gång?

Vad hade ni för utrustning (tält, liggunderlag osv) och har ni några tips på vad som var bra att ha med och vad som är onödigt?

/Jessika
 
Ska försöka svara på dina frågor:

Skor:
Vi hade bara mesh-skorna med oss plus 2 par foppa-tofflor att dela på. Blöta skor var inte något problem när vi gick men det var skönt att kunna byta vid lägret. Vi hade alla tunna nylon-strumpor dvs. damstrumpor, men vi kallar dem fjällvandringstrumpor för att inte sönerna ska protestera allt för mycket. :)

Underlag
Håller man sig till lederna är det torrt för det mesta, naturligtvis lite beroende på årstid och om det varit ihärdigt regnande. Utanför lederna kan det vara sankt och blött men grejen med snabbtorkande skor är att man inte behöver bry sig. De flesta barn är vattenmagneter och jag har varit på flera turer där föräldrar tagit mycket av glädjen från vandringen genom att tjata på barnen att inte gå nära vattnet (det första som hände när vi slagit läger var att killen gick ned sig i bäcken med stövlar och allt...). Allt det slapp vi. Acceptera att barnen bli blöta - se till att de har kläder/skor/strumpor som torkar snabbt istället.

Vatten
Vi vuxna hade 60cl festis-flaska och barnen varsin 33cl PET. På sig höjd var det den mängden vi hade under gång. När vi passerade större bäckar drack vi. Vi hade även en bag-in-box för att hämta vatten vid lägret. Vi var aldrig utan vatten för länge men barn blir ju gärna törstiga NU och då gäller det att ha med sig. Oftast ser man på kartan var det finns bäckar. Har aldrig själv eller hört talas om något som blivit sjuk av att dricka vatten i fjällen.

Utrustning
Jag har senaste året snöat in rätt hårt på lättpackning med boken fjäderlätt som grund (rekommenderas). Finns mycket om det här på Utsidan eller på sidan fjäderlätt. Där finns även en bra artikel om skor, strumpor och blöta fötter.
I boken finns en bra packlista man kan ha ha att utgå från. Det är nog bara min egen packning som innehåller lätta prylar, för resten av familjen handlade det mest om att minska vikten genom att lämna saker hemma. Men visst - vi vägde sovsäckarna och tog de lättaste etc...
Tält hade vi 2x2 mans. Tält finns att hyra på STF-stationen.

Andra tips
Vi har alla tunna vindjackor+vindbyxor (typ Newline, Everest eller liknade). Funkar kanon och torkar snabbt. Rekommenderas.

Tänk på att lätt packning ger möjlighet till lätt ryggsäck. Vet av egen erfarenhet att det inte funkar bra att ha en vuxens ryggsäck (3 kg egenvikt... men bärsystemet var ju kanon, ställbart och tjockt avbärarbälte...) på ett barn som ska bära 6kg totalt. Korkat.

Ytterliggare ett tips är att oavsett vad man tar med sig i form av utrustning, skor etc. är det viktigt att ha provat hemma först under realistiska former (regn, 15km). Lättare att justera sin packning hemma... Mat kan ju också vara bra att ha provätit för att undvika matvägran.

/ Tomas
 
Tack för snabbt svar och bra info!

Är det vanliga knästumpor i nylon som ni har? (tunna, typ 30 den, finns i storpack i brunt och svart) Och ullstrumpor utanpå vid behov, eller?

Att hyra tält låter intressant - det skall kollas upp! (Vårt är tungt och ett Nallo är dyrt...)

Lättpackarforumet har jag också läst lite i, men håller nog inte med om allt! :) Det är väl som med allt annat, man får ta åt sig det som känns bra för en själv!

/Jessika
 
Vi körde med ankelsockor, 50 den. Typ 29.90 på ICA, svarta onesize. Har även provat med 30 den men detta var bättre och kändes mer maskulint :)

Vi hade ullstrumpor med oss med de var tänkta som sovstrumpor, alltså torra strumpor att ha på sig när man sover. Nu var det inte så kallt att någon av oss behövde dem, alla sov barfota. Uppskattningsvis 7-8 grader kallaste natten.

Skulle själv aldrig använda ullsockor under vandring då de förr eller senare blir blöta och torkar långsammare än nylonstrumporna. Vare sig barnen eller min fru tyckte de var kalla om fötterna då vi gick, trots både ihållande regn och hagel(!). Att däremot ha torra skor (foppa) att byta till i lägret var skönt. Blöta skor när man inte rör sig är mindre trevligt.

Vattentäta strumpor hade vi inga men saknade inte heller.
Det fungerade även bra utan varma sockor att ta på vid rast. Har haft det när jag varit själv men med 3 barn blir det för krångligt.

Tror detta kan funka hjälpligt även med vanliga springskor, som ni kanske redan har. Men man får då vara beredd på lite starkare känsla av blöta fötter. Ut i höstrusket och prova! Tänk bara på att skorna känns mycket blötare då man tar på dem med händerna än när man har fötterna i dem och går.

Ett tips jag glömde tidigare är att ta med sig någon hemlis (typ godis, leksak eller liknande). Kan vara bra att ta till som morot eller belöning när det känns jobbigt. Badboll? Frisbee?

/ Tomas
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vandringsmorsan Vandring med små barn Fjällvandring 13
Imasy Vandra med barn - Hjälp med allt :D Fjällvandring 19
sofiah Vandra i Norge v 31 med barn/ungdomar - tips önskas Fjällvandring 0
matsson Kläppen-Helags m barn vandra el. cykla Fjällvandring 3
Pellepassat Vandra med barn, snabbt uppe på kalfjäll? Fjällvandring 19
JLindgren Vandra med barn Fjällvandring 4
peter notstrand Vandra med barn Abisko Fjällvandring 15
bouic Vandra i Norge med barn? Fjällvandring 2
frox 2 pers + 1-åring till Sylarna i sommar! På eller av? Fjällvandring 8
virab Vart vandra i Funäsdalen med barn mellan stugor? Fjällvandring 1
s57521 Vandra för första gången med barn i Abisko - tips? Fjällvandring 3
Kan man vandra med barn? Fjällvandring 7
EssetS Vandra norr om Riksgränsen till Björkliden Fjällvandring 5
bico Vandra från Fjällnäs till Gröndalen Fjällvandring 2
morgenblau Lundhags vandra High for warm-temperate climate Fjällvandring 1
HellenS Vandra själv i Sarek augusti Fjällvandring 4
Awflauggz Ryggsäcksvikt vandra Jämtlandstriangeln Fjällvandring 16
Stordrulen 2000:- för att vandra i bla Vålådalen. Fjällvandring 94
elinalicia Hur många dagar är det kul att vandra som relativ nybörjare? Fjällvandring 28
nickimark Resa Kiruna-Nikkaluokta 12/6 eller 13/6 Fjällvandring 1
elinalicia Var ska vi vandra i juli 2021? Fjällvandring 24
tinab66 Vandra i Vindelfjäll - Vilken riktining? Fjällvandring 8
Totteman Varför vandra? Fjällvandring 93
Ralphandersson Vandra i sydliga fjäll på höstlovet, och gärna fiska också Fjällvandring 3
Kveke Vandra över helagsfjället Fjällvandring 3
Lappkattfot Ställen där man kan hitta någon att vandra med? Fjällvandring 4
Slitvargen Vandra Laisdalen från Laisstugan till Adolfsström Fjällvandring 1
VeronikaH Vandra Kvikkjokk-Sarta Fjällvandring 15
DanielK Vandra in i Norge i sommar - stängd gräns? Fjällvandring 22
dibblah Vandra Kvikkjokk - Ritsem Fjällvandring 13
Fraeddan Vandra med två småbarn Fjällvandring 4
Totteman Var vandra 2020? Fjällvandring 9
Slitvargen Vandra från Adolfström till norra polcirkeln, Silvervägen Fjällvandring 1
Kentvik Vandra i Norge september Fjällvandring 2
Stendunken Vandra Norge sista helgen i september 2019 Fjällvandring 0
elsaeneman Efterlysning! Ska nån vandra till Nallo? Fjällvandring 10
Maaalin Vandra i Jämtland i augusti Fjällvandring 4
Frelink123 Tarradalen, vandra eller flyga? Fjällvandring 10
Christoffer Hedman Var ska jag vandra i år? Fjällvandring 9
Spiron22 Vandra i sommar! Fjällvandring 7
Totteman Träna för att vandra Fjällvandring 61
stenblock Kan man lära sig uppskatta vandra ensam? Fjällvandring 46
kopperhead Vandra till Skierfe början av juni 2019 Fjällvandring 2
esterfinnstrom Vandra laugavegur? Fjällvandring 6
JNybbe Vandra 4 nätter, vart då? Fjällvandring 2
adventurer81 Vandra utanför Kungsleden vid Kebnekaise Fjällvandring 20
Boxern Vandra fågelvägen mellan Unna Allakas och Tjäktja ? Fjällvandring 6
mkruse Idétorka på var jag ska vandra i mitten augusti Fjällvandring 5
iceman123 Vandra i fjällen i oktober Fjällvandring 7
gusfallca Vandra i Rogen Fjällvandring 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.