• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Väster om Virihaure och Vastenjaure

Jag har tänkt att vandra väster om Virihaure och Vastenjaue i sommar. Starten ska ske från Staloloukta och ämnar att ta båtskjuts över till "rätt" sida från Staloloukta. Turen avslutas vid Vaisaloukta eller Änomjalme. Finns det besvärliga vad eller annat man bör tänka på för att inte drabbas av oplanerade överraskningar. Finns särskilt intressanta platser man inte bör missa? Hur är tillgången med broar i området? Möter man många andra vandrare?

/Janne S
 
janstj; sa:
Jag har tänkt att vandra väster om Virihaure och Vastenjaue i sommar. Starten ska ske från Staloloukta och ämnar att ta båtskjuts över till "rätt" sida från Staloloukta. Turen avslutas vid Vaisaloukta eller Änomjalme. Finns det besvärliga vad eller annat man bör tänka på för att inte drabbas av oplanerade överraskningar. Finns särskilt intressanta platser man inte bör missa? Hur är tillgången med broar i området? Möter man många andra vandrare?

/Janne S
Detta är ödsliga fjäll, vi mötte en person som kom från Norska sidan, annars var det folktomt. Några broar finns mig veterligen inte men inte heller några svåra vad att tala om. Håll högt upp på Svartinjunjes bara och njut av utsikten!

När vi tingade båtskjuts, åkte vi rakt över till näset mellan sjöarna. Rekommenderas!

//J
 
Båtskyss østover ?

Kan jeg spørre: Om jeg kommer vestfra (fra Rago nasjonalpark i Norge) er det da mulig å få båtskyss på Virihaure til Staloluokta eller et annet sted ?
 
Vegetationskartan

Köp och studera vegetationskartan (1:100000) över området när ni planerar turen. På den finns markerat särskilt intressanta botaniska områden man bör besöka.
Vidare kan jag rekommendera Jaurekaska mellan de stora sjöarna och de vackra fallen i Hurrejokken.
 
Med tanke på att det är ganska ringa båttrafik och stora avstånd över Virihaure (elda efter båt går alltså inte att tillämpa) så kan det bli problem med båttransport till Staloluokta från västra sidan av sjön. Bosse som har Staloluokta minilivs kör båttaxitrafik. Åkte med honom förra sommaren fast omvänd riktning. Virihaure är rätt lynnig så tillvida att sjön blir rätt hård och krabb vilket innebär att han inte kör när det blåser för mkt. Vet tyvärr inte om det går att komma i kontakt med honom så att man kan förbeställa under sommaren, någon annan här som vet det?
 
Är det någon som fortsatt norrut på västra sidan av Sallohaure och vidare mot Vaisaloukta via Sieberjåhkås dalgång? Är nyfiken på hur vaden är utefter denna sträcka. Grundsten är lite vag i sin beskrivning av vattendragen, på kartan ser inte avrinningsiområdena alltför stora ut så de borde inte vålla några problem vid normal väderlek.

Tänkte fullfölja förra sommarens vandring väster om sjöarna, blev så betagen av de storslagna utblickarna man får här. Kommer att starta vid Sisovatnet i Norge och gå upp till antingen Vaisaluokta eller avsluta ner i Norge till E6.
Vad som kan sägas om dessa västliga trakter är att man är helt utlämnad att klara sig själv. Det är långt och besvärligt att söka hjälp om ngt händer. Tukijåkkå hindrar en från att ta sig till Stalo efter hjälp, närmaste hjälp finns i Norge men dit är det realtivt besvärligt att ta sig pga av brant och svårgången terräng. Så den som planerar att gå här bör vara medveten om vad han ger sig in på. Mobilen fungerar inte förrän man kommer en bra bit ner i Norge.
[Ändrat av klingstrom 2005-05-04 kl 12:06]
 
Om man kommer västerifrån måste man boka båtfärd innan. Möjligheterna att få skjuts genom att försöka påkalla uppmärksamhet från stranden bör man inte sätta sin tillit till. Vad rekommenderas inte (se tidigare trådar på forumet om detta).

Turen är fantastiskt fin och en unik möjlighet att i Sverige få uppleva äkta enslig vildmark där oerhört få satt sin fot. Mitt tips är att hela tiden hålla högt - riset nere vid sjöarna är både svårforcerat och tråkigt. Det går ganska mycket upp och ner och terrängen innebär att vandringen tar tid - ha gott om vandringsdagar så att du slipper stressa.

/Petra - som gick runt sjöarna 1998
 
Båtskyss vestfra på Virihaure

Hei ! Takk til alle som har kommentert dette spørsmål.
Mulighetene, eller rettere sakt mangel på muligheter, er nok slik jeg selv har tenkt meg at de er, men det kan være greit å få det fastslått.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
kgh Vandring väster om Virihaure och Vastenjaure Fjällvandring 0
harrymart Vandra väster om Virihaure Fjällvandring 2
Bekvämast Vandring väster/nv om Kutjaure Fjällvandring 2
tinab66 Tips på "Stugvadnring" norr &/eller väster om Abisko/Riksgränsen Fjällvandring 6
cloud76 vadställen väster om Akkajaure Fjällvandring 10
Kalle G Vandringstips väster om Mavasjaure-Pieskehaure (jaure?) Fjällvandring 10
andy69 Väster om Sälka...? Fjällvandring 1
Helsing Padjelanta Väst Fjällvandring 2
maswan1 Basstavagge från öster eller väster? Fjällvandring 12
laurentiusweg Hellemobotn - Vuojatädnobron: väster eller öster om Sieberjåhkå? Stibokbron? Fjällvandring 4
tobiasf Tältställen väster om Akka? Fjällvandring 5
sachsaren Väster om Abisko-Ritsem. Fjällvandring 8
Bomullsmannen Väst om handölan Fjällvandring 1
grodanbolle Någon som varit väster om Singistugorna? Fjällvandring 5
Tuki Padjelanta, väster om Sallohaure Fjällvandring 5
nidob49 Väst eller öst om Storsteinsfjell Fjällvandring 5
undvall Området väster om Padjelanta. Fjällvandring 4
harrymart Väster om Virhijaure Fjällvandring 6
chrissopoulos Luohttolahko ner i sarvesvagge väster om nåite? Fjällvandring 1
hetsteven boat on virihaure Fjällvandring 3
Tuki Båt över Virihaure Fjällvandring 6
HansP Virihaure - Sårjåsjaure via Blåmansisen Fjällvandring 15
svartöra Näset mellan Vastenjaure och Virihaure Fjällvandring 2
oskarlin Stig vid Vastenjaure – finns den? Fjällvandring 0
Bisserwisser Padjelanta - runt Vastenjaure Fjällvandring 4

Liknande trådar

Logga in