Vad styr vilka kajaker som säljs mest?

I en ideal konsumentvärld skulle val av kajak styras av personliga preferenser, kroppsstorlek, fart, kvalitet, säkerhet, paddelglädje och till viss del ekonomi.

Jag tror att det idag är mycket marknaden som styr via reklam, prissättning, och vad som finns tillgängligt för omedelbar leverens. Butikerna har olika stor marginal på olika kajaker och detta kan styra vilka kajaker man rekommenderar.

Vad kamraten har och rekommenderar styr säkert också mycket liksom de erfarenheter kunden hunnit skaffa sig.

Vad tycker ni har vi en bra balans i marknaden idag eller har ni en känsla av att många väljer olämpliga flytetyg pga att marknaden styr på ett olyckligt sätt?

Viktigast är paddlaren. Om paddlaren har bra utbildning och goda färdigheter och lär sig anpassa planering och turgenomförandet efter de aktuella förutsättningarna och sällskapet spelar ofta valet av utrustning mindre roll.

Thure
 
Helt rätt Thure.

Men så är det väl inom alla marknader...

Tror som du säger i sista stycket att det till sist hänger på paddlaren, det tar några år innan man vet vad för slags kajak man behöver. Det är viktigt att prova mycket och att sträva efter att utvecklas, framför allt inom säkerhetsområdet.

Om man skulle köpa "fel" kajak från början så finns det ju faktiskt en fungerande begagnatmarknad, dom senaste fyra åren har jag köpt tre kajaker varav två begagnade. Nu börjar jag hitta rätt...
 
Det verkar inte finnas direkt olämpliga kanoter på marknnaden, men visst finns det klara försämringar bland kajakkonstruktioner. Halvstora sittbrunns öppningar, höga ryggstöd, trånga sitsar, fotstöd monterade längs med kanotens skrovsidor, släproder som verkligen släpar och inte styr. Listan på dåliga lösningar kan göras lång.

Jag tycker att leverantörerna anpassat sina produkter till nybörjare, men det är väl det enda rätta om man vill sälja prylar. Många prövar paddling i 1-2 år och sedan hittar de en ny hobby.

Det finns en föreställning bland vissa att man ej behöver anstränga sig vid turpaddling, dvs man kan sticka ut otränad. Ifall turpaddlare skulle ha en sund inställning till träning skulle problem med överansträngning i handleder, axlar och rygg samt utmattning minimeras.
Jag talar inte räddningstekniker, utan paddling rakt fram under olika förhållanden.
 
thureb; sa:
Vad kamraten har och rekommenderar styr säkert också mycket...
Jag är kanske lite tillspetsad, men så blev det:

Mina huvudsakliga intryck från kajaker i ens omgivning är att de sällan är specialisterade, eller sällan utnyttjade för specialisering om de råkar vara det. Det stora flertalet paddlare paddlar lagom fort utan några andra syften eller specialintressen än att komma fram till en schyst tältplats, fikaplats eller för att njuta lite natur... Inget fel i det. Inte alls.

Naturupplevelsen är mitt största skäl till havspaddling (adrenalin, lekglädje eller motion finner jag lättare någon annanstans - men gärna också i havskajak när det möjliggörs).

Här och var - men rätt sällan - möter man folk som rockhoppar, surfar, leker med kite eller paddlar seriöst fort (undantaget är kanske Walessymposiet vi besökte nyss, och hänvisningen till norrmännen i en annan tråd).

Mina slutsatser är att det, för det stora flertalet paddlare, är rimligt okey med nästan vilken kajak som helst: man "flyttar" (men med ett oerhört trivsamt fordon) termosar, trangiakök, kameror och kikare. Man umgås. Därmed blir kamraters åsikter och erfarenheter den stora källan till köpbeslut - kan kanske sammanfattas som miljö och tradition...

(För övrigt så vill jag också tillägga att sitsens utformning troligen ofta påverkar mer för köpbeslut än skrovets utformning. Visst vill vi se kajaktillverkarer som tillhandahåller demo- och produktionskajaker med olika och valfria säteslösningar. Eller?)

Och så var mitt svammel avslutat.
Tjing!
Patric


[Ändrat av olle11 2004-06-01 kl 14:00]
 
Jag paddlade lite canadensare på 70-talet (vem gjorde inte det), några lite längre paddlingar. Kamraten var kajakist och jag var alltid lite sugen på att prova kajak. Det i sin tur innebar att jag fick en gammal överbliven dukkajak från kanothuset som jag renoverade. Paddlade 3-4 ggr men ledsnade snabbt (den gick enormt trögt tyckte jag).

Många år senare har jag lånat havskajak av populistiskt fabrikat, och gjort en tur tillsammans med kompisar med lite kajakvana kring V Stendörr.

Detta var så trevligt så att bl a detta innebar att jag köpte en snarlik kajak (visst kompisinflytande) och paddlar nu med den även på egen hand.

Jag tyckte att jag hittade en fin kajak till bra pris, men som jag uppfattade med viss potential för snabbare paddling, och hittills känns det som ett utmärkt val. Detta utan att jag provpaddlat en massa modeller. Möjligen paddlar jag nåt år och får nya griller i huvet, kanske provar nån annan modell och kan då inte låta bli att byta, men just nu känns det som om materialet är av klart underordnad betydelse. (Detta får man väl tolka som att jag är nöjd.)

Jag kan bara konstatera att det finns så mycket modeller att detta talar för att det finns mycket smak och subjektivitet som styr; vilket också kan tyda på att det mesta funkar mer eller mindre bra.
 
priset, priset och åter priset

Jag tror de flesta paddlare idag ävljer kajak efter priset. Revalkajaker från estland är billiga och prisvärda (enligt min mening) och därför vanliga.

Mycket kajak för rimliga pengar helt enkelt.

/Patrik, med en Mari 3 extra
 
Re: priset, priset och åter priset

tango; sa:
Jag tror de flesta paddlare idag ävljer kajak efter priset.
Naturligtvis är det så! Varför skulle priset vara oviktigt när det gäller kajaker? De allra flesta väger ju in priset för i princip allt de köper...

Själv så är jag kompromisslös på vissa områden men generellt sett så vill jag ha hög kvalité men utan att det kostar skjortan. Så mycket kvalité/kr som möjligt skulle man väl kunna säga...

När det gäller kajaken så tillkommer natutligtvis andra saker som t.ex. sits och erfarenheter från kompisar och provpaddling också men priset ska man nog aldrig bortse ifrån.

/Fredrik, Kajaksport Artisan Millennium
 
priset?

jag är tveksam till om priset är det som avgör. Jag har importerat paddlar i några år nu som jag sålt relativt billigt men folk är misstänksamma mot billiga grejor om de inte är exakt samma som man kan köpa någon annanstans till ett högre pris. Då hamnar det i ett annat läge. Så om inte någon svensk firma importerat de estniska kajakerna skulle nog ingen brytt sig om att åka och hämta. Det är ju även lite lustigt att esterna tycks ha samma konsument som importörpriser men det hör förståss inte hit.

Sedan är det klart att en försäljare ofta frestas att rekomendera det han har hemma och då gärna det som har högre förtjänst. Här kan det bli problem efterssom det är samma firmor som importerar grejorna som sedan säljer dem vidare till både konsument och andra återförsäljare. Som importör vill man givetvis hellre sälja den kajak man själv importerar så att man får hela kakan än man säljer en kajak som någon annan oxå skall dela på vinsten för. Men marknaden är så liten så det finns tyvärr inget annat kommersiellt gångbart sätt att driva verksamheten på.

Har hört historier från sportaffärer där man bestämmer vilken sko som är "bäst" för dagen.

Jag tror även att vi snart kommer se en tendens även innom kajakhandeln där man skriver upp listpriserna för att sedan ge rabatter och ha utförsäljningar i större utsträckning. Lyckligtvis är vi inte där ännu. Än sålänge verkar det vara ganska mycket hjärta och inte så mycket plånbok i branchen.
 
Nöjda kunder är nog fortfarande bästa reklamen. Är någon nöjd med sitt köp så dra han eller hon sig inte för att berätta det för alla som lyssnar. Är man inte nöjd så håller man oftast inte inne med det heller.

Man kan lätt få uppfattningen att den allmänne kajak köparen är en halvkriminell snåljåp som utan att blinka skulle köpa en kajak byggd av halvt medvetslösa barnarbetare bara han kan komma billigt undan.

Men så illa är det faktiskt inte. Det finns som tur är en stor grupp erfarna paddlare. Som insett att man faktiskt får mer prestanda och kvalite om man är beredd att betala för det.

Jämför man med andra "lyxprodukter" som snöskotrar, motorbåtar, motorcycklar, sportbilar.m.m Så är även en bättre kvalitets kajak förhållandevis billig. Speciellt om man tänker på livslängden. En välbyggd glasfiberkajak är i princip outslitlig och kan utan problem ärvas i generationer.

Förvånansvärt många värdesätter även att produkten är byggd i Sverige och att man faktiskt kan ringa och prata med den som bygger kajaken och få den anpassad efter egna önskemål (inom rimliga gränser)

Hans Friedel
 
"Man kan lätt få uppfattningen att den allmänne kajak köparen är en halvkriminell snåljåp som utan att blinka skulle köpa en kajak byggd av halvt medvetslösa barnarbetare bara han kan komma billigt undan"

Yh, hur kommer du fram till detta?
 
När ett antal varor framstår som väldigt lika för ett otränat öga (som tillhör någon som inte riktigt vågar lite på de ögon han vet är otränade...), så får man aldrig underskatta priset som värdebärare. "Man får vad man betalar för..." är en väl befäst sanning, som inte är svårare att undergräva än att man som säljare just känner till denna "sanning" och därefter sätter priset utifrån detta (eller helt enkelt gör detta för att man har de högsta omkostnaderna i form av mellanhänder och ineffektivitet.

Obs! Detta skriver jag inte riktat mot vare sig någon särskild tillverkare eller importör utan bara som invändnig mot det resonemang som försöker befästa att det som är dyrare alltid är bättre, vilket också skulle innebära att det billiga alltid är sämre. Ibland är det dyra alltså bara en följd av att någon inte anstränger sig tillräckligt för att hålla kostanderna nere, eller ännu värre - för att någon insett att ett högre pris indikerar en högre kvalitet.
 
Det viktigaste när jag valde kajak var att jag skulle få plats med min ända, som inte är så liten.
De första kajakturerna jag gjorde var i VKV Lisa med träsits. Jag fick ont i baken men det var gott om plats på bredden.
Senare har jag paddlat Iceflow i några timmar. Jag fick sitta lite snett för att få plats. Det var inte skönt. Sen bytte jag med en kompis och paddlade en Albatross istället. I den satt jag bra.
Jag har paddlat en Trapper K2:a en helg. Jag kunde inte sitta i bak och styra för då skar kanten på sitsen in i utsidan av låren. När jag satt i fram kunde jag sitta med benen ihop så då gick det bättre. Men vi var tre tjejer den helgen och alla klagade på ont i baken, men ingen av killarna.
En Point65 K1:a räcker det med en titt på för att inse att där får jag inte plats.
Görs kajaker bara för killar?
När jag bestämt mig för att köpa kajak, kontaktade jag närmaste VKVåterförsäljare för att köpa en Lisa. Men då skulle man få stå i kö till oktober för att få någon, så jag köpte en Anita istället. Det har jag inte ångrat, men jag har bytt ut den smala formgjutna sittsen mot en platt skiva med en termarestkudde på.

Sofia
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
såg Vilka är återförsäljare av Packraft i Sverige Paddling allmänt 8
utesälen Vilka skor till torrdräkt Paddling allmänt 9
Henkes Vilka paddlingskläder används Paddling allmänt 5
Stuvarn Vilka kämpar! Paddling allmänt 1
Kal-P-Dal Vilka fötter på torrdräkten? Paddling allmänt 8
emil. Vilka är de vackraste, längsta och mest paddelvänliga åarn i Sverige? Paddling allmänt 9
martar Vilka verktyg/reservdelar tar ni med? Paddling allmänt 11
freetime Riktigt snabb havskajak...Vilka fabrikat/modeller ska jag titta på? Paddling allmänt 21
Erik Barkefors Vilka snabba K2:or finns? Paddling allmänt 7
Mr Safe Vilka paddlar? Paddling allmänt 1
Nils-Åke Vilka sjökort/kartor Paddling allmänt 3
a95180 Paddla olastat, vilka egenskaper ska kajaken ha? Paddling allmänt 11
Lock-Kulla Vilka kajaker ska vi köpa? Paddling allmänt 5
ulf juhlin Vilka tvålar löddrar i saltvatten? Paddling allmänt 8
Kalle E I vilka situationer? Paddling allmänt 17
ulf juhlin Vilka är VKV off shore´s konkurrenter?! Paddling allmänt 36
calypso63 Nordiska gamla trä kajaker...vilka var dom... Paddling allmänt 2
Rune E Hur många kajaker? Paddling allmänt 2
Bergochdalvana Pris-rusning på kajaker? Paddling allmänt 4
medic Lasta kajaker på suv Paddling allmänt 12
Röjan Marschfart för era kajaker Paddling allmänt 10
avslutmedlemskap0904 3 st kajaker på biltak Paddling allmänt 24
fiskpropeller Ny inom paddling. Söker tips på kajaker. Paddling allmänt 18
josefinw Kajaker/kanoter sökes till klimatmanifestation i Göteborg Paddling allmänt 0
Matte101 Stöld av 4st kajaker plus kärra Paddling allmänt 0
såg Hyra kajaker i stockholm Paddling allmänt 5
thureb Försvarsmakten har nya kajaker? Paddling allmänt 7
Unmanageable Hur förvarar ni era kajaker? Paddling allmänt 14
thureb Delfiner följde med kajaker i Blekinge Paddling allmänt 1
anna.kristiansson Tre kajaker på biltaket? Paddling allmänt 4
JohanWild Försäkring av kajaker Paddling allmänt 14
christerb Miks kajaker Paddling allmänt 1
Jockemeister Auktion på kajaker! Paddling allmänt 3
henkeboy77 uppblåsbara kajaker?? Paddling allmänt 15
LBQ Upphittade kajaker Paddling allmänt 3
Spinspider Kajaker med sittställning som känns bra? Paddling allmänt 11
plankton Recensioner av kajaker Paddling allmänt 17
heah Seabird kajaker - kvalité? Paddling allmänt 8
Jockemeister Håll i era kajaker i STHLM-området! Paddling allmänt 3
Ferry Hur lastar man bäst 3 kajaker på ett takräcke? Paddling allmänt 20
76 Finns det kajaker för "stora" killar? Paddling allmänt 38
jazzmatsa Vad väger era kajaker??? Paddling allmänt 12
snowhound Små kajaker till "stora" paddlare? Paddling allmänt 8
jpk Hur är Everest kajaker? Paddling allmänt 2
lleberg Hur tålig är Pakboats kajaker? Paddling allmänt 12
calypso63 P&H släpper nya kajaker Paddling allmänt 1
hannulan Kajaker som liknar Valley Avocet Paddling allmänt 4
MartenT Förvaring av kajaker och påverkan på kajaker av förvaring Paddling allmänt 1
Freija Prijon Motion - jämförbara kajaker? Paddling allmänt 12
eyck From the horse's mouth: Kajaker och väjningsregler Paddling allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.