Vad har ni på er i sovsäcken?

Vad har ni på er i sovsäcken?
Vet att en del sover i underställ och/eller sovlakan.
Men det jag undrar över, byter ni underställ när ni kryper ned i säcken eller har ni på er samma som ni hade när ni vandrade på dagen (vid lite kyligare väder alltså, typ höst...), eller byter ni underställ, typpyjamas?
Om ni byter underställ, har ni på er samma underställ dagen efter när ni börjar vandringen då eller tar ni det det andra stället? och hur förvarar ni det under natten i tältet? Tänker att det lär ju bli kallt och lite otäckt att ta på sig dagen efter, eller är det sånt man bara får vänja sig vid :)

Kanske konstiga frågor men är nyfiken och vill lära mig mer om uteliv.
 
Lite olika

Under kortare vandringar 1-2 nätter så sover jag mer eller mindre i det jag har på mig under dagen. Är det varmt så använder jag sovsäcken som täcke.

Vid längre vandringar i varmt väder så använder jag sovsäckslakan och kanske en t-shirt, båda gjorda av siden.

I kallare väder sover jag i underställ med sovsäckslakan. Kläderna lägger jag ner i fotändan av sovsäcken så att de är varma morgonen därpå, om de är fuktiga eller blöta så lägger jag dem i en plastpåse så att sovsäcken inte tar upp mer fukt än nödvändigt.
 
Byter!

Jag har alltid ett underställ på mej i sovsäcken, även när det är varmt, för att skydda min ganska dyra sovsäck från att smutsas ner.
För det mesta har jag ett ställ som bara används kvälls- och nattetid, det blir ju aldrig svettigt. Tycker också att det är skönt att tvätta av mej och ta på rent/torrt underställ när jag vandrat färdigt för dagen. Nästa morgon byter jag alltså tillbaks till mitt gå-underställ!
Tycker inte alls att det är en konstig fråga!
 
Ull + duntröja

Oftast tunnt ullunderställ, som används för ändamålet. Vid kallare väder så brukar jag kombinera med duntröja. Skönt om man vill kunna fixa med olika saker i tältet trots kyla. Kännsockså skönare att sova med armar utanför säcken om det inte är för kallt för det.
 
Vi är alla olika... Jag sover bäst i bomullsT-shirt (ja, bomull), trosor och strumpor. Blir det kallt lägger jag hellre något över säcken och tar på mig mössan. Det kan ju i och för sig bero på att jag nära på avskyr underställ och undviker det i det längsta. Att på morgonen dra på sig de halvfuktiga vandringsbyxorna är en pina men det går snabbt över.
 
Vad jag har på beror på temperatur i förhållande till sovsäck (eller för min del, quilten). Under barmarksäsong har jag en quilt avsedd för +10 grader, från tidig vår till sen höst ocg i den har jag sovit en del frostnätter utan problem.
Varma sommardagar har jag på kalsonger, nylonstrumpor (korta av dammodell) och en långärmad t-shirt i siden. Detta är svalt och skönt, men skydda dunet i säcken från kroppsoljor och svett.
Vid svalt väder, ner till ca +5 grader tar jag på ett tunt underställ och strumpor i merinoull. Ner till nollan klarar jag med en fleecetröja i tillägg, och vid lägre temperaturer har jag en dunjacka och dunsockar som håller mig varm och skön.
Mössa passande temperaturen behövs också, och gärna en buff för halsen.

Jag skulle nog klara mig ner till ca -15 grader med fleece + dunjacka på överkroppen, underställsbyxor och vandrarbyxor på benen och tunna ullstrumporna + dunsockarna. Detta gäller komfortabel sömn, så överlevnad är betydligt lägre temperaturer. Vid dessa låga temperaturer behövs dock ett bättre liggunderlag än sommarmodellen om det ska fungera.

Till turer där jag kan förvänta mer än en sporadisk frostnatt har jag dock varmare quiltar att ta till, tillräckligt för att klara vilken svensk vinternatt som helst.
 
Senast ändrad:
så lite som möjligt

Så lite som möjligt PÅ mig. Jag har gärna mycket under och över mig men så lite som möjligt PÅ mej. Kläder på kroppen binder ev fukt/svett och den vill jag ventilera bort och hellre då mer kläder mellan liggunderlag och sovsäck eller mellan sovsäckslakanet och sovsäcken än just PÅ kroppen.

Sovsäckslakan rekommenderas - lätt att tvätta utan att slita på sovsäcken.
Rent är varmare än smutsigt

En mössa på huvudet kan jag kosta på mig om sovsäcken är svår att dra upp över huvudet och är det vinter kanske underställ - försöker i det längsta undvika strumpor - könns skönt i början men om man sedan svettas kyler det - bättre med ull om man måste.
Mun och näsa ska andas utanför sovsäcken och inte inuti - utandningsluft innehåller mycket fukt och den vill jag inte ha I säcken av samma anledning.

LIte andra småtips som inte har direkt med kläder att göra men som höjer sovkomforten. Ta en rask promenad eller gör något annat precis för du lägger dig så du blir varm men inte svett. Skönare att ta av sig och krypa ner om man är varm innifrån. Är du torr och ren på ytterkläderna kan du lägga dig några minuter på sovsäcken för att med kroppsväme värma upp den. (dock med nackdelen att du pressar ihopa det isolerande lagret i säcken).
Gör toabestyren det sista du gör så slipper ud förhoppningsvis upp nödig mitt i natten. En fylld termos nära sovplatsen gör att man kan ta en kopp varmt innan man stiger upp - en genväg till lite inre värme då man ska upp och klä på sig.

Prova dig själv fram, vilka grejor som funkar för dig.
Hur mycket man har på sig på natten beror på hur frusen man är, hur kallt det är, vilken sovsäck man har MEN framför allt på vilket liggunderlag man har. Minns fortfarande hur jag på fjälltur låg med uppknäppt sovsäck och nästan svettades medan frun (då sambon) frös med understället på. Då hon fick ligga på mitt thermarest och jag på hennes tunna cellplastunderlag blev det ombytta roller. Sen köpte vi ett termarest till.
Numera vill ryggen ha det än mer bekvämt och jag sover på expeed 9 cm med dun i.

/Patrik
 
Har oftast sovsäckslakan i säcken.
Tar på mig tunna sovunderstället i ull, balclava och sovsockarna.
Näsan och munnen utanför säcken, blir det för varmt öppnar jag i fotändan.
Inomhus eller någon tropisk natt brukar jag säcken som täcke.

go tur
 
Ett rent underställ+strumpor, dvs inte samma som jag vandrar i plus ett sovsäckslakan i siden för att skydda dunsäcken från smuts.
 
Jag sover alltid i helt underställ inkl strumpor och balaklava och fingervantar (vid behov). Allt i ull och de här kläderna använder jag inte på dagen förutom i nödfall om jag plurrar eller liknande. På sommaren är det tunna kvalitéer (ca 150 g/m2) och tjockare på hösten och vintern. Ett favoritplagg är Aclimas Warmwool-tröja med inbyggd balaklava.

Är det för kallt förstärker jag med värmekläderna men som Tango skriver fungerar det dålig för mig. Trots att jag är frusen av mig blir jag lätt fuktig (=kall) om jag tar på mig mer. På en av vinterturerna i år provade jag att köra med höstsäck plus lägerkläderna (dunjacka, dunbyxor, duntofflor osv) men det blev som sagt lätt fuktigt och kallt om än skönt att kunna vara mer fri med delar av överkroppen utanför säcken.
 
Jag har utöver vandringskläderna ett fåtal plagg som jag tar på till natten: ett par kalsingar, en t-shirt och ett par ankelsockor. Det är mycket kläder, normalt sover jag naken, förstås.

Jag vill ha kläder som är garanterat torra. Så när jag slår läger, och tvättar eller sköljer ett par plagg, speciellt strumporna, så tar jag på dem igen och byter först till natten. I det förgångna har jag haft ett underställ med långa ärmar och ben, men det är opraktiskt - jag vill kunna använda nattkläderna även på resan.
 
Jag gör ungefär som username2, även här allt i ull. De kläder jag vandrat i är nästan alltid för fuktiga, svettsalta och/eller skitiga för att vara sköna (och tillräckligt varma) att sova i.
  • Mössa alt. balaclava för att skydda sovsäcken från hårsmuts, när det är så kallt att jag drar åt kapuschongen (sover på magen med ansiktet på min sköna sidenscarf, som med något mjukt inuti utgör örngott på natten).
  • Alltid tjocka knästrumpor, som även utgör reserv/ombyte.
  • "Sovunderstället" är tjockare än det jag använder på dagen, gärna ullfrotté. Dels för att det är skönt och bidrar till att jag kan ha en lite tunnare sovsäck, dels för att det är ett bra reserv/förstärkningsplagg vid behov.
  • För att med armarna ur sovsäcken fixa "frukost på sängen", ta paus vid extremt busväder etc, eller bara när det är ovanligt kallt, drar jag även på mig "tjocktröjan", dvs mitt ordinarie rastplagg. Den har inte haft någon direkt hudkontakt och inte heller varit ytterplagg, och är nästan alltid torr och ren.

Sovsäckslakan kommer jag inte överens med, snurrar gärna in mig på ett otrivsamt sätt och de har ju ingen dubbelanvändning.

Det underställ jag använder närmast kroppen på dagen är mycket tunt och av ull, vilket betyder att det hinner bli torrt över natten (det hängs upp på en "tvättlina" under tälttaket"). Men materialet och tunnheten gör att det känns helt OK att dra på sig även om det vore fuktigt. Inom rimliga gränser "värmer" (dvs värmeisolerar) ull som bekant även i vått tillstånd.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
seww Var har DU varit på tur idag? Allmänt om friluftsliv 52
NattaZatta Tips när man har med hunden på färd Allmänt om friluftsliv 7
GustavOh Vem har rätt till fjällen? Allmänt om friluftsliv 39
Skogsstjärnan Naturupplevelsen har blivit en inkomstfråga Allmänt om friluftsliv 316
TheGee Caravan backpacking sport sovsäck, kanske du har mer information om säcken. Allmänt om friluftsliv 15
ojm Vad har jag hittat? Allmänt om friluftsliv 0
Lea262 Finns det någon som har lust ... Allmänt om friluftsliv 1
Gamling Hm, är jag gnällig eller har folk blivit lata? Allmänt om friluftsliv 41
greenfish Gratis kartor som har meridaner!? Allmänt om friluftsliv 2
lost_in_time VARNING, åka till Ryssland om du har utländsk namn/utseende innebär problem! Allmänt om friluftsliv 23
apfaktor Har vi ett tråkigt liv...rent allmänt? Allmänt om friluftsliv 3
silenhag Vad har du hittat? Allmänt om friluftsliv 33
MarkusF Vilket sällskap har ni? Allmänt om friluftsliv 24
sasq Sajt som visar var det HAR regnat? Allmänt om friluftsliv 6
Teknikern Vad har ni fått för puckade frågor-kommentarer av omgivningen? Allmänt om friluftsliv 240
Fraktal Tappat bl.a ett Nallo, vad har du blivit av med? Allmänt om friluftsliv 34
bäfver Har ni sett den här? Allmänt om friluftsliv 14
dmitrij Tältplatser på Gotland Allmänt om friluftsliv 39
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Få längsta batteritid på mobilen Allmänt om friluftsliv 26
RolandF Dagens tips på tält Allmänt om friluftsliv 0
Robertos Hängmatta på hösten Allmänt om friluftsliv 15
hsp Anpassa ändhylsa på tältstänger Allmänt om friluftsliv 5
senmathal Boka fjällstuga på STF hemsida Allmänt om friluftsliv 6
vandrafjäll Stormsäkra tältet på vinterfjället. Allmänt om friluftsliv 19
Cohf88 Angående felaktiga länsgränser på Google Maps/Earth (+10 år) Allmänt om friluftsliv 4
brigas Storstadsperspektivet på friluftsliv. Allmänt om friluftsliv 22
Troll 3 Dyrt å korsa gränsen på fel ställe i Norge Allmänt om friluftsliv 28
Granitbitarn Vilken sida ska man gå på? Allmänt om friluftsliv 147
kennet_arvidsson Varför tätförbud på kommunala skogsbadplaser? Allmänt om friluftsliv 53
Johan123 Rulla kanot på kanotvagn - Käringsjövallen till Öster-Vingarna? Allmänt om friluftsliv 18
Cyrus Tälta på Galterö Allmänt om friluftsliv 11
pirx tips på skräddare i malmö/lund? Allmänt om friluftsliv 2
Noatun. Media på långtur? Allmänt om friluftsliv 31
stormdans Tips på aktiviteter utomhus 4 timmar om dagen Allmänt om friluftsliv 28
Stordrulen Altarringen på Fulufjäll Allmänt om friluftsliv 17
Skogsstjärnan Försvunna vägar på kartan? Allmänt om friluftsliv 7
turep Skyltar på L-balk i skogen Allmänt om friluftsliv 7
Kimkim Avslöja guldkorn på internet? Allmänt om friluftsliv 19
cloud76 Grava lax på fjället Allmänt om friluftsliv 5
Kimkim Var titta på vågor i Göteborg? Allmänt om friluftsliv 2
fotografiskt På vilken sida bär du kniven? Allmänt om friluftsliv 59
ODK123 Förslag på spännande visstidsjobb? Allmänt om friluftsliv 4
majjen Fjället 2019 : 3 Bröllop på Kenekaise Allmänt om friluftsliv 2
Askel Tälta på Ivö (Ej campingplats)? Allmänt om friluftsliv 1
Sarektomten Sydtoppens höjd oklar på kebnekaise Allmänt om friluftsliv 50
4623 Vad kan vi hitta på? Hjälp! Allmänt om friluftsliv 9
salvion Fråga: Förslag på hur jag gör c.a 50 waypoints i stan att gå efter? Allmänt om friluftsliv 4
bergonatur Bila i Norge, framkomlighet på våren Allmänt om friluftsliv 2
Mediana Tips på tältplatser man kan tas sig med bil Allmänt om friluftsliv 6
pack Hygien på tåg Allmänt om friluftsliv 21

Liknande trådar

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.