Utrustning för vintertältning?

Är tacksam för alla tips om vad som är att tänka på att ha med sig till tältet vintertid.
Har just köpt ett Hilleberg Nammatj 2 GT och testade det för en vecka sen i Sälenfjällen. Ser fram emot vinterns skidåkning och skulle vilja testa hur det är att bo i tält vintertid och på så vis ha närmare till dom goa åken...exempelvis i Jämtlandstriangeln.

Väl mött på vinterfjället!
 
Bra tält bra start

Vintertältpinnar som sitter fast i snön är viktigt att ha med, går att ha färdigköpta eller egenhändigt förfärdigade i kryssfaner. En platta till köket av plyfa 3-5 dm i sida är himla bra att ha, köket drivs med bensin eller fotogen.
Spade att skotta upp snö på sidorna av tältet ska givetvis vara med.
I övrigt är vintertältning en fråga om att hela tiden behålla sunt förnuft, bivackera innan man blir trött, se till att lägerplatsen ligger hyfsat i lä etc.
Få saker går upp mot att vakna en senvintermorgon i fjället och höra riporna knarra i morgonsolens första strålar. Kanske får man se ett järvspår i snön när man kryper ur tältet .....
 
Vintertältning

Information om vintertältning kräver en del och att dra allt här känns lite jobbigt.

Har du prövat att gå till http://www.google.com och söka på vintertältning? Du kommer hitta en hel del matnyttigt.

/Jonas
 
Vintertältning

Trevlig form av friluftsliv :).

Du behöver tältpinnar för vinterbruk. Finns att köpa, Hilleberg gör bra varianter. Ännu roligare är att göra dem själv av t ex plywood (40x10 cm). Lacka dem och gör hål i mitten för slingor/snören.

Förläng tältets bandfästen med slingor/snören så blir det enklare att fästa pinnarna och lättare att gräva upp dem om de fryser fast.

Spade, för att gräva upp/ner tältpinnar och för att gräva ur en stågrop i din GT-absid.

Vissa förespråkar vindmur som skydd för tältet. Jag hör till dem som tror att tältet står bra som det gör på snön. Släng dock gärna upp lite snö på sidorna för att hindra snö från att dreva in.

Sätt en torklina i absiden och låt strumporna torka när du smälter snö på kvällen. Det kan vara smart att smälta snö både till middag och frukost på kvällen - thermosfrukosten kan du käka medan du förbereder lunchen (också den thermosbaserad).

God tur,

/J.
 
Lite extra guldkant

är att ha varmt och gott om fötterna. Mitt knep är att ha fötterna på en skiva rosalila plastisolering (30x30x5 cm).

Skivorna håller att stå på under raster (normalt ställer man hus på dem), och kan användas som underlag för triangiakök (svårbrännbara, dock INTE obrännbara).

Skicka addressen till mig (christer.bratt@paroc.se), så skickar jag ett par skivor med posten!
 
Tack för tipsen!
Bara en kort fråga.
"Klippen" skriver att man skall ha kök för bensin eller fotogen. Jag har ett Trangia med gasolbrännare. Är det helt kass?
Förresten en fråga till:
Tjocklek på plyfa om man gör egna snöpinnar...
Nisse
[Ändrat av qpg 2001-10-25 kl 18:04]
 
Gas...

Trycket i flaskan påverkas negativt av låga temperaturer och positivt av ökad höjd över havet. Tyvärr ligger våra fjäll inte högt nog för att kompensera för tryckbortfallet vid kyla = låg eller obefintlig effekt när temperaturen går under noll.

Man kan visserligen värma gasflaskor med heatpads och annat men det är nog enklare att använda en fotogen/bensintillsats till ditt trangia.

Kiruna arktiska produkter gör en bra brännare för trangia, "KAP-Arktic". Info finns på Peter Asks hemsida.

Andra brännare som kan användas i Trangia är Nova och Explorer 11, båda från optimus (Explorer görs inte längre).

/J.
 
Är gasol kasst?

Min erfarenhet är att gasol förlorar mycket i effekt när temperaturen kryper under 0-strecket.
Använder ett KAP-fotogenkök (Trangia med fotogenbrännare) på vintern, haft det sedan -89 och är mycket nöjd.
Sommartid kör jag med gasol till samma kök alternativt ett tvålågigt gasol om bäravståndet till lägret är kort.
Vid vintertältning så går det mycket bränsle åt att omvandla snö till vatten och av den anledningen har jag funnit fotogen att föredra. Sen är det i och för sig trevligt att finna lägerplatser där rinnande vatten även går att nå vintertid, men de är sällsynta.
Plyfan ska inte vara tjockare än 5mm.
 
Vintertältpinnar

Jag har gjort mina i tunn aluminum, tar mindre plats än plyfavarianten! Jag har använt 1 mm alu som jag har bockat så att det ser ut som en jättestor tältpinne med hål! En bockningsmaskin underlättar!
 
Har du gjort tältpinnarna med ett 90 graders "veck" längsgående? Hur har du gjort i ändarna? Har själv funderat på att göra en u-formad form i trä och sedan knacka till pinnar likt hillebergs själv. Någon som testat? Har iofs redan hillebergs utmärkta pinna men det vore kul att göra egna också...

/Andreas
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...