USA till Argentina på motorcykel

Hej!
Först, låt mig presentera migsjälv. Jag heter Gustaf och är född och uppväxt i Stockholms området. Jag har alltid älskat att resa och träffa folk och har turen att kunnat göra det mycket. År 2018 köpte jag en ny motorcykel (Suzuki V-Strom 650xt) i Kalifornien, USA. Ursprungliga tanken var att använda den när jag är i USA (var där mycket på affärsresor, flera gånger om året). Min dröm att köra från USA till sydspetsen i Argentina var för stark. Like enkelt som de var sagt så började jag förbereda motorcykeln för äventyrsresan, det inkluderade uppgraderad fjädring (jag är lite över 2m lång och 145kg med MC utrusning), installera skydd på motorcykeln, väskor etc...

[Campar i Big Sur, Kalifornien, USA]
photo_2020-06-05_15-15-30.jpg


Jag har haft motorcyklar tidigare men aldrig rest med dem. Jag har rest mycket (både i och utanför Sverige) med min expeditions-preppade Jeep.

[Nära gränsen mellan Bosnien och Montenegro]
photo_2020-02-11_11-24-48.jpg


Den 1 december 2018 lämnade San Francisco, USA med näsan pekande rakt söderut mot Mexiko.


Alla videos är på engelska.

I skrivande stund (2020-08-14) är resan pausad p.g.a rådande läge i världen.
 
Senast ändrad:
Avsnitt 1
Baja California, Mexiko - Campa på stranden och min campingutrustning

Efter senaste avsnittet när jag nådde Ensenada, Baja California, Mexiko så fortsätter jag söderut genom Baja hela vägen till sydspetse (där kända turist målet Cabo ligger). I detta avsnittet spenderar jag mycket tid med att campa i Baja California och njuter av att köra motorcykeln genom öknen på delar av Baja 1000 spåret. För er som är motor intereserade känner säkert till Baja 1000 rallyt. För er som inte vet vad det är så är det 1600km (1000 miles) genom öknen, att jämföra med ursprungliga Paris Dakar rallyt.
Efter Ensenada fortsatte jag till Puertecitos och sedan Baja 1000 rutten för att hälsa på Coco, en legend inom öken racing i Baja, Mexiko. Sedan fortsätter jag på Baja 1000 rutten för att köra till Bahia De Los Angeles där jag sätter upp mitt kamp på stranden i 4 nätter. Därefter fortsätter äventyret söderut på faktiska vägar, besöker Loreto och Cabo för att sedan åka norrut till La Paz, en av de större städerna i Baja California. Det var i La Paz som jag insåg att gränspolisen inte hade stämplat in mig i landet korrekt, behövde flyga upp till Tijuana för att stämplas in i landet korrekt innan jag kan fortsätta till Mexikanska fastlandet. Från La Paz tar jag båten till Mazatlan, men det får du veta mer om i nästa avsnitt!


photo_2020-02-11_11-39-33.jpg


photo_2020-02-11_11-39-38.jpg


photo_2020-02-11_11-39-36.jpg


photo_2020-02-11_11-39-41.jpg


photo_2020-02-11_11-39-43.jpg
 
Avsnitt 2
Mexikanska fastlandet - Bensinbrist och kartellområden.

Från La Paz tog jag båten till fastlands-Mexiko. Båten var ett äventyr i sig utan några sovhytter!
Från Mazatlan gick färden söderut till Sayulita och Puerto Vallarta, detta är välkända kartellområden. Mexikanska kartellerna är inget man skall skämta om, tiotusentals personer dör om året i gängkonflikter. Normalt undviker de att störa turister. Från kusten (Puerto Vallarta) gick färden innåt landet. Vid denna tiden var det bensinbrist i Mexiko efter att presidenten slutat köpa olja från USA till fördel för Venezuela. Jag lyckades få tag på 4st 5L bensindunkar (utöver en 4L dunk jag redan hade från början) som jag lyckades fylla då lokala bensinstationen hade lite bensin kvar. Vad som väntade var 1000km utan någon bensin tillgänglig längs vägen. Resan gick genom Guadalajara (där Tequila kommer från), Jalisko, Uruapan, Tzintzuntzan och Morelia. Till slut nådde jag "lilla" 22miljoners staden Mexiko City.


photo_2020-02-11_12-39-35.jpg


photo_2020-02-11_12-39-36.jpg


photo_2020-02-11_12-39-38.jpg


Vilar längs vägen, behövde ganska snabbt lyfta upp den då en eldstrid började i närheten.
photo_2020-02-11_12-39-39.jpg
 
Åh, vad roligt! Jag har ingen hoj just nu men har också kört omkring i Kalifornien. Tog mig inte ner till Mexico som det var tänkt eftersom jag fick chansen att jobba mig över till Australien. Jag kunde inte tacka nej till det. Det var en tripp jag aldrig glömmer, hoppas du har det lika härligt! Tusen tack för att du delar med dig! Cuídate!
 
Åh, vad roligt! Jag har ingen hoj just nu men har också kört omkring i Kalifornien. Tog mig inte ner till Mexico som det var tänkt eftersom jag fick chansen att jobba mig över till Australien. Jag kunde inte tacka nej till det. Det var en tripp jag aldrig glömmer, hoppas du har det lika härligt! Tusen tack för att du delar med dig! Cuídate!

Kalifornien är underbart att resa i, reste runt lite smått för att förbereda mig för resan och vässa packningen, men tydligen inte tillräckligt, skickade hem en hel låda när jag kom till Mexico City! Men det är sådant man lär sig med erfarenhet.

Lägg in på www.sporthoj.com också, trevligt med reserapporter.
Just nu väntar jag på "Long way up" med Ewan McGregor och Charley Boorman som dyker upp på åtminstonde AppleTV+ i höst.
De kör ju motsatta vägen.

Tack för tipset!
Älskade deras första film (Long way round), den var spännande och inspirerande. Men tycker de tappat kontakten med verkligheten nu. I deras Long Way Up är det en hel konvoj som kör, mer ett stort PR stunt. De har 2 hojar vardera, en extra för när den första går sönder eller får slut på batteri (eldrivna Harley Davidson). De har även två Rivian el pickups, två 4x4 Mercedes sprinter och en Ford F350 som släpar på en portabel generator och lite annat. Men så länge det inspirerar fler att åka ut och utforska världen så är det bra!
 
Avsnitt 3
Mexiko City - Krockar med en bil och säger hejdå till camping utrusningen

Efter jag lämnade Morelia i sista avsnittet fortsatte jag till Mexiko City. Jag hade planerat att stanna i Mexiko City i en månad för att ta ifatt lite på jobbet (jobbar längs vägen s.k "digitalnomad" även fast jag inte tycker om det ordet) samt att utforska den enorma staden. Det slutade med att jag spenderade 2 månader i Mexiko City. Det finns mycket runt Mexiko City som är spännande som tempel och monarkerna. Medans jag var i Mexiko city skickade jag hem min camping utrusning då det är för farligt och för varmt att campa söder om Mexiko City och det inte är värt att bära på utrusningen. Kommer få utrusningen skickad till mig senare på resan för att campa i Sydamerika.
Från Mexiko City fortsatte jag söderut längs kusten till Mexikanska golfen och tog en liten avstickare till Palenque för att senare hamna i Belize.


[Klättrar upp till ett tempel på ett berg (Tepozteco) med en annan motorcykel äventyrare jag träffade tidigare på resan]
IMG_3683.jpeg


[Hänger på ett mc-cafe 200m från Svenska ambassaden, var även på radio i Mexiko City då programmledaren brukade hänga på samma cafe]
IMG_3969.jpeg


[Bild från mitt kontor i Mexiko City, kanske lite kontroversiellt men jag älskar Mexiko City, en väldigt häftig stad!]
IMG_3737.jpeg


[Xochimilco, venedig av Mexiko. För er som inte vet det var det som idag är Mexiko City våtmark när spanjoerna kom. Xochimilco är det enda som är kvar av det.]
IMG_4024.jpeg


[Lämnat Mexiko City och är i Tlacotalpan på väg mot Belize med några avstickare längs vägen]
54FB5802-52B7-474A-83F6-48A8ED3CE44B.jpeg
 
Avsnitt 4
Belize - Kör genom djungeln i jakt på tempel med militär eskort.

Så fort jag korsade från Mexiko till Belize var det en stor skillnad. Både språket och utseendet av folk ändrades drastiskt. Belize är en gammal engelsk koloni och likt Kanada är "under the crown" och Belize pengar har engelska drottningen på sina pengar (som Kanada). Därav är officiella språket Engelska med en väldig "Jamaica" dialekt.


27FAE1AB-748C-4305-8CDF-D72E76409A54.jpeg


Caracol ("Snigel" på svensa) ruinerna är riktigt häftiga. Ligger långt ut i djungeln, nära gränsen till Guatemala. Inga barnvakter som de andra templen man kan besöka, man är fri att klättra och utforska överallt runt om. Är man dum nog att ramla får man skylla sig själv. Det har tidigare varit spänt läge vid gränsen eftersom att Guatemala tycker att de äger ruinerna. Har tidigare varit problem med turister som "kidnappas" av Guatemalas militär och tagits till Guatemala för att spendera sina pengar i Guatemala istället för Belize. Idag är området under tung militär bevakning (Belize och Englands militär samarbetar). Jag hade inga problem och älskade bränna på ordentligt på de breda grusvägarna (anpassade för tung militär trafik).
IMG_4279.jpeg


IMG_4268.jpeg


0416A24A-C774-4094-AD60-13FA19012538.jpeg


Checkar ut vid militär-anläggningen så de vet att jag inte blev kidnappad. Trevliga grabbar, snackade lite goja och lånade toaletten innan jag fortsatte.
B1BE4E05-139D-4C4F-A616-B0D2C02B151E-scaled.jpeg


Litet dopp i älven för att svalka ner mig, var lagom varmt. Som nord-europé är det svårt att förstå hur långt söderut Central Amerika är. Belize är lika långt söderut som Eritrea i Afrika, 15-16º från ekvatorn.
IMG_4299.jpeg
 
Avsnitt 5
Guatemala - Kör genom Guatemalas djupa djungel

Guatemalas djungel är tät och vacker med mycket berg och små "vägar" (kan knappt kallas vägar) som kopplar ihop de små byarna i djungeln. Guatemala har två sidor, en som är alla stora turist mål och den andra är ett land med väldigt mycket vildmark. Jag flydde turiststråken som pesten då jag har hört om många motorcyklister som rånats just runt Atitlan.

Jag hade lite små problem med hojen i Guatemala. Skruvar och bultar hat vibrerat lösa eller ramlat av helt. Lite gäng-låsning ("Thread-locker") så var problemet löst, är glad att jag såg det innan det blev problem.


Skruven som hade börjat komma ut. Man kan även se eftermarknads fjädringen.
IMG_4308.jpeg


Skruven som håller fast kedjeskyddet hade ramlat av helt. Som tur hade jag en extra i "den lådan" med blandat skrot.
IMG_4309.jpeg


Åka båt är alltid spännande.
IMG_4363.jpeg


55DB244B-4A04-42EE-9F02-BA4B8DA5DA1F1.jpeg


Viktigt att visa Sveriges flagga.
Jag märkte en tydlig skillnad i hur folk behandlade mig när de trodde jag var jänkare eller från Europa.
541E7B94-BC6A-48AA-9A15-87368CF4CD8A.jpeg


IMG_4392.jpeg


C5139E87-BC66-45A5-8A2A-C7AEF619C0A0.jpeg


400F5517-0FA5-4593-B5FE-FDC043B2710B.jpg
 
Avsnitt 6
Honduras - Fästet för toppboxen går sönder och njuter av cigarrer.

Honduras! Har sätt fram emot Honduras, ett land många pratar väldigt negativ om. Honduras och El Salvador tävlar alltid om titeln "murder capital of the world". Ville se om det verkligen var så farligt som folk säger och jag är också väldigt intresserad av cigarrer vilket Honduras har mycket av.
Första stoppet i Honduras är Copan Ruinas, en liten stad/by nära gränsen till Guatemala. Det staden är känd för är ruinerna med samma namn som staden. Det speciella med ruinerna är att det även finns lämningar från hur folk faktiskt bodde, inte bara stora tempel.
Från Copan Ruinas fortsatte jag inåt landet för ett par dagar i djungeln i ett kombinerat bryggeri och hostel. Bra kombination om man frågar mig! Upptäckte då att fästet för toppboxen hade knäckts på mitten, vet inte hur det hände. Skyller det på dålig design från SW-Motech (tillverkaren) då GIVIs (konkurrerande tillverkare) alternativ har mer stöd för toppboxen.
Sedan fortsatte äventyret till Danlí, där cigarrfabrikerna ligger. Staden var inte som jag förväntade mig, var väldigt sliten och folk jag träffade tyckte det var konstigt med en turist, speciellt en 2.06m lång svensk.
Först på agendan i Danlí var att fixa toppboxen. Lyckades hitta en mekaniker som kunde svetsa fästet för mig. Blev kalas bra! SW-Motech skickade till slut ut en ersättnings-del på garantin, men jag förväntar mig samma problem med denna så behåller den lagade delen tills dess att den går sönder igen. SW-Motechs kundservice är OK, men blev runt skickad mellan länder mycket då jag köpte det i USA men är Svensk, de har lite att jobba på i den fronten....
Nästa stopp var att besöka Plasencias cigarrfabrik. Plasencia gör cigarrer för många andra märken (mest känt är nog Rocky Patel) och har funnits i många år, bara för något år sedan har de börjat släppa cigarrer under sitt egna märke. Managern kunde engelska och vi hade ett trevligt samtal efter de visat mig runt området.
Nästa stopp Nicaragua!


Copan Ruinas
IMG_4459.jpeg


Mitt hostel i Copan Ruinas, ägs av en jänkare. Trevligt ställe! Typisk stad i Latinamerika med ett stort torg i mitten med mycket festligheter.
IMG_4449.jpeg


Papegojor som försöker tigga mat. Häftigt att se dem vilda!
IMG_4465.jpeg


Trasigt fäste för topboxen.
IMG_4481.jpeg


Var helt av på båda sidorna!
IMG_4487.jpeg


Kanske inte direkt "#WeldPorn", men det fungerar.
IMG_44901.jpeg


IMG_4515.jpeg
 
Avsnitt 7
Nicaragua & Costa Rica - Förvara hojen i Costa Rica.

Jag körde igenom Nicaragua och stannade i Esteli, Granada och San Juan del Sur. En på tok för kort vistelse i ett såpass underbart land. Ett land som även Sverige historiskt sätt har mycket diplomatisk kontakt med. Från Nicaragua så fortsatte jag in i Costa Rica. Gränsen in i Costa Rica var absolut den värsta gränsen än så länge. Temperaturen nådde 44ºC enligt min termometer samt att det var fruktansvärt mycket pappersarbete. Folk hade alltid sagt att Nicaraguas gräns var värst, men det var helt fel tycker jag.
Jag reste inte runt i Costa Rica något nämnvärt, planen var att bara parkera hojen och fixa allt pappersarbete. Tyvärr blev jag sjuk första veckan i Costa Rica, det jag fick se av Costa Rica var vägen fram och tillbaka till sjukhuset ett par gånger. Detta var innan COVID tider, så behövde säkerställa att jag inte hade Zika eller någon annan sjukdom jag skulle släpa med mig till Sverige/Mexiko.


912BC569-F5E0-49C0-A455-675815529846.jpeg


Snyggaste hotellobbyn om jag får säga det själv! (Estelí)
40655D70-7231-4BA0-BF91-1FF3BAF065B6.jpeg


Cigarrer i Estelí, Nicaragua
IMG_4542.jpeg


Polis stopp i Costa Rica.
IMG_4618.jpeg


Temperaturen vid gränsen.
IMG_4615.jpeg


Fint parkerad i Costa Rica.
IMG_4629.jpeg


Sjukhus är alltid roliga! Var inget allvarligt som tur var, men var tydligen väldigt uttorkad.
IMG_4665.jpeg
 
Länge sedan jag uppdaterade, blev mycket. Jag hade precis flugit till Sverige, far fick allvarlig COVID och jag fick nytt jobb. Allt är väl nu.

Avsnitt 8
Costa Rica - Räddar hojen från att bli beslagtagen av Costa Ricas stat.

Vid denna tiden var det alldeles i början av COVID i Centralamerika. Costa Rica, där jag lämnade hojen i 2019, har en begränsning där hojen max får stå i förvaring i ett år. Därefter kommer tunga böter ($4000, ca 40tkr). Måste därför rädda hojen innan de lägger tassarna på den. Jag flög från Mexico City, Mexiko till San Jose, Costa Rica. Det var inte helt lätt då vid tiden stängde gränser snabbt.


Fick stora problem med att flyga tillbaka till Mexico City efter detta, fick reda på att flyget var inställt med väskorna i hand på flygplatsen. Som tur är så hade jag en bra försäkring. Önskar jag kunde säga detsamma om kreditkortet jag betalade de inställda biljetterna med (American Express), de har än idag (ett år senare) vägrat backa transaktionen för de inställda biljetterna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
X2000 Åka bil till USA via Asien? Expeditioner 21
th-pi Vandringssällskap PCT Oregon Expeditioner 3
Joseph87 USA,Kanada,Alaska Expeditioner 6
HenrikWfMH Vandra från Örnsköldsvik till Norrköping Expeditioner 5
Sandalf Ensamvandring från Katterjåkk till Nikkaloukta Expeditioner 2
Dinglaren Vandra från Stockholm till Göteborg! Expeditioner 8
abbt Lättaste vägen till skierfeklippan Expeditioner 4
tommy.paulsson.5 24-27/4 Storlien till Ramundberget Expeditioner 0
Ottar_Huber Segla till Grönland Expeditioner 6
axaa69 Skeppare sökes till seglats Göteborg - Indien. Expeditioner 1
hovberget Vandringskompis till Mulhacen Expeditioner 1
Brune Johanna Davidsson har skidat till Sydpolen Expeditioner 10
Kimchi Bästa resmålet att åka ensam till, med kort varsel? Expeditioner 4
fredrikarnell Expedition till Marocko 2017 Expeditioner 0
Freddeb91 Sällskap till Mount Everest Basecamp sökes! Expeditioner 4
axaa69 Segelvan sökes för seglats till Karibien Expeditioner 2
SawFlack Elbrus nu till sommaren, finns det intresse? Expeditioner 1
pontusw Bilen till Elbrus och tillbaka Expeditioner 5
Zorozv Elbrus till sommaren 2015, någon som ska med? :p Expeditioner 11
vindman Snökite från Sverige till Finland Expeditioner 3
Polarnatt Sällskap till Antarktis sökes Expeditioner 5
7043829 från noll till Mont Blanc sommaren 2015 Expeditioner 3
lenagirl Sällskap till Mont Blanc 8-15/7 2013 Expeditioner 1
rebecka.svensk Flytta till Sverige, den långa vägen.. Expeditioner 4
nobbe80 Sällskap till Georgien i sommar Expeditioner 2
KaptenAndreas Äventyr till sjös! Expeditioner 0
Moxer Guldgrävar expedition till norra Finland? Expeditioner 14
jotho Vandra från Treriksröset till Kiruna? Expeditioner 6
Singulariteten Cyklist, helst erfaren, sökes till långresa! Expeditioner 5
ybe Guide till Kilimanjaro? Expeditioner 26
rimn Vem har tänkt tanken: "En grej till. Sedan lägger jag av."? Expeditioner 15
rimn Hur frakta pulka&prylar till Abisko och från Saltoloukta? Expeditioner 21
falken85 Ledig plats till Aconcagua i december 2011! Expeditioner 2
Niklasostberg Resa till Aconcagua 2011/12 (Far och son) Expeditioner 7
aholgersson På cykel från Halmstad till Rom Expeditioner 0
virror Söker en deltagare till Aconcagua i vinter! Expeditioner 5
wille.l Sällskap sökes till topptur på kebne, avresa 26 april Expeditioner 2
luktafotogen Grottresa till South Wales Expeditioner 2
notaraver Hur skall jag transportera cyklar till Kilpisjärvi? Expeditioner 4
Hasse_Areskoug "Komanjon" Sökes till expedition. Expeditioner 0
Joakim3 Cykla till Marocko Expeditioner 3
Repetae Visum till Pakistan Expeditioner 31
Sandery3 Expedition till Iguazu Expeditioner 0
karlmattsson För er som tänkt vandra till Everest Base Camp, Island Peak motsv. Expeditioner 127
azzi Segelexpedition till Grönland 2011- Med bara tjejer! Expeditioner 6
JohanBergman. Expedition till Filippinerna. Expeditioner 0
avslut090330 Cho Oyo 17/20 Mars till 15/17 Aprill Intresserad av att dela tillstand? Expeditioner 2
Niclas S Från Örebro till Treriksröset Expeditioner 8
Nullan Paddla till Gibraltar Expeditioner 6
plaskdaja Sträng till K2 Expeditioner 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.