Uppladdningsbara batterier!!??

Hej
Jag har under julhelgen testat min etrex med lite olika batterier. Jag har haft gpsen med mig under skridskoturer i Dalarna då det varit ned till -20 grader. GPSen har suttit på ena axelremmen till min ryggsäck. Hade med mig nya uppladdningsbara batterier på 1,3 mAh som var fulladdade. Upptäckte då att de bara går att ladda till 1,2 V. På GPSen ser det ut som om dessa "fulladdade" batterier bara är laddade till 3/4 kapacitet! Mycket riktigt dog också gpsen efter en kort tid på första skridskoturen (-12 grader ungefär). På nästa tur bytte jag till vanliga icke uppladdningsbara R6or. Det var då -20 grader ute och jag hade inga problem. GPSen fungerade klockrent under hela turen. Min fråga är alltså: Ska man glömma detta med uppladdningsbara batterier i kyla. Finns det uppladdningsbara batterier som går att ladda till 1,5 V (snabb koll hos Clas Ohlsson gav nedslående resultat). Någon som gjort liknande iaktagelser???
 
Hej Anders,

Du skriver 1,3mAh men jag tror Du menar 1300mAh (1,3Ah), annars kan jag förstå att GPSen slocknade tämligen omgående. :)
Numera finns det ju batterier med upp till 2500mAh, iallafall av fabrikat GP, http://www.gppowerbank.nu
Där kan man också läsa att de anser att deras 1,2volts batterier ersätter alla 1,5 volts utan direkt försämring av prestanda.

Jag använder själv GPs 1800mAh i digitalkamera o tidigare i min GPS både i kyla o värme och, visst, i kyla är de sämre, men det är ju alla batterier.
Dock är jag mkt nöjd med batterierna från GP.

Hälsningar
Leif
 
NiMH

NiMH klarar kyla relativt bra se tidigare trådar. Du kan ställa batterityp i din GPS så visas laddningen mer adekvat. 1,2 V är normalt för fulladdade NiMH ackar. De med hög kapacitet har bättre prestanda i kyla än alkaliska batterier. Litiumbatterier klarar kyla bäst men engångs Litiumbatterier blir väl dyrt.

R6 LiIon finns inte vad jag vet men skulle kunna vara ett alternativ.

Thure
 
Jag brukar använda laddningsbara 2300 mAh Nickel-Metallhydrid (NiMH)-batterier, som jag tycker håller länge (hög energitäthet). 1300 mAh är nog lite för lite...Men huruvida NiMH är likvärdigt/bättre/sämre än högeffektiva alkaliska engångsbatterier, vet jag inte...Ser dock att Thure har testat och kommit fram till att NiMH står sig bra. Men en sak vet jag iaf, såna där batterier man köper billigt på Ikea (brunsten?) går slut innan man hinner säga flasklock...

//Anders
[Ändrat av Haddock 2004-12-28 kl 15:59]
 
Andra har testat.

Haddock; sa:
Men huruvida NiMH är likvärdigt/bättre/sämre än högeffektiva alkaliska engångsbatterier, vet jag inte...Ser dock att Thure har testat och kommit fram till att NiMH står sig bra.

Nej jag har inte testat detta själv men läst det i tidigare tråd. http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=17254 se Per Brunes inlägg.

Samt http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=12260 visserligen från 2002 men redan då var NiMH bättre än Duracell.

Thure
[Ändrat av thureb 2004-12-28 kl 16:39]
 
Test i Elektronikvärden

Det kommer emellan åt nya fabrikat av batterier.
Jag använder sedan några år tillbaka GP NiMH på 1800 mAh. Men jag har med mig nyladdade extra batterier, i fall jag skulle glömt att stänga av GPSen när jag fört över trackfilerna på kvällen
En av mina skridskobekanta sa häromdagen att det i Elektronikvärden http://www.ev.se/index.2658.html har varit en test av batterier. För att kunna läsa hela testen på websidan måste man vara prenumerant. Sedan finns givetvis alternativet att läsa tidningen. Men en mening jag lade märke till på websidan.

”Men det är trist att se att de nya batterierna från GP inte har bättre kapacitet än de äldre modellerna”

Per Brune
 
Sen är det skillnad på batteri och batteri också.

Arbetade under flera år som pressfotograf, och vi använde Energizerbatterier till blixtar, scanners och annat. Just dessa var extremt dyra (för privatpersoner), men hade väldigt bra livstid.

Man kan testa batterier på flera olika sätt:

Ta tio olika batterier (av olika typ) och lägg de i tio identiska ficklampor och tänd ljuset. Se hur lång tid det tar innan de slocknar.

Vad säger detta testet? Jo, vilken lyser LÄNGST, men är det det som man är ute efter? Är man istället ute efter vilken lyser starkast längst, när det gäller ficklampor? Då får man mäta ljuset från ficklamporna...

Ta tio olika batterier (av olika typ), och sätt i 10 likadana digitalkameror. Ta så många bilder som möjligt utan blixt och använda skärmen på baksidan av kameran. Gör om testet med att använda blixt på alla bilder. Se hur lång tid det tar innan blixten blir återuppladdad. Se hur många bilder du kan ta innan den varnar för låg batterinivå.

Gör om testet med skärmen bak på kameran igång.

Samma typer av test kan man göra på GPSer. Lägg ut GPSn i -20 minus, och tänd skärmen... :D

Så alla dessa test i tidningar skall man ta med en liten nypa salt, för det är så att olika batterier har olika kvalitet, och lämpar sig till olika saker...
 
Har du kollat på GPSen om du har en inställning där du anger vilken typ av batterier du använder?

Exempelvis finns en sådan inställning på min Garmin GPS III+ där det går att ange alkaliska eller NiMh.

Sen är det ju som sagt det där med nya batterier som har en kortare cykel de första gångerna...

Lycka till!!!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.