Underhåll av GoreTex kängor

Hej

Jag har just införskaffat ett par Meindl Island Pro. Materialet är nubuck och de har Gore-Tex membran. Som novis har jag lite dumma frågor att ställe er.

Skall dojorna impregneras och vaxas innan de används för första gången?

Skall man först spreja kängorna med impregnering och SEDAN vaxa dem? Enligt de luddiga instruktionerna som sitter på skon skall man spraya Meindl Wet-Proof då skon är torr. Efter det att impregneringen har torkat skall man använda Meindl Sportwax. Borde man inte vaxa först och impregnera sen… eller endast vaxa?

Sen tycker jag att det är lite lustigt att Meindl kräver att man skall använda deras produkter för att garantin skall gälla. Gore–Tex råder i sin tur att använda av dem rekommenderade produkter vilket Meindl Sportwax inte verkar vara (ingen märkning på förpackningen i alla fall).

Per
 
kängor med Gore-Tex foder (Gore-Tex licens) hàller teoretiskt sett Gore-Tex minimkrav pà diverse prestanda, sàsom materiales fórmàga att släppa ut kondens, abrasion, vatten-avvisningsfórmàga etc.

Dvs att lädret är redan behandlat för att vara vattenavvisande, och skorna behöver i princip inte behandlas innan man anvánder dem. Dáremor bör láderfabrikantens impregnering underhàllas över tid med t.ex spray.

Fór att ládret ska bibehàlla sina övriga kvaliteter, bör man:
ej torka skorna i anslutning till vármekálla
underhàlla med sko-kräm eller vax, nár skorna ár torra och renputsade.

För att andningsfórmàgan ska bibehâllas, bór man bara anvánda impregnering och vax som inte tápper till ovanládrets porer. Detta ár de sk. Gore-Tex rekomenderade produkterna.

MVH/mats
 
äger själv ett par Meindl Island pro, när jag köpte dessa tipsade expediten att jag skulle använda snoseal (tror jag det heter), så jag köpte en tub och åkte hem och satte igång att impregnera. Jag började att fläska på rikligt med vax, därefter plockade jag fram hårfönen och på inte allt för hög värme fönade jag kängorna tills vaxet hade smält in i sömmar och angra öppningar. Jag gjorde om proceduren tills dess att kängorna nästan "svettades" vax, då lät jag dom stå och mojja till sig. Detta har funkat kanon: jag har stått med kängorna i vatten och den enda fukt som fanns på mina fötter var min egen tåjams. Det är ett problem för sig; en läderkänga andas inte oavsett hur mycket Gore-Tex man proppar i dom, men vilken strapats utan ett par stinkande fötter.

mvh, Martin
 
Martin90100; sa:
Detta har funkat kanon: jag har stått med kängorna i vatten och den enda fukt som fanns på mina fötter var min egen tåjams.

mvh, Martin
Du behöver inte impregnera kängorna för att de skall hålla tätt, finessen med G-Tex är att det inte släpper igenom vatten. Däremot mår skinnet bra av impregnering och du får även ytterst att vattenavstötande skikt. Men det var kanske det du menade... :)
 
Martin90100; sa:
en läderkänga andas inte oavsett hur mycket Gore-Tex man proppar i dom, men vilken strapats utan ett par stinkande fötter.

mvh, Martin
Gore-Tex "andas" inte pà ett aktivt sátt. Dess fördel som tekniskt material är att det ár vattentátt och kondens-utsláppande pà samma gàng, dvs hâller foten torr bâde fràn väta utifràn samtidigt som det tillàter tâsvetten att ânga ut.

Ovanlädret, dáremot, är inte vattentátt, men slápper liksom GTEX-membranet ut kondens inifrân genom porerna. Läderfabrikanterna kan impregnera ládret med olika metoder för att fà lädret mer eller mindre vattenavisande, utan att förlora dess förmàga att "andas". Vid billigare láder lágger man bara pà en hinna impregnering, vilken snabbt slutar att fungera. De báttre och dyrare kängorna anvánder läder som ár "genom-impregnerade", vilket hàller ládret torrt under en lángre tid. Dock bór man kontinuerligt báttra pà impregneringen med t.ex spray.

Lädrets kvalitet och tjocklek är i sig ocksà viktiga komponenter för att att hàlla vñátan utanför.

Om det ár riktigt blött sà gàr vätan dock till slut alltid igenom ett vatten-avvisande ovanládre. Det ár dà GTX membranet tráder i funktion, som ett slags brandvägg mellan ovanláder och fot.

Försóker man dock att fà ovanlädret vattentätt genom att táppa till dess porer med olika fetter och vaxer, sà tápper man samtidigt igen dess "lufthàl", och kángan tappar sin förmàga att sláppa ut fotsvetten.

Summa sumarum: som Wallner mycket riktigt pàpekar, sà màr ládret bara bra av underhàllas med lámpliga "GTX-rekomenderade" produkter samtidigt som vattenavvisningsförmàgan bibehàll,

Tápper man dáremot till sina kängors ovanleder med vaxer och fetter för att försöka fà det vattentátt utifrân, men samtidigt acepterar att fötterna förblir blöta av tàsvetten som inte kommer ut, sà kan man ju spara de hundralappar som ett GTX-foder kostar extra i en kánga..

MVH /mats


[Ändrat av malindo 2002-08-07 kl 00:00]
 
tack för ditt uttömmande svar. Jag vill påpeka att jag inte köpte mina Meindl för gore-texets skull.
(ska man nu lägga den mängd pengar på ett skodon kan man ju gardera sig med en 300-årig erfarenhet.)

Om man spinner vidare på GT´t som "brandvägg" finns där ett annat problem; det är ju känt att GT erhåller försämrade egenskaper till följd av förslitning, kängorna är nog den klädesdetalj som slits mest och först, man förändrar kängan redan vid ingångstillfället. Detta problem är ju inte lika markant med en jacka eller ett par byxor. men jag är med på vad du menar.
 
Det är ju ganska poppis att hoppa pà just Gtex av nâgon anledning: andas inte, hàller inte tátt, gàr sönder etc etc. Ungefár som om man vid första problem med bilen plötsligt bestámmer sig fór att man aldrig mer ska köpa en bil: fláktremmen pà min bil gick just sónder, alltsà ár bilar kassa..

Naturligtvis är Gtex inget övernaturligt fenomen, och liksom allt som förslits gàr det förr eller senare sönder, naturligtvis sugs inte fotsvetten ut med nàgon slags super-kraft, och naturligtvis sà blir det förr eller senare blött även i ett par Gtex kángor. Vill hàlla vattnet utanfór skodonet ár det bara gummistövlar som ár 100% effektivt. Men, som bekant, gummi slápper inte ut kondensen inne i skon, alltsà blir foten blöt ándà..

Till yttermera visso ár ju Gtex-fodret bara en del i skon; är resten av sons komponenter och dess konstruktion i allmánhet kass, eller sköts inte skon pà rátt sätt, sà blir ju resultatet ocksà dárefter

Min erfarenhet med GTEX ár dock att mina fötter förblir torra under normala vandringar: vätan kommer inte in och tàbiran är uppsugen av fodrets yttersta laminat och under avdunstning. Min fru, van vid att mina fötter luktar pyton, förundras alltid nár jag efter en anstrángade tur tar av mig GTX-bootsen och den sedvanliga lukten uteblir..

Alltsà är vi i princip överrens...
 
Martin90100; sa:
Om man spinner vidare på GT´t som "brandvägg" finns där ett annat problem; det är ju känt att GT erhåller försämrade egenskaper till följd av förslitning, kängorna är nog den klädesdetalj som slits mest och först, man förändrar kängan redan vid ingångstillfället. Detta problem är ju inte lika markant med en jacka eller ett par byxor. men jag är med på vad du menar.
1: Jag vet bara att det ár kánt pà det hár forumet att Gtx förslits snabbt, dock ár det inte det jag ser i verkligheten. Som allt annat pà skon sà utsátts áven fodret av förslitning, men att GTX -foder skulle ha nàgon slags rekord-kort livslängd vill jag inte hàlla med om.

Det jag har sett är att det gàtt hàl pà membranet med láckage som följd pga triviala smà saker som t.ex för lànga tânaglar, grus inne i skon etc.

2: Enda alternativ till Gtex som brandvägg är ju inget Gtex, och ingen brandvägg. Föresprâkarna för ofodrade boots argumenterar hár fór att anvánda strumporna som fotsvettauppsugare resp. skydd mot váta utifràn.

Slutligen en liten extra tröst: Gore-Tex foder gàr att bytaom det ár isytt enligt bootie-principen. De flesta fabrikanter av trekking-boots med Gtex anvánder sig av denna teknik fortfarande. Vilka fabrikanter som har denna service i sverige vet jag dock inte.
 
Tack för alla svaren...

Jag hittade en underhållsinstruktion på Meidls hemsida http://www.meindl.de/english/service/index.asp?seite=2

Där står det att man inte skall värma när man vaxar. Detta pga att vaxet träcker in för djupt och försämrar andningen. Men, tror ni inte att all vaxning försämrar andningen. Jag är osäker på om jag skall vaxa mina dojor eller ej?


Per
 
För att vara pà den sákra sidan att ej obstruera ovanládrets förmâga att sláppa ut vattenànga (andas)sà bör man enbart anvánda impregnerings-produkter godkända av Gore-Tex. Detta gáller sprayer, sko-krám, och vax.

Nedan en skötselanvisning fràn en annan fabrikant av Gtex-kángor; de brukar vara ganska lika allihop:

Above all, let your footwear dry naturally and don't expose it to direct heat like fire, radiators, the sun, etc. Once the different components are no longer damp, brush off any dirt. If your boots have been exposed to salt, extreme dirt or other substances, which might damage the breathing quality of the boot, the upper should be cleaned with luke-warm water and a brush before drying.

Dirt should also be removed from the Gore-Tex® lining and we recommend shaking out or cleaning the inside. Small stones and dirt inside the shoe might damage the lining.

The outer skins of our products have all been given a water-repelling treatment. However, in order to keep the uppers in good condition and with permanent water-repellence, we advice you to treat them regularly with polishes, waxes or sprays suitable for Gore-Tex® footwear.
NOTE: Other waxes and polishes might damage the breathing capacity of the boot!

MVH /Mats
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Mattias1981 underhålla ny hatt?? Kläder 6
BillyLindqvist Underhåll av kängor Kläder 2
triptrapp Goretex skaljacka alpint Kläder 0
triptrapp Hur tvättar och torkar ni era Goretex plagg? Kläder 14
storskogen GoreTex kängor som läcker Kläder 4
skogsavenyn Goretex etisk fråga Kläder 5
andreas.lindholm.5 Kängor med goretex? Kläder 65
mrbambocha Goretex alternativ? Kläder 20
Jerre Houdinis hybrid hardshell vs. Goretex hardshell. Kläder 4
haiwa jacka i g-1000 eller goretex + knickers Kläder 2
haiwa jacka i g-1000 eller goretex + knickers Kläder 15
Adi Skadat inre lager på Goretex Paclite, Reklamera? Kläder 5
Smogz Lätta halvhöga läderkängor utan goretex?? Kläder 29
pelka Hur tvättar ni goretex jacka? Kläder 11
hannulan Goretex strumpor Kläder 10
mo9jan Alpina goretex byxor Kläder 2
Bo Arvidsson Längre GoreTex-rock? Kläder 7
Tomas J Måste/bör man torktumla Goretex-jackan efter tvätt Kläder 4
greenjuice Salomon XA Pro 3D Mid Ultra Kläder 5
Molngrabb Helly Tech XP-membran eller Goretex Kläder 5
knase blöt goretex paclite... Kläder 28
Waster Goretex Kläder 14
AndersPH Hur länge håller fleece och goretex kläder? Kläder 8
PoiRan Stövlar - med goretex? Kläder 11
linnilsson Hårt smutsad goretex Kläder 2
Schneeberger Enbart Goretex byxor? Kläder 14
Bo L Skillnad mellan Goretex och Hydratic Kläder 0
prylManne Dermizax 3-lagers eller Goretex? Kläder 6
niklaz GoreTex eller andra liknande membran? Kläder 24
Bjon Goretex-jacka av market Tattoo Kläder 0
hakan_l_borg Impregnering av Goretex Kläder 2
MathiasHallberg Dermizax lika bra som GoreTex?? Kläder 5
Snoe Tvätta Goretex-handskar? Kläder 6
xaphod Reparera småhål i GoreTex jacka Kläder 2
mareschal2000 Goretex skräddare i Gbg Kläder 2
_Nisse_ Tips på bra goretex-jacka Kläder 16
Nettan A Ny GoreTex till fjällvandringen i år? Kläder 7
marcusen Skaljackor i Goretex XCR Strech Kläder 7
kungsleden laga hål i goretex?? Kläder 6
Sara Goretex jacka Kläder 7
scruler Goretex Redovisning Kläder 39
raderad04 GoreTex - rå benlängd Kläder 5
björner Om nu GoreTex är vattentätt... Kläder 7
majorbriggs Problem med tejpade GoreTex-sömmar Kläder 3
Vinddriven Goretex Overall för fjellbruk? Kläder 15
Svartkjelen Pro Bever, m/10 ggr starkare GoreTex - bra kängor? Kläder 2
Plicast GoreTex och saltvatten Kläder 5
Johan.N Goretex i Peking? Kläder 1
highlandpark antal goretex-lager? Kläder 7
Blander Goretex kontra allt annat? Kläder 2

Liknande trådar