tratt för att underlätta snösmältning på kök

Funderar på att göra en hög cylinder av något plastmaterial för att sätta i en gryta och kunna lasta i massor av snö. Borde kunna funka så att snön gradvis smälter och sjunker ihop över köket. En slang för att tappa av vatten vore fint också.
Nå'n som har försökt sig på något liknande och har tips om material eller annat?
John
 
Tjenare, om du använder båda grytorna till ett trangia kök och vänder upp och ned på den ena grytan så får du plats med MKT snö. Ett tips är också att packa den hårt innan du sätter den på brännaren!

Hoppas det hjälper!
 
Effektiv snösmältning?

Hmm.
Min erfarenhet av snösmältning är rätt begränsad, men nog känns det som om det är en process som man skulle kunna göra effektivare än att bara proppa grytan full med snö och bränna på?

Snö isolerar. Det är det stora problemet.
När du värmer under grytan finns det alltså en stor risk att energin går åt till att koka smältvattnet på botten, istället för att smälta resten av snön. Problemet är alltså att leda upp mer värme i snön.

Har nån månne experimenterat med lodräta metallstänger i grytan?

En annan idé vore kanske något som liknar röret i perkulatorbryggare? Om man skickar upp kokande vatten från botten så det får sippra ned genom snön borde man få en mycket snabb smältning.
 
Borde man inte försöka öka förhållandet mellan area och volym så att värmen från brännaren kan träffa en större area än i en vanlig kastrull? En hög och smal kastrull kanske inte vore så dum?
 
Eftersom man alltid vid all vinteraktivtet smälter snö så det står härliga till har man förhoppningsvis minst 1-2 termosar med redan varmt vatten!

Processen är enkel!

1. Packa snö i trangia kärl enl. tidigare tips
2. Häll på en hel del vatten från en av dina termosar, detta smälter naturligtvis snön till en viss del.
3. Låt vattnet koka upp så att du kan fixa lite påsmat och fylla på lite i din termos.
4. Medan du äter så upprepar du samma process utan att hälla på vatten från din nu förhoppningsvis fyllda termos.
5. VÄTSKA UPP!!

Finns tyvärr inga genvägar vid vintertältning/ långvarig aktivitet utomhus på vintern.

Det är bara att smälta snö och se glad ut! Du kan naturligtvis isolera dina kärl antingen genom att köpa MSR:s tillbehör eller själv silvertejpa på lite liggunderlag för att bevara värmen i kärlet och minimera värme/ energi läckage.


Hoppas det hjälper!

Mvh,

Henrik
 

avslutad210712

Gäst
Re: Effektiv snösmältning?

GustavOh; sa:
En annan idé vore kanske något som liknar röret i perkulatorbryggare? Om man skickar upp kokande vatten från botten så det får sippra ned genom snön borde man få en mycket snabb smältning.

På ett av mina tidigare jobb gjorde vi en vattenvärmare till ett bastuaggregat på det sättet och det var betydligt snabbare uppvärmning än om vi bara hade en behållare med vatten.
 
Re: Effektiv snösmältning?

Snö isolerar. Det är det stora problemet.
När du värmer under grytan finns det alltså en stor risk att energin går åt till att koka smältvattnet på botten, istället för att smälta resten av snön. Problemet är alltså att leda upp mer värme i snön.

Men om man gör som han tänkte får man ju i princip en jättehög gryta. Den värme som går in i vattnet i botten, vart skulle det ta vägen mer än upp i snön som ligger ovanför?

Om man dessutom isolerar plastcylindern borde det ju bli ännu effektivare? Om man tänker sig att man gör en enkel skärm av aluminiumfolie som ligger på grytans kant så borde man kunna rulla sitt liggunderlag runt cylindern? Skärmen har man alltså för att värmen från köket inte skall smälta liggunderlaget, om nu den risken finns.
 
Re: Re: Effektiv snösmältning?

nermander; sa:
Men om man gör som han tänkte får man ju i princip en jättehög gryta. Den värme som går in i vattnet i botten, vart skulle det ta vägen mer än upp i snön som ligger ovanför?

Problemet är att du förlorar energi vid varje fasövergång (is->vatten, vatten->ånga)
Att låta vattnet på botten koka upp så att ångan smälter snön högre upp i kärlet, är därför mycket mindre effektivt än att låta smältvattnet tina upp snön.
 
Re: Re: Re: Effektiv snösmältning?

GustavOh; sa:
nermander; sa:
Men om man gör som han tänkte får man ju i princip en jättehög gryta. Den värme som går in i vattnet i botten, vart skulle det ta vägen mer än upp i snön som ligger ovanför?

Problemet är att du förlorar energi vid varje fasövergång (is->vatten, vatten->ånga)
Att låta vattnet på botten koka upp så att ångan smälter snön högre upp i kärlet, är därför mycket mindre effektivt än att låta smältvattnet tina upp snön.

Visst går det åt energi när vattnet övergår till ånga, men den energin får du tillbaka när ångan träffar snön och kondenserar. Alltså gör det inget att det kokar på botten så länge inte ångan smiter ut utanför kärlet.
 
Re: Re: Re: Effektiv snösmältning?

Har ni någon gång stoppat ner fingret i vattnet i snösmältningskastrullen? Vattnet är iskallt så länge det finns snö i vattnet.


Anders262; sa:
Visst går det åt energi när vattnet övergår till ånga, men den energin får du tillbaka när ångan träffar snön och kondenserar.
Äntligen något vettigt i den här tråden!


När det gäller snösmältning finns det två möjliga förluster:
1. Spillvärme som finns kvar i luften efter att den har passerat kärlet.
2. Varmt vatten får svalna i dåligt isolerade kärl. (Lätt att undvika.)


För att minska spillvärme i luften finns det "veckad plåt" man kan sätta utanpå kastrullen för att öka värmeupptagningen. Om jag minns rätt så gav de inte så mycket högre verkningsgrad.

JetBoil försöker också gör något liknande:
LM0120C2.jpg


Rätta mig om jag har fel.
 
Willykokare

Trangia och Esbit bygger alla på samma princip. Skorstenen- för 1500Nkr verkar 3 l dyrt men då den är utsåld slipper jag pröva. Vi brukade oss av ett spiroflexrör i lämplig diameter och en 5 l kastrull. På ett 1100 kök fungerade det gallant. Mot snöns smältvärme kämpar även ynglingar förgäves....

Go tur
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.