Tomt på låglandet

Varför är det aldrig några människor ute och vandrar på låglandet, är själv ofta ute. Mycket pga att det kräver så lite planering, man kan sticka iväg över helgen.
Men det konstiga är att man stöter aldrig på några människor. Man behöver inte ge sig upp i fjällen för att uppleva underbar natur...

Själv så vandrar jag gärna på södra vätterleden och Höglandsleden. Mycket pga att jag är uppfödd i mitten av södra vätterleden och bor numera så bra att jag bara har några kilometer till höglandsleden.
 
Jag håller med dej!

Varför är föresten underrubriken på ".. platten i..."

Jag vandrar gärna omkring på våra leder i Värmland. Har också provat på Skåne, Söderleden och inte var det så platt direkt??!! Har också dalvandrat i Sarek ett antal gånger och inte är väl det så extremt kuperat alltid.

I västra Värmland finns ett mycket omfattande lednät men jag tror inte att de som fixat till dessa (ofta byalag eller motsvarande)alltid är så bra på marknadsföring. Ta till exempel leder från Mangskog via Ängen och Fredros till Bogen för att där ansluta till Finnskogsleden. På samma sätt finns leder från Gunnarskog som också ansluter.

Finskogsleden längs gränsen är nog lite mera använd. Där kan man på vissa ställen kombinera till slingor så att man slipper det vanliga bekymret med transporter. Har själv gått någon sådan i Bograngen, ibland lite dåligt markerad men definitivt inte på platten! Bitvis mycket hård kupering men belöning blev vackra vyer. 2,5 dygn utan att se en enda människa!

Till Finnskogsleden finns en bra beskrivning på norska och Arvika kommun har en friluftskarta som innehåller en del men inte alla leder inom kommunen.

Å andra sidan går jag också gärna i fjällen men det ena förtar ju inte det andra - eller?

Börje
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Se det som en fördel

Är själv ofta ute och vandrar och rör mig i Småland, Blekinge och Skåne på olika leder. Håller med om att det inte är ofta man möter andra vandrare, men det ser jag bara som en fördel. Man har vindskydd och färdigställda lägerplatser för sig själv, uppskattat eftersom jag sällan har tält med mig. Var ute i 14 dagar nu i maj på Skåne- och Bekingeleden och träffade bara på andra vandrare vid endast två tillfällen, och då är det ändå den bästa tiden att vara ute på.

Håller för övrigt med om att det finns så mycket vacker natur och upplevelse här i södra Sverige också. Rekommenderar särskilt Listers huvud i Blekinge, ett mycket vackert naturreservat på Listerlandet inte långt ifrån Ryssberget. Kan också slå ett slag för Häckeberga, Söderåsen, Ryssberget, Vedema, Rövarekulan samt hela den skånska sidan som gränsar mot Småland.

/g
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips