Tips på långa och enkla leder i USA (västkust)

Hej.

Jag och tjejen har turen att få två veckor semester i USA i samband med att vi båda ska jobba där en period. Dessa veckor tänkte vi använda till att klättra.
Hon utgår från Houston, jag från norra Kalifornien. Det finns ju en del klättring i Nevada och Utah, men vi ska kanske koncentrera våran tid till Calfornien? Där finns ju sjukt mycket klättring.

Dessvärre klättrar vi inget vidare hårt, så många leder är inta aktuella för oss. På trad har vi klättrat svensk 5 som hårdast, på bult är det fransk 5b som är toppen. Toppret har vi gjort svensk 6-/6. Vi kommer tyvärr inte vara i toppform när vi är där, så vi bör nog hålla oss kring max 5.7 på den amerikanska skalan.

Så, någon som sitter inne på några trevliga tips?
Det jag har lyckats hitta på nätet är väl Half Dome Snake Bite tex..
Blir glad för alla tips.

//Tobias
 
I Yosemite är antalet längre leder kring grad 5.7 mycket begränsat, graderingen är också förhållandevis hård där. Snake dike har runouts på up till 20 m mellan säkringarna och är trots sin grad alltså ingte en särskilt lämplig nybörjarled. Ett bättre alternativ är troligen Royal Arches (5.7, 16 replängder). Det bästa områden i västra USA för långa tradleder är antagligen Red Rocks utanför Las Vegas, möjligtvis med nackdelen att det är sandsten. Det kan också vara klokt att välja område utifrån säsong, både Yosemite och Red Rocks är det mycket varmt under juli-augusti, då är t.ex. Toulme Meadows i yosimite valley ett bättre val. En bra källa för information och förare är supertopo.com, medan den bästa föraren för redrocks är redrocksguidebook.com.
 
Det finns ju en del klättring i Nevada och Utah, men vi ska kanske koncentrera våran tid till Calfornien?
Själv så kan jag verkligen rekomendera Red Rocks Canyon i Nevada. Jag tror att utbudet av lättare multipitch leder där i svårslaget och väl värd resan dit.
Har du stött på denna sida med dina sökningar? http://www.mountainproject.com/destinations/
Där finns de flesta stora klätterområden beskrivna, de har ett generellt forum och underavdelningar för varje destination. Där kan du även hitta rekomenderade leder och det går att kommentera alla leder så det är väldigt bra att läsa vad folk skriver om diverse leder, t ex om den är run out, fel graderad, vad man kan behöva för säkringar osv osv.
Som Red Rocks förespråkare tycker jag att ni ska klicka in er på den sidan och söka på följande leder och se om ni blir suktade...
Cat in the hat, Birdland, Olive oil (ganska seriös, men riktigt fin), Geronimo, Lotta balls (bultad 5.8 krux), Lazy buttress...
Ja, det finns hur mycket som helst. Red Rocks ligger riktigt nära Vegas (ca 45 min från centrala Las Vegas Boulevard) och ca 20 min från en bra klätterbutik Desert Rock Sports där ni kan få tips på leder och köpa förare.
Finns en camping i närheten men är ofta fullt (går ej att boka, first come, first serve). Billigt boende Arizona Charlies eller Bonnie Springs ranch... För dyrare boende... Ja, detta e ju Vegas...
 
Senast ändrad:
Tack för tipsen!!

Rasmus: Gott att inte ge sig ut på 3 timmars anmars för Snake Dike och gå på pumpen.

Micke: Ska läsa på om Red Rocks.

Är det någon mer som sitter inne på bra info så fyll bara på.
 
Jag tänkte bara bekräfta vad du fått veta av andra. Red Rocks är nog bästa stället ni kan åka till för lätta långa leder. Det är dit amerikaner åker för lätta långa leder.

Campingen just utanför Red Rock är även känd som The BLM Hell-Hole. Den ligger alltså bara någon kilometer från entren till parken. Det är den enda campingen i närheten av Las Vegas. Trycket är inte så farligt som alla säger. Ankommer ni en veckodag så får ni helt garanterat en plats, även under högsäsong. Under veckoslut på högsäsong så kan de behövas lite trixande.
 
Tack för tipsen.

Får se om vi bor på camping eller tar in på motell. Spontant känner jag nog att det lutar åt det senare.

Är det fullt rack man ska ta med sig + köpa så mkt som möjligt när man ändå är över? Eller vad har ni för råd angående vilken utrustning man ska ha med sig dit samt när man väl ska klättra?

Jag tror inte vi vill spendera två veckor på samma ställe, utan kunna turista och se sig om samtidigt. Något mer ställe än Red Rocks som vi borde besöka?
 
Det tog väl sisådär 5-6 timmar att köra ner till Joshua Tree (tror jag, jag kommer inte ihåg så noga) från Las Vegas. Jag gissar att det finns massa turistgrejor att göra också: casino, nationalparker, etc. men vad vet jag. Jag klättrar bara.

Jag har bara gått en lång led i Red River, och för den behövde man bara ett set kil och ett litet set friends + miljarders kortslingor. Från geologin i området skulle jag gissa att man klarar sig på ett vanligt norskt långtursrack (typ 1-2 set friends upp till WC#3 och 1-2 set kil).

Som sagt, sök på mountainproject.com så får du veta allt sånt här.
 
Om ni vill turista i "området" runt Las Vegas så är både Zion och Grand Canyon två nationalparker som är klart häftiga och värda ett besök. Death Valley är också ganska snyggt.

Skulle ni vara där mitt i sommaren när allt är stekvarmt, så rekommenderas Lake Tahoe öster om San Francisco. Där finns det gott om leder i graderna 5.8 - 5.10 som är mycket fina. Behövs nog ett något större rack där än i Red Rocks.

Ett annat tips är att inte ta med ett nytt Hillebergs-tält om ni ska campa i öknen, det är bättre att låta nåt billigare bli sandblästrat...
 
Är det fullt rack man ska ta med sig + köpa så mkt som möjligt när man ändå är över?
Det ni inte har köper man billigast på plats. Nu är visserligen dollarn lite dyrare än när vi var där men det blir ändå billigare. Som Jonas/achtminus säger så klarar man sig rätt bra på ett standard rack. Vad som är bra med förare för Red Rocks och mountain projects är att det brukar finnas bra beskrivningar av vilka säkringar behövs för varje led.

Något mer ställe än Red Rocks som vi borde besöka?
Ur klättersynpunkt vet jag inte... Jag åker tillbaka till Red Rocks för fjärde gången i slutet av april och ser inte att jag kommer att tröttna på det stället i närmaste taget.
För andra aktiviteter på vilodagar så har jag tagit nån dagstur till Utah och besökt Bryce Canyon. Sjukt fint där. Inte besökt Zion Canyon ännu, som för övrigt är en klätterdestination också. Valley of fire i Nevada sägs vara rätt fint också.
Gillar man canyoning så finns det en bok som jag köpt på Desort Rock Sports som handlar om canyoning i Utah men jag har inga uttnyttjat den ännu.

Förresten, kom på en annan het tips på en lång led i Red Rocks i de enklare graderna... Har inga gjort den själv men den står på 'to do' listan för i år. Länka samman Johnny Vegas och Solar Slab. 13 repor ca 5.6, an ev dem 5.7. Kolla på mountain projects för mer info...
 
Ursprungsfrågan på klättring så håller jag med resten av gänget: Red Rocks. Vad det gäller den heta årstiden, så går det att hitta klättring även då. RR ligger på hyfsad höjd och om man ser till att klättra i skuggan (och tar med extra kläder utifallatt det blir lite väl skuggit) så går det bra.

Joshua Tree har ju en ofantlig mängd leder, så några enkla borde du ju hitta. De är dock oftast begränsade till 2-3 repor. Skugga är synnerligen svårt att få tag i här.

En snabbutflykt (eller iallafall lite websökning) till Pinnacles National Monument utanför San Fransisco kan kanske vara nåt. Det mesta är bultat.

Lovers Leap nämndes ovan. Det finns flera områden med detta namn, men jag antar att det är det som ligger lite väster om Lake Tahoe som menas.Jag åker tillbaka till Red Rocks för fjärde gången i slutet av april ...
Inte besökt Zion Canyon ännu ...
Va?? Hur kan du ha missat den läckraste nationalparken i området? Nu har du ju verkligen nåt att se fram emot i april.
Jag har ingen koll på vattentemperaturen i april, så jag rekommenderar att du kollar upp det. Om det är lite kallt, så behöver du nån typ av varma 'vattenkängor'. För den bästa upplevelsen gäller att man traskar i en flod i flera timmar ('The Narrows' tror jag att det kallas). öva även lite fotografering i dåliga ljusförhållanden.
 
Senast ändrad:
Man måste ju inte vara nere i dalen för att klättra i Yosemite. Tuolumne Meadows är kanonfint.
Vill du göra något långt men riktigt enkelt är Tenaya Peak. NW ridge bra. 3:a-klättring med ett 4+-krux. 16-17 replängder om man säkrar allt, skulle jag tro. Fin miljö, lätt klättring.
Sedan har du NW Books på Lembert Dome, 4-5 replängder, svensk grad 5-. Cathedral Peak, 6 replängder mkt varierad klättring upp till grad 5. Innehåller all slags klättring (inkl. kamin och off-width) utom överhäng. Jättefin tur.
På Daff Dome finns West Crack, svensk 6-. 4-5 replängder. 14 replängder 6- finns på NW Regular Route på Fairview Dome. På Stately Pleasure Dome finns flera 5+, 4-5 replängder. South Crack är fin, dock ett run-out sva som är lite obehagligt. Great White Book är bara graderad motsv. svensk 5-, men känns klart värre då det är långa off-widths och kaminer på andra och tredje replängden som är sparsamt säkrade även m Camalot #5.
I Yosemite finns, som sagt, Royal Arches som är lång och lätt (17 replängder 5-). Nutcracker Suite är 5-6 replängder 5+. Också fin. East Buttress på Middle Cathedral är 12 replängder 6-, A0 eller 6+ fast med ett 3 meters krux. Fin led, fast den har ofta mycket folk på sig, så en tidig start är bra. Fast det gäller nästan alla de här lättare lederna.
Tuolumne har fler turer än de här som inte är så svåra och i kombination m Yosemite Valley är det en bra tripp i klassisk terräng, klippklättringens vagga, typ. Eller en av vaggorna i alla fall.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
johnliungman Tips på långa tradturer i alperna? Klättring allmänt 6
Yagami Tips på nybörjarskor som passar mina fötter Klättring allmänt 3
plupp27 Tips på sportklättring mellan Stockholm och Åre? Klättring allmänt 2
busnicke Tips på klättring Klättring allmänt 2
NaturBoel Tips på bra klätterbyxor Klättring allmänt 13
stattin82 Tips på Norge Klättring allmänt 4
qwert Erfarenhet /Tips av tradklättring på kalksten Klättring allmänt 8
simonrudberg Tips på klättring Spanien Klättring allmänt 2
cake Söker tips på klätterweekendresmål Klättring allmänt 4
Surbjörn Tips på klippa Bålsta/Enköpingstrakten. Klättring allmänt 0
Ternblad Tips på rep? Klättring allmänt 1
Lull Tips på klättring i Soca - Slovenien? Klättring allmänt 0
jomeon02 Tips på bultade multipitch i Norge. Klättring allmänt 20
SMR Tips på klippklättringskurser Klättring allmänt 9
johnliungman Tips på länkar om forskning kring säkerhet sökes Klättring allmänt 11
Mike C Söker specifika tips på leder och klippor runt Sthlm. Klättring allmänt 16
johnliungman Tips på klättercamp i Dolomiterna? Klättring allmänt 3
Charli28 Tips på klättring i södra Norge Klättring allmänt 9
davcel Tips på klättring i fjällen för nybörjare Klättring allmänt 5
Charli28 Tips på klättring i norra europa (ej norden) Klättring allmänt 7
magwo Tips på skor? Klättring allmänt 14
Mike C Tips på fina välsäkrade trad 6 och 6+ i eller i närheten av Sthlm? Klättring allmänt 8
desmo79 Vad menar Beal? Tips på rep? Klättring allmänt 41
Denkan Nyflyttad till Hbg söker klätterkamrat, tips på bouldering i Hbg? Klättring allmänt 0
Ebd Tips på klättersemester för nybörjare? Klättring allmänt 4
utemänniska Tips på bra klippor i Sverige för engelsmän Klättring allmänt 5
ctve8n Köpa lite prylar - ge mig tips på butiker Klättring allmänt 15
michaelsson Tips på en varm vinter-klätterresa Klättring allmänt 0
Vittra Söker tips på klättring i Asien Klättring allmänt 1
Pialin Tips på klippklätterkurs Klättring allmänt 6
annagundemark Behöver tips på klättring på Mallorca,alt Kanarieöarna Klättring allmänt 6
chribba tips på padda Klättring allmänt 0
ceckar Har någon tips på klätterkurs för nybörjare Klättring allmänt 5
Teliz Tips på bra klätterlitteratur Klättring allmänt 30
johnliungman Klättring på Grönland: tips och ressällskap sökes Klättring allmänt 1
Mixi Tips på bra kilset? Klättring allmänt 8
Fettot Tips på jobb/boende i Chamonix Klättring allmänt 0
Peppe83 Tips på bra klättring i Frankrike?! Klättring allmänt 3
divra Tips på klättring i södra Spanien Klättring allmänt 4
anod Tips på klätterryggsäckar Klättring allmänt 9
5.10 Vill ha bra tips på praktikplatser i svenska fjällen!! Klättring allmänt 0
warg Ge mig tips på kilset! Klättring allmänt 3
Tips på leder i Romsdalen.. Klättring allmänt 3
figur4 Tips på bra stand plats lösningar?? Klättring allmänt 13
GranenGran Tips present klättring Klättring allmänt 2
gnobit Köpa klättersele - tips? Klättring allmänt 5
Tekku Tips till nybörjare? Klättring allmänt 7
gahne Råd och tips om Ailefroide Klättring allmänt 7
Viktor Gyllenberg Klättring Norge, tips. Klättring allmänt 7
fridaelinor Klättring i Barcelona - tips önskas! Klättring allmänt 1

Liknande trådar